Sport

2016.12.12. 15:39

Fehérvár multifunkciós csarnoka 2019 szeptemberére készülhet el

Székesfehérvár – A Modern Városok program keretében épülhet meg Székesfehérváron a már évek óta emlegetett multifunkcionális rendezvénycsarnok.

Ferencz Balázs

A tervezők bemutatták az Alba Aréna látványterveit.

Letisztult, modern, erőt sugárzó. Az Alba Aréna multifunkcionális rendezvénycsarnok hétfőn bemutatott látványtervei alapján e jelzők juthatnak a szemlélő eszébe. Mindezek mellett a koncepció szerint a koronázó város emblematikus épülete lehet a funkcióját tekintve jégalapú, de több más sportágnak és kulturális rendezvénynek is otthonául szolgáló létesítmény.

- Nagyon fontos és minden szempontból emblematikus épületről van szó, amelyik nem a mának, hanem a következő évtizedeknek épül – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester, a látványtervek bemutatása kapcsán. – Emellett funkciójában jól használhatónak és jól üzemeltethetőnek kell lennie. A munka folyamatosan zajlik, a szurkolókkal és különböző klubok vezetőivel is folytak már egyeztetések.

Az Alba Aréna a város keleti behajtójánál, a Budai út mellett, jelenleg beépítetlen területen épülne, A földterületet a Modern Városok program keretében 509 millió Forintért megvásárolta a város. A polgármester hozzátette, hogy a forrás is rendelkezésre áll.

A teljes beruházás a közművek kiépítésével együtt mintegy 13 milliárd Forintba kerül majd. A tervező csapat hat hónapig dolgozik a csarnok tervein. A részletekről a vezető tervezők, Balázs Mihály Kossuth- és Ybl-díjas építész, valamint Tarnóczky Tamás Attila beszéltek

- Számunkra ez nem rutinfeladat, különösképpen amiatt nem, hogy az épületnek képviselnie kell a város szemléletét, építészethez való viszonyát. Amikor megfogalmazódik az igény, hogy emblematikus épületet kell tervezni, akkor a működési elv teszi hitelessé a formát. Fontos szempont az energiatakarékosság – vélekedett Balázs Mihály, aki egy parasztház elvén gondolkodva álmodta meg első skiccein az Alba Arénát. – A legkisebb energiával a gömb felület képes lehatárolni egy maximális térfogatú teret, ezért olyan formát kerestünk, melyben a gömb szerepel – mondta.

Az épület fő mintaadó motívuma a jégverem. A játékteret és a lelátók nagy részét a földbe süllyesztik, a csarnok pedig egy könnyű acélszerkezetet kap fedésül.

- Az épület külső megjelenésében egy sima gömbszelet, mely egy jéglencsét formáz. A ház horizontálisan nyitott, átlátható, vertikálisan zárt. A csarnokot árkád veszi körbe. – mondta a tervező.

Tarnóczky Tamás mesélt a számokról. A négyszintes arénának négy bejárata lesz, a nézők az épületbe lépve rögtön átlátják a katlanszerű kialakítású csarnokot. Az épület 6371 fix ülőhellyel, kétszintes lelátóval, 8-10 öltözővel rendelkezik majd. Az Alba Aréna a budapesti Papp László Aréna után az ország második legnagyobb multifunkcionális csarnoka lesz. A jégalapú játéktér minimálisan 4 óra alatt átépíthető más sportágak küzdőterévé, vagy éppen vásártérré. Amennyiben minden az ütemterv szerint halad, a létesítményt 2019. szeptember elsején adhatják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!