olimpiai reménységek

2018.05.03. 20:29

Fiatal tehetségeket támogat a Magyar Sportért Alapítvány

Tizenöt sportoló felsőoktatási tanulmányait támogatja a BOM ösztöndíja, amelyet idén ötödik alkalommal adtak át.

A BOM csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondták, hogy az összesen 12,3 millió forint összegű hozzájárulás a sportolók teljes felsőoktatási képzésének tanulmányi költségét fedezi. A pályázat nyertesei nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtó tehetségek, akik olyan sportágakban és versenyszámokban értek el kiváló eredményeket, mint az evezés, a vízilabda, a sportlövészet, a triatlon, a gerelyhajítás vagy a vívás.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az MTI-nek elmondta, ebben a szerkezetben utoljára adta át ösztöndíjait az alapítvány, mivel a programhoz hamarosan a MOB is csatlakozik.

„Ez a tény engem büszkévé tesz, egyrészt, mint a BOM egyik alapítóját, másrészt pedig mint a MOB vezetőjét. A sportolói életútprogram mindig is a szívem csücske volt, ezért öröm, hogy a MOB csatlakozik az alapítványhoz” – nyilatkozta.

Kulcsár kifejtette, hogy a legújabb kitüntetettekkel nyolcvanra nőtt a kedvezményezettek száma és a sportágak köre is szélesedett.

„Téli és nyári sportágak képviselői is megtalálhatóak a díjazottak között, csakúgy, mint felnőttek és ifjúságiak, sőt az oktatási intézmények palettája is sokszínű” – magyarázta a MOB elnöke.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, hogy vesztesnek lenni. „Hálás vagyok a BOM-nak, hogy a paralimpikonokat is bevonta az ösztöndíjasok közé. Ez azt jelenti, hogy így együtt alkotunk egy egészet” – mondta.

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke kifejtette, valamennyiük számára öröm, hogy részei a magyar sportsikereknek, amelyekhez hozzá is tudnak járulni. „Identitásunk részét alkotják az olimpiai sikerek, ezért fontos, hogy hosszú távon biztosítani tudjuk versenyzőink számára a nyugodt felkészülést” – szögezte le.

A BOM ösztöndíjprogramja 2014-ben indult. Az idei támogatottakkal együtt nyolcvan fiatal tanulmányait támogatta, összesen 70 millió forint értékben.

A pályázatra olyanok jelentkezhettek, akik sportolói karrierjük mellett felsőfokú, vagy szakmát adó tanulmányokat végeznek. A feltételek között szerepelt, hogy a sportoló figyelemreméltó eredményeket tudjon felmutatni nemzetközi korosztályos versenyeken, és aktív hallgatói jogviszonnyal vagy sikeresen letett felvételi vizsgával rendelkezzen. Az egyes sportágakat képviselő szövetségeknek együttműködési megállapodást kell kötniük a BOM alapítványával ahhoz, hogy tagjaik pályázhassanak az ösztöndíjra.

Az idei díjazottak:

Barnai Judit (kosárlabda), Bedők Gergely (evezés), Bicsák Bence (triatlon), Boros Alexandra (öttusa), Borsányi Patrícia (ritmikus gimnasztika), Dávid Krisztina (sportlövészet, parasportoló), Hagymási Réka (kajak), Jansik Szilárd (vízilabda), Karai Botond (triatlon), Kovács Barbara (gyaloglás), Moravcsik Angéla (gerelyhajítás), Polivka Dóra (evezés), Szigeti Roland (evezés), Zámbó Balázs (úszás), Zámbó-Gólya Fruzsina (vívás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!