Sport

2013.09.12. 19:15

Hét Fejér megyei ''kincstári'' szakedző

A Magyar Olimpiai Bizottság döntése értelmében, 26 sportág 154 szakembere került be a kiemelt edzői programba.

Matók János

Ami azt jelenti, hogy – egyelőre– szeptember elsejétől 2014. január 31-ig az biztosítja a fizetésüket.Fejér megyéből nem kevesebb, mint hét edző került be a szakszövetségek javaslata alapján a kiemelt edzői programba: Siti Bea (Fehérvár KC kézilabda), Sárdi Ákos (Hullám 91 ÚVE úszás), Kovács József (Dunaferr SE-DVSI úszás), Mihók Attila (Dunaújvárosi Főiskola MAX Motors női vízilabda), Korponai István, Demeter József, és Szloboda József (mind Volán Fehérvár öttusa).

Szeptember elsejétől valamennyien a Magyar Olimpiai Bizottság főállású alkalmazottai, munkaszerződésük most még 2014. január 31-ig érvényes, de azt követően, a 2016-os riói nyári olimpiáig meghosszabbítható. Ameny-nyiben az anyagi forrás majd rendelkezésre áll, illetve a sportoló, sportolók „produkálják” az elvárt eredményeket. Havi jövedelmük – sportolóik teljesítményétől függően négy kategóriába sorolták be az edzőket – 200 ezer és egymillió forint között mozog az összeg.

– Úgymond „kincstári” edzők lettünk, aminek természetesen nagyon örülünk. De úgy próbálom kezelni, hogy ez csak egy időleges helyzet, mert addig tart, amíg ezt, vagy még ennél is jobb teljesítményt nyújtja az ember – mondta Sárdi Ákos, az ifjúsági Európa-bajnok Sebestyén Dalma edzője.

– Természetesen inspirál, hiszen az erkölcsi megbecsülésen túl az anyagi háttér is nagyon fontos, biztos alapokat ad a munkában. Az, hogy állami edző lettem, azt jelenti: a dolgomat változatlanul elvégzem, de a munkáltatóm most a Magyar Olimpiai Bizottság lett, a maga elvárásaival, és feltételeivel, amellyel szemben ott van az elismerés. Egyértelműen motivál, de azt még nem tudni, hogy milyen lesz a munkafeltétel. Mert nem csak a versenyző, a külső feltétel javulása is szükséges az eredményességhez. Mert én például egy extrém versenyzővel, Sebestyén Dalmával dolgozom együtt, s miatta is szükséges a lehetőségek javulása. Mert önmagában az én elismerésem semmit sem jelent, hiszen dolgozni kell, s ehhez a külső feltételek, az uszoda, az edzések, és az iskola összehangolására, a korábbiaknál hatékonyabb működtetésére van szükség. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy egyesületünk is profitál a helyzetből, hiszen a munkabérem már nem terheli, így jut pénz a téli időszakra tervezett melegövi felkészülésre. 

– Az „elithez” tartozni óriási megtiszteltetés, ugyanakkor azt is jelenti, hogy elismerték a munkánkat. Jó nekünk, a szakosztálynak, és a klubnak is, hiszen a MOB által biztosított munkabérrel elkerül az anyagi teher a kasszából – mondta társai nevében is Korponai István, a Volán Fehérvár öttusázóinak szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!