kosárlabda

2018.07.10. 20:28

Jól tanul és sportol Lukács Norbert

Az Alba Fehérvár vezetői érthetően rendkívül büszkék a 17 éves bedobóra, Lukács Norbertre.

Horog László

Lukács Norbert kivívta a klubvezetők elismerését is

Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

A korosztályos válogatott kosaras túl azon, hogy fontos pontokat dob és klubcsapata egyik vezéregyénisége, jó érdemjegyeket szerez a középiskolában. Joggal érdemelte ki a „Jó tanuló, jó sportoló” díjat a közelmúltban. Szülei is sportoltak, édesanyja atletizált, rövidtávfutó volt, édesapja pedig futballozott. Bőven a negyven felett is védett a megyei első osztályban.

– Székesfehérváron születtem, a tóparti gimnáziumba járok, jövőre fogok érettségizni. A kosárlabda jól megy, valamint tanulás szempontjából is kimondottan jól sikerült az évem, a 11. év végén jeles, 4,9 lett az átlagom. Ahhoz, hogy pályázhassak a díjra, két kritériumnak kellett megfelelni. A tanulmányi eredmény átlagának 4,74 fölött kell lennie, továbbá fontos, hogy országos vagy nemzetközi versenyeken az első hatban kell végezni. Nyilván minden eseménynek, tornának más súlya van, például én a legtöbb pontot a tavaly nyári győri ifjúsági olimpiai fesztiválon, az EYOF-on szereztem, a magyar csapattal a 6. helyen zártunk. Az Alba Fehérvárból Balsay Ádámmal kaptunk meghívást, hatalmas élményt jelentette az olimpia, amely kicsiben emlékeztetett az ötkarikás játékokra. Az olimpiai faluban laktunk, nemzetközi környezetben, életem egyik legnagyobb élményét jelentette az esemény. Remélem, felnőttként is magamra ölthetem a címeres mezt. A mostani díj kapcsán a sportbeli eredményekért kapott pontok összeadódnak a tanulmányi versenyeken mutatott teljesítménnyel és az iskolai átlag alapján kapott pontokkal, így jön ki az összesített pontszám, kialakul a díjazottak listája. Többen kaptuk meg az országban ezt az elismerést, örülök, hogy én is közöttük vagyok – közli Lukács Norbert.

Lukács Norbert (jobbra) kivívta a klubvezetők elismerését is
Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

Akad kedvenc tantárgya?

– Mivel sportolok, ebből következően a testnevelés, illetve a történelmet és a földrajzot is kedvelem, mindkettő érdekel, de a többit sem hanyagolom el. Becsülettel felkészülök mindenből. Az edzések és a meccsek mellett jut időm a tanulásra is.

Meglepte a díj?

– Igazából nem volt semmi előismeretem ezzel kapcsolatban, reméltem, hogy az eredményeim a sportban és a tanulásban elégségesek az elismeréshez. Boldoggá tett, hogy nemcsak a szüleim és a nővérem, a játékostársaim, az edzőim, de a klubom vezetői is gratuláltak.

Említette, sportszempontból is sikeres idényen jutott túl.

– Mondhatom, a legutóbbi szezon tökéletesre sikerült, hiszen megnyertük az U18-as bajnokságot, mi vagyunk a legjobb korosztályos együttes Magyarországon. A regionális nemzetközi sorozaton, az EYBL-ben is sikerült messzire jutnunk, ott voltunk a június elején Léván rendezett döntőben. Úgy gondolom, egyénileg is fejlődtem a szezon során, a játék minden elemében előreléptem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában