Sport

2013.06.08. 17:15

Ifj. Ocskay Gáborra emlékeztek a társak, barátok

Pénteken délelőtt sorban érkeztek a Sapa Fehérvár AV19 volt és jelenlegi jégkorongozói, vezetői, szponzorai a Bregyó-közi Sportcentrumba. Ütő volt mindenki kezében, csak nem jégkorongütő.

Silye Sándor

Ötödik alkalommal rendezték meg a fiatalon elhunyt jégkorong legenda, Ifj. Ocskay Gábor tiszteletére megrendezett tenisz emlékversenyt. Az édesapa, idősebb Ocskay Gábor párás tekintettel, de szeretettel fogad minden érkezőt. Jött mindkét Kóger, a segítő Farkas Pál, a korábbi játékos Svasznek Bence, a jelen időből Benk András, és a többiek, jó sokan. Összesen négy csoportban 16 pár kezdte el a küzdelmeket.

- Kettős érzések vannak bennem. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, de a szívem szakad meg, hogy nincs itt Gábor, hiszen a halála előtt évekig szerveztünk szezon lezáró tenisz viadalokat. Sajnos most már ötödik alkalommal jövünk össze nélküle. Jó, hogy sok szapporói csapattárs eljött, de itt van mindenki, akit hívtunk, vártunk. Remélem ez a verseny akkor is lesz a barátoknak köszönhetően, amikor már én sem leszek – mondta az apa, Ocskay Gábor.

Palkovics Krisztián szinte testvére volt Gábornak a pályán, és az életben is. Elválaszthatatlanok voltak, míg az élet, azaz a halál el nem szakította őket egymástól.

- Próbálom meghonosítani a Palkovics féle modern triatlont, ami jégkorongból, vitorlázásból és teniszből áll.  A jégkorong még csak megy, az is egyre kevésbé, de igyekszem a másik két sportágban feljönni. Tudjuk: a sportoló számára inkább a győzelem a fontos a részvétel mellett, de ma játsszunk egy jót, és emlékezzünk Gáborra. Bár fájdalmasan összeszorul a szívünk, de mégis jó emlékezni a hajdani társra, barátra – bólintott a másik csatárlegenda.

- Közelebb az 50 évhez már könnyebb beszélni a teniszről, mint csinálni azt. Mivel évek óta játszunk, remélem az emlékezettel nem lesz baj ma a játékot illetően, de fontosabb, hogy együtt lehetünk és emlékezünk Gáborra – tette hozzá Gál Péter Pál, a csapat segítője.

- Minden évben itt vagyunk, ám jobban örülnénk, ha más lenne a torna neve. Hogy mikor írok alá a Sapa csapatához? Dátumot nem tudok, a szándék megvan, így hamarosan nyélbe ütjük a szerződést – így a volt társ, a ma is játékos Kovács Csaba.

Kóger István nem játszott együtt Ifj. Ocskay Gáborral, de elszakíthatatlan a fehérvári jégkorongtól. Volt játékos, edző, fia Dániel pedig a folyamatosságot képviselhetné

- A jégkorong miatt kevesebbet teniszezhetek, ezért a gyengék csoportjába nyertem besorolást. Sikoltozó teniszező vagyok, sikoltok örömömben, ha a labda eltalálja az ütőmet, remélem Kovács Csabival ma lesz sikerélményünk. Fájdalmasan felemelő érzés, hogy Gábor emléke hatja át ezt a napot. De ez van mindennap, amikor belépünk a jégcsarnokba. Ami Dánielt illeti, 23 éves múlt, így tud dönteni a sorsáról. Elindult a tengeren túli útjára, még nem ért a végére, de tudja, a fiatal fehérvári csapatnak is szüksége van rá. Nem vár rá könnyű döntés – jelentette ki id. Kóger.

Fenyves Péter Mór polgármestere ütővel a kezében készült a meccsekre. De mit is keres itt?

-Életem alapját Fehérvár jelenti, az itt megszerzett tudásomnak köszönhetően tudtam sikerre vinni a móri programomat.  A fedetlen jégpályát az Ocskayakkal együtt építettük kockáról. kockára. Jó lesz játszani, emlékezni Gáborra, a saját „ifjúságunkra” – summázta ittléte okát a polgármester.

Kangyal Balázs a magyar szövetség sportigazgatója egyike volt a szapporói hősöknek, akik Ocskay Gáborral együtt harcolták ki az A-csoportos vb indulási jogát, s jutottak a csúcsra.

-Gábor egyike az elvesztett szeretteimnek, hiszen barátok voltunk. Ami a sportágat illeti: a magyar válogatott, és a Sapa építkezésbe kezdett a fiatalokkal, mert ez jelenti a jövőt. A fehérvári fiatalokra is épülhet majd a nemzeti csapat – így az igazgató.

1. Galambos, Heffler, 2, Svasznek, Vas M., 3. Nagy Zs., Varga Zs., 4. Váradi, Ondrejcik páros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!