Sport

2009.04.28. 02:29

Jégkorongozóink kiheverték Kanadát

Zürich/Dunaújváros/Toronto - A magyar jégkorong-válogatott vasárnap lapzártánk után a papírformának megfelelő, 9-0-ás vereséget szenvedett a huszonnégyszeres világbajnok Kanadától a svájci világbajnokságon.

Bobory Balázs

A 9-0 elsőre elég brutálisnak tűnik, de Kanadától ennyit kapni nem szégyen. A sportág feltalálói, ha elkapják a fonalat, a mieinktől erősebb gárdán is átgázolnak. A tavalyi világbajnokságon a nálunk sokkal magasabban jegyzett Lettországot 7-0-ra, amíg a szintén nem kétéves nyeretlen németeket 10-1-re verték. Amiért hiányérzetünk lehet, az az, hogy nem sikerült gólt lőnünk. Pedig a nagyon lelkes háromezres magyar szurkolótábor megérdemelte volna, hogy örülhessen egy magyar gólnak. Szurkolóink egy percre sem lankadtak, és egész meccsen űzték, hajtották a mieinket, ami nagyon tetszett a nemzetközi szövetség vezetőinek. Viszont az már kevésbé, hogy a szlovákok ellen az első fordulóban pirotechnikai eszközöket használtak a csarnokban, illetve azon kívül néhány pofon elcsattant magyar részről néhány szlovák arcon. Emiatt nagyon megrótták a magyar vezetőket, elmondták nekik, ez nem futball, a jégkorongban nem szokás az ellenfél szurkolóit bántani, s még inkább illetlenség az ellenfél himnuszát végigfütyülni. Legfrissebb információink szerint egy maroknyi csoport hozta kellemetlen helyzetbe a magyar küldöttséget, a húszegynéhány rendbontó csak a szlovákok elleni meccsre utazott ki - valószínűleg a balhé kedvéért -, és már el is hagyta Svájcot.

Ha már szurkolás: egy maroknyi csoport Torontóban is a magyar színekért szorított. E sorok írójának Torontóban élő öccse, illetve fia megszervezte a Magyarország-Kanada derbi megtekintését. Az előbbi a Leaside Kings tízéves gyerekekből álló csapatának edzője, és kötelezővé tette mind a játékosoknak, mind azok szüleinek a szurkolást a magyar csapat sikeréért. Nos, ennyire jutottak. De az azért szép gesztus, hogy összejöttek, és közösen tekintették meg a meccset.

Visszatérve a vasárnapi meccsre: meglepő volt, hogy a kanadaiak mennyire komolyan vettek minket, 9-0 után úgy küzdöttek a tizedik gólért, mintha az életük múlt volna rajta. Pedig a kanadaiak mindig arról voltak híresek, hogy a gyengébb csapatot nem alázzák porig, ebben mindig az oroszok, korábban a szovjetek voltak jók . Hogy valamiért a begyükben voltunk, azt az is bizonyítja, hogy amikor Benk András egy kicsit szemtelen volt a kanadaiak kapuja előtt, fél perc múlva átgázoltak rajta, aminek sajnos az lett a végeredménye, hogy két helyen is eltört a kulcscsontja. A Dunaújvárosban nevelkedett, de jelenleg az Alba Volánban játszó csatárt vasárnap éjszaka meg is műtötték. A játékossal nem, de édesapjával, Benk Gáborral sikerült tegnap telefonon beszélni:

- Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a meccsen ott volt egy svájci vállspecialista, aki megműtötte Andrást. Miután a fiam felébredt a műtét után, beszéltem vele, azt mondta, tök jól van , ma már kimehet a csarnokba a fehéroroszok elleni meccsre, nem akar hazajönni, majd csak a vébé után a csapattal.

No de nézzünk előre! A magyar együttes ma 16.15 órakor Fehéroroszországgal játszik, és győzelme esetén bekerül a középdöntőbe. Persze a meccsnek nem mi vagyunk az esélyesei. A fehéroroszok vasárnap büntetőkkel 2-1-re verték a szlovákokat, ami azért mindenképpen meglepetés.

A Pannon GSM segítségével sikerült beszélni Imre Lajossal, a magyar csapat vezetőjével. A szakvezető elmondta, hogy a fiúk lelkét megviselte a Kanada elleni 9-0-ás vereség, de a tegnap délelőtti edzésen már jó volt a hangulat, harapott a csapat. A fehéroroszok elleni meccsel kapcsolatban Imre Lajos az alábbiakat mondta: - Ha képesek vagyunk olyan teljesítményre, mint az első meccsen, akkor fegyelmezett védekezéssel és jó kapusteljesítménnyel lehet esély ellenük.

A mai meccsel kapcsolatos hír, hogy Benk András helyére - akire valószínűleg három hónapos pihenő vár - a fehéroroszok ellen nem lehet nevezni senkit, viszont utána mindkét tartalék, vagyis Kóger Dániel és Nagy Gergő is csatlakozhat a kerethez.

Kanada - Magyarország: 9-0 (4-0, 2-0, 3-0)  Zürich, 5600 néző. Vezette: Looker (amerikai).

Kanada: Mason - Hamhuis, Weber, Roy, Heatley, Spezza - Doughty, Phillips, Stamkos, Doan, St. Luis - Schenn, White, Upshall, Horcoff, Lombardi - Fischer, Armstrong, Neal. Szövetségi kapitány: Lindy Ruff.Magyarország: Szuper - Svasznek, Sille, Vas J., Fekete, Palkovics - Horváth A., Tokaji, Ladányi, Vas M., Peterdi - Szélig, Enneffati, Kovács Cs., Jánosi, Vaszjunyin - Ondrejcik, Kangyl, Benk, Majoross, Holéczy, Hetényi (kapus). Szövetségi kapitány: Pat Cortina.

Kiállítások: 9, ill. 16 perc.

A csoport állása: 1.Kanada 6 pont, 2. Szlovákia 4, 3. Fehéroroszország 2, 4. Magyarország 0.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!