Sport

2009.12.30. 08:18

Indul a Dakar, magyarok nélkül

FMH - Kilencezer kilométer, 14 szakasz, több mint 350 jármű - az új év első napján kezdődik a világ legnehezebb autós terepversenye, a Dakar-rali, amelyet másodszor rendeznek meg dél-amerikai helyszíneken.

MTI

A január 16-ig zajló száguldáson várhatóan több mint 350 jármű - autó, motor, quad és kamion - vesz részt, magyarok, akik eddig szép számmal indultak, ezúttal nem állnak rajthoz. A versenyen 14 szakaszt bonyolítanak le, a táv kilencezer kilométer, ebből 4.800 a mért. Hét szakaszt Argentínában rendeznek meg, további hetet pedig chilei terepeken. A száguldás - akárcsak a legutóbbi versenyen - az argentin fővárosban fejeződik be. 
Etienne Lavigne versenyigazgató egy hónapja azt mondta, hogy a klasszikus terepviadal előbb-utóbb visszatér Afrikába. 
"Több ötletünk van a fekete kontinens déli és keleti részét illetően 2011-re" - fogalmazott.
A világ leghíresebb tereprali-viadala idén költözött Dél-Amerikába, miután eredeti helyszínén terrortámadások veszélye miatt nem lehetett lebonyolítani. A tavalyi törlésről egy nappal a rajt előtt, január 4-én határoztak; a verseny 1979 óta íródó történelmében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon. 
A legutóbbi megmérettetést az autósoknál a dél-afrikai Giniel de Villiers, míg a motorosoknál a spanyol Marc Coma nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!