Sport

2009.06.05. 02:29

Értelmetlen perelni

Dunaújváros - A Sportegyesületek Országos Szövetsége május 29-én tisztújító közgyűlést tartott. A tizennégy tagú elnökségbe beválasz-tották Mátyás Gábort, a Dunaferr SE ügyvezető igazgatóját is.

Agárdy Csaba

Nagy volt a tétje a közgyűlésnek, mivel az addigi elnöknek, Mesterházy Attilának a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Nagy Tímea személyében komoly kihívója akadt. Végül Mesterházy 54-52-re nyert, bár sokaknak gyanús volt, hogy a tisztújítás előtt lett tagja a Sportegyesületek Országos Szövetségének néhány olyan egyesület, amely Mesterházy-párti volt.

A tizennégy elnökségi helyért huszonketten szálltak harcba. Kilencvenhét érvényes szavazat volt - egyébként százötvennégy klub tagja a szervezetnek -, Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető igazgatója hatvankét voksot kapott.

A levezető elnök a Dunaferr Sportegyesület tavaly nyugdíjba vonult ügyvezető igazgatója, Perjámosi Sándor volt, aki ezúttal mondott le SOSZ-elnökségi tagságáról.

- Perjámosi Sándor engem javasolt utódjául, de ez nem jelentette azt, hogy automatikusan bekerülök az elnökségbe, mivel a tisztújításkor személyekre és nem egyesületekre szavaz a tagság. Öröm, hogy bekerültem, és a Dunaferr SE-nek továbbra is lesz képviselete az elnökségben. Az is örömteli, hogy a vidéki egyesületek súlya megnőtt. A tizennégy tagú elnökségben eddig négy vidéki klub képviseltette magát, most már hét. A budapesti szövetség megértette, hogy a vidéki egyesületek nélkül nem lehet elég erős a Sportegyesületek Országos Szövetsége - foglalta össze Mátyás Gábor azt, miként került be az elnökségbe.

- Hazánkban működik a MOB, a BOM, a Nemzeti Sporttanács, hogy csak néhány országos sportszerve- zetet említsünk. A SOSZ-nak hol a helye, mekkora a súlya?

- A SOSZ célja az egyesületeket képviselni az állami szervek felé. Azt hiszem, a MOB után a SOSZ a második legjelentősebb szerveződés. Tavaly már százmillió forintot osztott szét, a SOSZ írta ki a sportlétesítmények felújításról szóló pályázatokat is.

- Említette, hogy a SOSZ feladata az egyesületeket az állami szervek felé képviselni. Ennek ismeretében jó döntés volt egy évvel a választások előtt tisztújító közgyűlést tartani? Arról nem is beszélve, hogy a mai állás szerint az MSZP-s Mesterházy Attila nem a győztes oldalon áll majd...

- Sokan, én magam is úgy gondolom, nem szerencsés, hogy a Fidesz által támogatott Nagy Tímea veszített. Viszont Mesterházy és Nagy Tímea kimondottan jó viszonyban van egymással. Mesterházy Attila fel is kérte a vívót általános alelnöknek. Nagy Tímea befolyását az is növeli, hogy az elnökségben tízen állnak mellette, vagyis nagy a fölénye.

- Ön elsősorban a Dunaferr SE ügyvezető igazgatója. A klub és a névadó szponzor, a ISD Dunaferr Zrt. között az év elején megszakadtak a tárgyalások. Van-e valami friss fejlemény?

- Nincs. Sajnos minden megkeresésünket elutasít a Dunaferr Zrt. vezetése, hónapok óta nem tudtunk tárgyalni. De az is tény, ha némi késéssel is, de a klub havi bontásban mindig megkapja a vállalattól a szerződésben foglalt pénzt. Viszont ezek a késések semmi gondot nem okoznak a működésünkben. Azonban az is igaz, hogy a férfikézilabdázók december óta nem jutottak a szerződésük szerint járó összeghez.

- Akkor itt szerződésszegésről beszélhetünk. Nem lenne jobb perre vinni az ügyet, mielőtt még éhen halnak a férfikézilabdázók?

- Nincsen könnyű helyzetben a szakosztály, de az önkormányzat segítségével, és néhány új támogató belépésével, ha nehezen is, de valahogy átvészelik a mostani időszakot. A perről csak annyit: nem hiszem, hogy szerencsés dolog lenne perelni a névadó szponzorunkat. Arról nem is beszélve, hogy évek telnének el addig, mire bírósági döntés születne az ügyben. Amúgy nekünk az az érdekünk, hogy hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésünk legyen az ISD Dunaferr Zrt.-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!