Sport

2014.01.05. 19:20

Ünnepi csarnokavatás, kevésbé ünnepi kosárlabda mérkőzés

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított Gáz utcai sportlétesítményt, amelyet zsúfolásig megtöltött a közönség. Aztán következett az Alba Fehérvár–Körmend meccs, azon már nem örültünk.

Matók János

Bár a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongozói szinte azonos időpontban játszott hazai környezetben a Graz ellen, zsúfolásig megtelt vasárnap késő délután a felújított, sokkal modernebb Gáz utcai sportlétesítmény. Amelynek ünnepélyes avatását Cser-Palkovics András polgármester kezdte el. Aki köszönetet mondott a beruházás kivitelezőinek, majd nagy tapsot kapott a szépszámú körmendi szurkolóktól is, amikor arra kérte a fehérváriakat, hogy adományaikkal támogassák egy súlyos beteg, 4 éves körmendi kisgyerek gyógyulását.

Dávid, Szalay, Cser-Palkovics ünnepélyesen átadta a csarnokot (Fotó: Tósoki Attila)

Aztán Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének az elnöke, egyben Szolnok polgármestere következett, aki pillanatok alatt „leszerelte” a Szolnoki Olajt becsmérlő hazai fanatikusokat, amikor mondandójában az Albát is éltette. Dávid Kornél, az Alba Regia SC elnöke mondott köszönetet a csarnokért, majd hárman együtt átvágták az átadást jelképező piros-kék színű szalagot. És miközben Lovas Petra, Fehérvár Hangja 2011 győztese gyönyörűen elénekelte a Himnuszt, magasba kúszott a 2013-ban Magyar Kupa-győztes, és magyar bajnok Alba Fehérvár zászlaja. Még egy rövid bemelegítést láthattak a nézők, aztán az avatás okozta 5 perces késé után elkezdődött maga a játék.

A kép előterében a negyedik lelátó, amelyet az átépítés során valósítottak meg. Kibővült, szebb, és modernebb lett a sportcsarnok (Fotó: Tósoki Attila)

Miután a méltán híres fehérvári teniszező, Marosi Katalin elvégezte a kezdődobást, négy hazai dobás is célt tévesztett, amíg Wisseh egyik büntetője pontos volt. Somogyi fordított egy duplával, de Grebenár visszavette a vezetést, ám ezt tette Olah is, 4-3. Egy elhibázott Moore bejátszást Wisseh triplával büntetett, máris a vendégek vezettek, sőt, Török zsákolt egy nagyot, 9-13. A 7. percben Grebenár már a 3. személyi hibáját követte el, miközben az Albában a fiatal Timkó jött be Somogyi helyett. Ötre nőtt a vendégek előnye (12-17), miután El-Amin mindkét büntetőjét bevágta, de pillanatok múlva Hobbs találatával már egyenlő, 17-17 volt az állás. Aztán Supola harcossága gyümölcsözött, máris 21-19 ide, majd Juhos biztos, ami biztos alapon, két büntetőjével növelte az előnyt, 23-19.

Elpackázta támadó idejét a 2. negyed elején az Alba, majd Wisseh triplája azt jelentette, hogy 24-23-ra a vendégek vezettek. Tóth Norbert duplája, majd El-Amin egyik büntetője talált, majd a körmendi légiós dobott egy duplát is. Teljes mértékben kiegyenlített volt a találkozó, de sok hazai drukker hiányolta Moore pontjait. Amikor Ferencz triplája ült, 38-33-ra a látogató vezetett, s ebből is láthattuk, hogy a Körmend nem hajlandó eljátszani az „áldozati bárány” szerepét. Közben Juhos és Timkó is már a 3. személyinél tartott, s figyelniük kellett a kipontozódásra. Mert az Alba eleve emberhátrányban volt, hiszen Tóth Péter az egyik edzésen megsérült, s begipszelt jobb bokával nézte a meccset. A szünetre hazai előnnyel vonultak pihenni a csapatok, miután a remeklő Tóth Norbié volt az utolsó kosár.

Az Alba Fehérvár csapatkapitánya, Tóth Norbert (fehérben) mindent megtett a győzelemért (Fotó: Tósoki Attila)

Mielőtt elkezdődött volna a második félidő, a közönség nagy ovációja mellett Bódi Ferencet ünnepelték, akit Cser-Palkovics András köszöntött. Az Alba roppant szimpatikus volt csapatkapitánya meghatottan konstatálta a tényt, miközben kórusban skandálták a nevét.

Sokkal harcosabb Albát láthattunk a játéktéren, hamar meg is léptek 56-49-re Moore duplája után a hazaiak. Ám Ferencz nem hagyta annyiban, gyorsan két triplát is hintett, újra szoros lett az állás, sőt, Wisseh kosara után 57-56-ra a vendégek vezettek. De nem sokáig, mert Tóth Norbert és Juhos mint egy 424-es mozdony, úgy húzták magukkal a csapatot, így 68-59-re újra az Albánál volt az előny. Igen ám, de a dudaszó pillanatában Sömenek távoli triplája ült, így semmi sem dőlt még el.

Fel is zárkózott, sőt, kiegyenlített Sonyák triplájával a vendégcsapat, 70-70. Feszültek, idegesek voltak a hazaiak, nem figyeltek Ferenczre, aki már a 6. tripláját is bedobta, 75-78. Újra „beköszönt” az elpackázott hazai támadóidő, 5 ponttal ment a Körmend 4 perccel a vége előtt, időt is kért Carlos Frade. Viszont Sömenek eljátszotta a nagy halált, s így Somogyi kiszállt a játékból. A befejezés előtt 28 másodperccel Ferencz ismét egy triplát hintett, 84-89, de 11 másodperccel a vége előtt Juhos is ezt tette, 90-90, majd El-Amin is, csak ő szinte a lefújás előtti pillanatokban, s így nagy csatában, a sokat hibázó hazaiak ellen nyert a Körmend. Tegyük hozzá, azért nem érdemtelenül.

 

Alba Fehérvár–BC Körmend 90-93 (23-19, 22-25, 23-18, 22-31).
Gáz utca, 2500 néző. Vezette: Vígh, Farkas, Horváth.
Alba Fehérvár: Szanati, Moore 22/6, Olah 4, Juhos 16/6, Somogyi 7, csere: Hobbs 10/6, Tóth N. 27/3, Supola 4, Timkó. Vezetőedző: Carlos Frade.
Körmend: Wisseh 18/6, El-Amin 18/6, Török 13, Ferencz 21/21, Grebenár 4, csere: Sömenek 12/6, Kutasi, Sonyák 7/3, Fodor, Kusnyer. Vezetőedző: Hencsey Tamás.
Az eredmény alakulása, 3. perc: 6-3, 5.: 9-11, 8.: 17-19, 12.: 25-24, 15.: 29-30, 18.: 37-40, 22.: 49-47, 26.: 56-57, 33.: 72-72, 35.: 75-78, 38.: 84-86.
Kipontozódott: Somogyi 38. perc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!