Sport

2014.04.17. 17:30

Igazi ékszerdoboz a Pancho Aréna

Csütörtökön bemutatták a sajtónak a Puskás Akadémia és a magyar labdarúgás büszkeségét, az Öcsi bácsiról elnevezett Pancho Arénát.

Matók János

Tizenhatezer négyszáz négyzetméter a Pancho Aréna alapterülete, a stadion melletti parkolók 16 ezer négyzetméteren várják a nézőket, akik április 21-én, húsvéthétfőn, a 7. Puskás-Suzuki Kupa U17-es nemzetközi labdarúgó torna döntőjében vehetik birtokukba a közel 4000 fős stadiont. Az építés 2012. áprilisában kezdődött, s a munkálatok során 24 ezer köbméter betont, 2400 köbméter fát használtak fel.

Amikor 2012. áprilisában a döntővel befejeződött a Puskás-Suzuki Kupa U17-es labdarúgó torna, a finálé másnapján elkezdődött a bontás, hogy aztán idén húsvéthétfőn, 2014. április 21-én, a 7. Puskás-Suzuki Kupa döntőjén átadják az ékszerdobozra hasonlító Pancho Arénát.

A közel 4000 székkel rendelkező, minden igényt kielégítő ministadiont mutatta be a sajtó nagyszámú képviselőinek Szöllősi György, az akadémia kommunikációs igazgatója, és munkatársa, Mravik Gusztáv. Szöllősi a bemutató elején azonnal reagált egy kérdésre, miszerint miért kell az 1800 lakossal rendelkező Felcsútnak egy ilyen létesítmény? Nem Felcsút, hanem a magyar, elsősorban az utánpótlás labdarúgás érdekeit szolgálja. Mert amíg az elmúlt két-három évtizedben szerte a világban épültek az új stadionok, addig hazánkban inkább a rombolás, a létesítmények csökkenése volt a jellemző. Egészen idáig, hiszen Felcsút mellett hamarosan átadják a Debrecen és a Ferencváros minden igényt kielégítő stadionját is.

A kiváló minőségű gyepszőnyeg késő ősztől tavaszig alulról fűthető, így télen is használható (Fotó: Koppán Viktor)

Ami a Pancho Arénát illeti, a hétfői ünnepélyes megnyitó után, szerdán a Magyarország–Törökország utánpótlás válogatott meccsnek ad otthont, majd szombaton már ott rendezik a Puskás AFC–Videoton FC bajnokit is, amelyre a belépők 75 százaléka elkelt. A Vidi drukkerek 500 jegyet kaptak, s ebből csütörtök délelőtt már csak 20 darab volt.

A kupolacsarnokban a névadó Puskás Ferenc relikviái láthatók (Fotó: Koppán Viktor)

A minden tekintetben ultramodern létesítményben – a véges nézőtér miatt – a Bajnokok Ligája utolsó selejtező köréig, és az Európa Liga rájátszásáig rendezhetnek meccseket.

Az Aréna a hazai rendezésű U19-es Eb-döntőjében 4 mérkőzésnek ad majd otthont, de az idei 3 korcsoportos, 2000 fős, 80 csapatos ügyvéd világbajnokságnak is az egyik főhadiszállása lesz. Elhangzott: amikor majd elkezdődik a Sóstói Stadion átépítése, tervek szerint a Videoton FC is a Pancho Arénában rendezi a hazai bajnoki mérkőzéseit, de akár az EL-találkozókat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!