Sport

2014.09.24. 16:30

Tanárki Mihály: a triatlon és a foci remekül elfér egymás mellett

Nem mindennapi történet következik: él Székesfehérváron egy futballista, aki kétszeres Ironman, vagyis teljesítette a 3800 méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és a 42 kilométeres futásból álló triatlonos versenytávot.

Bobory Balázs

Talán egyetértenek velem azok, akik valaha labdasportágat űztek, hogy a monoton futásban kevés szeretnivalót találni. Az ember a felkészülések során fanyalogva végigcsinálja, de szinte hangosan fellélegzik, amikor előkerül a labda, és játszani lehet.

Nos, Tanárki Mihály a kivétel, aki erősíti a szabályt...

A 28 esztendős sportoló a Videotonban futballozott gyerekként, aztán NB III-ban és megye I-es klubokban játszott, jelenleg a Polgárdi támadója és az NB II-es Fehérvár Futsal meghatározó tagja.

Misi egészen furcsa kiegészítő sportot talált magának, triatlonozni kezdett, és azt a célt tűzte ki magának, hogy megcsinálja az Ironmant. Az álmait valóra váltotta, már kétszer eredményesen letudta a legnépszerűbb hazai rendezvényt, a nagyatádi viadalt.

Tanárki Mihálynak komoly céljai vannak a triatlonnal, egyelőre saját eredményén javítana

- Hogy miért kezdtem el? Elsősorban a saját határaimat akartam feszegetni, természetesen szeretnék egészségesen élni - kezdte Tanárki Mihály. Nagyon izgatott, hogy végig tudom-e csinálni az Ironmant. Egy ilyen viadalon 16 és fél óra a szintidő, a 15 óra már elfogadható eredménynek számít. Nekem az első alkalommal 13 és fél, egy évvel később, idén nyáron 12 és fél óra kellett a célba éréshez.

A sportoló ezzel teljesítette, amit elvárt magától, egy év alatt közel hatvan percet javított, és jövőre az a célja, hogy beférjen 12 óra alá.

- Azért azt kevesen tudják, hogy egy ilyen versenyen nem csak a távokkal kell megküzdeni - folytatta Tanárki. - Bármikor kaphatok egy defektet, a javítás időt vesz el, kieshetek a ritmusból. Ha nem osztom jól be az erőmet, akkor van esély rá, hogy be sem fejezem a versenyt és rossz esetben a mentő visz el. Fontos a táplálkozás és a folyadékbevitel minősége, mennyisége, egy Ironman-versenyen 10 ezer kalóriát éget el az ember, ha ebben hibázok, szintén véget érhet számomra a verseny.

Ahogy az eddigi eredmények mutatják, Tanárki Mihálynak sikerült mindenre odafigyelnie, így a felkészülésre is, ami nem könnyű a munka és a futball mellett.

- A nyári versenyszezon előtt tavasszal egyre nehezebb összeegyeztetni a három tevékenységet. A felkészülési időszakban reggelente futok 20 kilométert, vagy tekerek két-három kört a Velencei-tó körül. Este fociedzés, mindemellett pedig dolgozom. Jelenleg a futballpályán azt érzem, hogy remek erőben vagyok, de ez nem csoda, hiszen végigedzettem a tavaszt. Persze más jellegű mozgást végzek, mint ami a labdarúgásban megszokott, de ha a jön a holtpont, akkor elmegyek úszni, gyúratni, vagy szaunába, így a sérülések is elkerülnek.

A futballt imádja hősünk, de a triatlonnal is komoly céljai vannak.

- Természetesen nekem is nagy álmom, hogy egyszer eljussak a világ legnépszerűbb Ironman-versenyére, Hawaiira. Ide 10 órán belüli szintidő kell, de annyian csinálják meg a világon, hogy a nevezők között is sorsolnak, hogy ki rajtolhat el a versenyen. No meg persze az anyagiakon is múlik, hiszen rengeteg pénzt emészt fel a versenyzés, felkészülés, táplálkozás és a felszerelések. A lényeg viszont, hogy szeretem ezt csinálni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!