Sport

2017.04.05. 16:50

Az ARAK atlétái gőzerővel készülnek, hogy világversenyeken indulhassanak

Székesfehérvár - Alig egy hónap múlva rajtol az atléták szabadtéri versenyidénye. Az ARAK Utánpótlás Akadémia versenyzői közül többen is nemzetközi porondra vágynak.

Ferencz Balázs

A tavaszias időben élmény kilátogatni a Bregyó közi Atlétikai Centrumba, hiszen a pálya minden részén tréningező versenyzők koptatják a rekortánt. A rúdugrók a fellegekbe törnek, a sprinterek futóiskoláznak, és a távolugró homok sem marad érintetlen.

A fehérváriak mindössze 16 éves hétpróbázó fedettpályás bajnoka, Mátó Sára is csiszolja technikáját, hiszen idén komoly tervekkel vág neki a május elején rajtoló szabadtéri szezonnak.

Mátó Sára hétpróbázóként a távolugrásban is jeleskedik, egyéni csúcsokat javítana idén
Fotó: Molnár Artúr

- Az alapozás után most kezdjük a technikai edzéseket, finomítunk. Az állapotom jó, szerencsére nem jött közbe semmilyen sérülés - mosolygott a hétpróbázó hölgy. - Sokoldalú a felkészülés, külön kedvenc számom nincs a hét közül, de a súlylökés és a gerelyhajítás nem áll hozzám túl közel. Talán azért nem, mert még nem megy olyan jól. De ez csak egy állapot, ha javulok bennük, azokat is megszeretem. Nemrég kezdtem hétpróbázni, ezen kívül 400 gátat is futok.

Mátó Sára az országos bajnokságok mellett szívesen rajthoz állna az ifjúsági világbajnokságon, Kenyában. - Erre nagyon készülök. A helyezést illetően nincs elvárásom, de mindenképp szeretnék egyéni csúcsot produkálni. Ezen kívül a korosztályos országos bajnokságon és a felnőtt országos bajnokságon is szeretnék jól szerepelni, különösen azért, mert csak innen lehet kvalifikálni a vb-re.

A 100 méteren felnőtt bajnoki aranyéremmel büszkélkedő Szabó Dániel fáradtnak érzi magát az alapozás végéhez érve, de babonái ellenére szívesen beszél erőnlétéről.

Szabó Dani az élre tör, a lengyelországi U23-as Eb-n bizonyítana
Fotó: Molnár Artúr

- Nem szoktam elkiabálni, hogy minden rendben van, mert ha így teszek, tuti, hogy azon az edzésen történik valami baleset - mondta a 19 éves sprinter. - Most jobban odafigyelek az alapozásra, az edzésekre, mint eddig, sokkal céltudatosabb vagyok, szerintem most az eddigi legjobb idényemnek nézek elébe.

A sprinterek erősítenek, és technikát is fejlesztenek egyszerre.

 

- Rengeteg verseny lesz idén, ráadásul érettségizni is fogok. Több mint 10 versenyem lesz, ha minden jól sikerül, akkor az U23-as Európa-bajnokság lesz a legfőbb megmérettetésem idén. 200-on már megvan a kvalifikációs szintem, 100 méteren még egy századot javulnom kell, de júniusig ezt még sikerülhet ledolgozni.

Az ARAK néhány hónappal ezelőtt igazolta le a 22 éves ifjúsági világbajnok, U23-as Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvető Pásztor Bencét, aki háromhetes tenerifei edzőtáborból tért haza a napokban, s lázasan készül a nagy álomra, hogy beverekedje magát a felnőtt világelitbe.

Pásztor Bence Fajdekkel vívna

- Lassan jön a formába hozás, most már csak finomítani kell a technikai megoldásokon, gyorsítani kell - mesélte Pásztor Bence. - Már nem olyan erős a világelit mezőnye, mint tíz évvel ezelőtt, most 72,50 méterrel már döntőzni lehet. A felnőtt vb-n ott is szeretnék lenni, s ha már ott vagyok, döntőbe jutnék. Lesz még egy utánpótlás Eb is, ahol szeretném túlszárnyalni a két évvel ezelőtti bronzérmemet. Szeretnék végre Európa-bajnok lenni! 74-75 métert szeretnék dobni - ezzel az eredménnyel a felnőttek között is sokakat meg lehet viccelni -, ezzel már nyolcas döntőt lehet dobni a londoni vb-n is. Ha pedig a bolygók is jól állnak, akkor kijöhet ebből akár 77 méter is, ami 22 évesen nagyon komoly eredmény lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!