Sportvilág

2014.07.10. 17:25

Foci vb 2014 - Felzárkóztak a kisebb csapatok

Agárd - Érdeklődéssel szemléli a vb eseményeit az egykori gólkirály, a Videoton színeiben az 1988-89-es idényben 19 találatig jutó Petres Tamás. Szerinte a mezőny kiegyenlítődött, a kicsik felzárkóztak a nagyokra.

Horog László

A Vidi egykori gólvágója, a nemzeti együttesben négyszer szereplő Petres Tamás 2000-ben szakított az aktív játékkal, majd edzősködni kezdett. Nyolc esztendeje az MTK által működtetett Sándor Károly Labdarúgó Akadémián tevékenykedik Agárdon, az U17-es korosztályt irányítja. A vb mindegyik összecsapását megtekinti.

- A világbajnokságot két részre lehet választani, a csoportküzdelmekre és az egyenes kieséses szakaszra. A csoportmeccsek izgalmasak voltak, az egyenes kiesés szakaszban a tét rányomja bélyegét a színvonalra, a csapatok óvatosabbak, a nyílt játékot nem igazán vállalják fel. Számomra egyértelműen kellemes meglepetést jelentettek az amerikai kontinens válogatottjai. Európa viszont csalódás volt, leginkább a nagynak számító Spanyolország, Portugália, Anglia, Olaszország. Ismét visszaütött, hogy kizsigerelt futballistákkal világbajnokságon nem lehet eredményesen szerepelni. A négy topbajnokságból egyedül a németek jutottak tovább, igaz, róluk tudjuk, hogy elnyűhetetlenek. Ők korábban is hihetetlenek munkabírásukról voltak ismertek, ám újdonság, hogy nem csak eredményesen, szépen is futballoznak, játéktudásban és kreativitásban is a többiek előtt járnak.

- Chile, Kolumbia, az Egyesült Államok, Mexikó és Costa Rica nagyon tetszett, Uruguay ezúttal nem annyira, négy éve meghatározók voltak, most nem. Ecuador nem nyújtott különlegeset, mondjuk úgy, megfelelt, a sorból csak Honduras lógott ki, nem képviseltek komoly játékerőt. Mint ahogy az afrikaiak sem. Az utóbbi két évtizedben én is mindig vártam a csodát, hogy akad együttesük, amely eljut a négy közé, még mindig nem nőttek fel a feladathoz. Ügyesek, jó adottságokkal rendelkeznek, de csapatként nem funkcionálnak jól, maguknak játszanak, a nemzet helyett az egyéni boldogulást helyezik előtérbe. Nem véletlenek a játékosok állandó anyagi vitái a szövetségükkel.

A korábbi gólkirály úgy véli, vb-n egy csapat akkor szerepel jól, amikor a nyolc között szerepel. Ha odáig eljut, egy győzelemre kerül az igazi sikertől, az elődöntőtől. A seregszemlén a négy között érdekelt gárdák megérdemelten jutottak ilyen messzire.

- A brazilok sem véletlenül kerültek az elődöntőbe. Ezúttal nincs világverő csapatuk, de nem jogosan küzdhetnek éremért. A két elődöntő vállalható kategóriát jelentett, a német-brazil, argentin-holland derbire előzőleg bárki rábólintott volna. A vb-n két kifutott eredmény volt, a holland-spanyol 5-1, meg a német-brazil 7-1, ahol az egyiknek minden sikerült, a másiknak semmi. Ezekből azonban nem érdemes kiindulni, nincs ekkora különbség a csapatok között. A holland-spanyol derbin a hispánok 1-0-ra vezettek, ha Silva belövi ziccerét, talán minden másként alakul. Illetve, ha a spanyolok továbbmennek a csoportból, lehet, nagyon messzire jutottak volna. A döntőbe megérdemelten kerültek a németek és az argentinok, az eddigi forma alapján egyértelműen előbbiek az esélyesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!