Bajnokok a bajnokok között

2019.02.14. 23:25

Fejér megyei sportolók is voltak a jelöltek között, de díjat nem kaptak

A Nemzeti Színházban elegáns gála keretében díjazták a 2018-as év legjobb sportolóit, edzőit, csapatait, s elismerést kapott az elmúlt esztendő legszebb focigóljának szerzője is.

Ferencz Balázs

Liu Shaolin Sándor (b) Carl Lewistól vette át a díjat Fotó: MW

Épp, mint az Oscar-díjátadón. Vörös szőnyegen, elegáns öltözetben, lépdeltek a Nemzeti Színházba a jelöltek, fekete-arany fal előtt pózoltak egy-egy „sztárfotó” erejéig, majd elfoglalták helyüket a nézőtéren a magyar sport jeles képviselői. Hogy kivárják, ki bizonyul közülük a 2018-as év legjobbjának a Magyar Sportújságíró Szövetség tagjainak szavazatai alapján. A 61. M4 Sport Az Év Sportolója Gála 2018 programjában 14 díjátadó ceremónia szerepelt.

Az MSÚSZ elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György köszöntőjében elmondta: „Szándékunk 100 év után is változatlan, a száraz sporthírek megírása mellett egy téglácskával hozzájárulni a kultúra építéséhez.” Majd az Év fogyatékos edzője elismerést a kajakos olimpiai bajnok Kőbán Rita és a kisebb zavarában a díjat „vázának” nevező Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke adta át Beliczay Sándornak (kerekes­székes vívás, Hajmási, Osváth).

Az Év női labdarúgója kategóriában Jakabfi Zsanett, a VfL Wolfsburg játékosa nyert.

Liu Shaolin Sándor (b) Carl Lewistól vette át a díjat Fotó: MW

A klasszikus csapatsportokban az Év csapata lett a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabda-együttese.

Az Év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett.

A labdarúgók Év gólját a Ferencváros játékosa, Sigér Dávid szerezte 2018-ban, megelőzve a MOL Vidi FC szélsőjének, Loic Negónak a Chelsea ellen lőtt kapásgólját.

Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina, a férfi és női rövid pályás gyorskorcsolyaváltó trénerei vastaps kíséretében vehették át az Év edzője díjat.

Az Év fogyatékos férfi sportolójának, Gelencsér Róbert szervátültetett atlétának Mizsér Attila és Székesfehérvár eddigi egyetlen olimpiai bajnoka, Vörös Zsuzsanna öttusázók adták át a díjat.

Az Év férfi labdarúgójának az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter bizonyult, aki a Vidi csapatkapitányát, Juhász Rolandot előzte meg.

Az Év női sportolója a szülése után visszatérő, 2018-ban három világbajnoki címet szerző Kozák Danuta olimpiai bajnok kajakozó lett, aki elmondta: büszke, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzhette az úszó Hosszú Katinkát…

Az Év fogyatékos női sportolója díját Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó vehette át.

Az MLSZ életműdíját az 1938-ban született olimpiai bronzérmes, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó, a Ferencváros négyszeres bajnoka, Rákosi Gyula kapta.

Az Év férfi sportolója az a gyorskorcsolyázó lett, aki tevékeny részt vállalt a magyar sport első téli olimpiai aranyérmében, Liu Shaolin Sándor kapta a díjat, melyet Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atléta adtak át.

Az MSÚSZ–Magyar Olimpiai Bizottság életműdíját Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke és Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke nyújtotta át annak a három asztaliteniszezőnek, akik 40 évvel ezelőtt csapatvilágbajnoki címet szereztek, a Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor triónak. A gálát átszőtte a versenyérzés, hiszen Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa, több világbajnokság otthona lesz. Az est utolsó díjátadója az osztrák színekben is remeklő gyorskorcsolyázó, Hunyadi Emese volt, aki az egyéni sportágak Év csapatát köszönthette, mégpedig az olimpiai bajnok rövidpályás férfi gyorskorcsolyaváltót (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában