Sport

2016.01.08. 19:32

Järvenpää szombaton jön

Székesfehérvár – A Fehérvár AV19 hokis menedzsmentje csütörtökön délután felbontotta Rob Pallin edző szezon végéig érvényes szerződését. Hannu Järvenpää érkezik.

Horog László

Győztes mérkőzés után nem gyakori, hogy egy edzőt menesztenek, de nem is példa nélküli a sport világában. Az osztrák bázisú hokibajnokságban szereplő fehérvári jégkorongozók amerikai mestere, Rob Pallin kapcsán megvalósult. A tréner utolsó találkozóját, kedden, hosszabbításban megnyerte Linzben,ám a sorsa a korábbi derbiken már eldőlt. Az Ocskay Gábor igazgató által vezetett menedzsmentnél az év első napján,a reménytelenül utolsó, a Volántól 29, de az utolsó előtti, TWK Innsbrucktól is 16 ponttal lemaradó Ljubljana elleni, idegenbeli, 2-1-es vereség verte ki a biztosítékot.

– A mérkőzés után már tudtuk, hogy változást fogunk eszközölni a kispadon, ám addig nem akartunk bejelentést tenni, amíg voltak elvarratlan szálak – mondta Ocskay Gábor. – Több név is szóba került, igyekeztünk a legjobb megoldást találni. A finn edző remek stratéga, amit ellenünk is többször bizonyított. Leginkább 2012 tavaszán, amikor a négy közé jutásért folyó csatározások során a középszakaszt remek teljesítménnyel záró fehérváriak elbuktak a Järvenpää dirigálta Ljubljana ellen. Abban a párharcban egyértelműen a fehérváriak voltak esélyesek, ám az Olimpija vert helyzetből talpra állt, a tréner mesteri húzásainak köszönhetően.

Ocskay nem titkolja, több edzővel is tárgyalt. Neveket nem mond, de biztosan közöttük volt Pat Cortina , aki anno sikerrel dolgozott Fehérváron és a válogatottnál, vele jutott fel nemzeti együttesünk Sapporóban a világelitbe, majd egy év múlva vele is búcsúzott a legjobbak közül. A német élvonalban vállalt munkát, dolgozott a válogatottnál, lejáró szerződését nem újították meg. A hírek szerint azért mondott nemet a fehérvári lehetőségre, mert családjával Münchenben él és rövidesen elkötelezi magát egy bajorországi, elsőligás csapathoz. Ocskay szerint a lényeges az, hogy szerinte Järvenpää személyében megtalálták a megfelelő szakvezetőt, aki a középszakaszban a rájátszásba vezetheti a kék-fehéreket.

– Új impulzusok szükségesek,amit ő képes adni. Ismeri az EBEL légkörét, a mezőnyt, hat évet sikeresen dolgozott a ligában. Úgy gondolom, a keretünk alkalmas a play offba jutásra, azért váltottunk edzőt, hogy ezt megvalósítsuk. A távozó trénert, Rob Pallint érthetően megviseli, hogy megköszönték a munkáját.

– Nem érzem jól magam, ugyanis senki sem örül, ha elköszönnek tőle. A lelkiismeretem tiszta, becsülettel, a legjobb tudásom szerint dolgoztam. Köszönöm a lehetőséget Ocskay Gábornak és a menedzsmentnek, hogy 2014 nyarán, Marty Raymond távozása után lehetőséget kaptam a bizonyításra. Tavaly jó szezonunk volt, a mostani szereplésünket a rengeteg sérülés nagyban befolyásolta. A menedzsment nem segített a problémák megoldásában, a vezetés tagjainak is önvizsgálatot kellene tartaniuk.

Pallin mellett egy játékos is távozik, a 30 éves center, Brendan Connolly közös megegyezéssel bontott szerződést pénteken. A német másodosztályú SC Riessersee gárdájánál folytatja karrierjét. Az új szakvezető, Järvenpää szombaton már ismerkedik új állomáshelyével, megtekinti a 19.15-kor kezdődő, Bolzano elleni, majd a vasárnapi, 17.30-kor következő, Dornbirn elleni találkozót. Munkába hétfőn áll, s veszi át a szakmai munka irányítást. Addig Sille Tamás másodedző dirigálja a fiúkat, segítője a még sérüléssel bajlódó amerikai közönségkedvenc, acsatár Frank Banham lesz.

– Bízom abban, hogy a két találkozót megnyerjük. A vezetők kérdezték, vállalom-e a megbízást a két, hétvégi mérkőzésre, én pedig igent mondtam – közölte Sille Tamás. A feladat nem lesz új számára: Kevin Primeau távozása után és Jan Neliba érkezése előtt, a Graz ellen már volt beugró. A csapat 3-2-re nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!