Sport

2013.10.17. 15:30

Érmek a világjátékokról senior fehérvári kosarasoktól

Akadt közöttük, aki először vett részt a senior sportolók legnagyobb seregszemléjén, voltak, akik másodszor, de olyan is akadt, aki ötödször lépett parkettre Torinóban.

Horog László

Az olasz autógyártás fővárosában, a 2006-os, téli olimpia színhelyén ezúttal seniorok adtak számot tudásukról, az ötkarikás játékokhoz hasonlóan rengeteg egyéni és csapatsportágban zajlottak a küzdelmek. A koronázó városból nyolcan neveztek, mindannyian kosárlabdázók, az Alba Amatőr KSE sportolói.

Mohai Zoltán elnök vezetésével megyei, bajnoki meccseken és országos, senior tornákon készültek a nagy erőpróbára. Az olaszországi küldöttséget Szegfű Mária, Szalainé Szilasi Erzsébet, Fűzy Árpádné, Szücs Mária, Gerlaki Krisztina, Mohai Zoltán, Szabolcs Ferenc, Antal András és Cserhalmi László alkotta. A hölgyek a 55 év felettiek között szerepeltek, kivéve Gerlaki Krisztinát, aki a tíz évvel fiatalabbak között pattogtatott. Az erősebb nem képviselői a 45 év felettiek között léptek pályára.

– A World Masters Games a világ legnagyobb senior sportrendezvénye. Négy évvel ezelőtt, Sydneyben a 2000-es olimpia helyszínein zajlottak a küzdelmek, a látványos nyitóünnepséget az atlétikai stadionban rendezték, a zárót pedig a kikötőben. Ezúttal a város központjában, Torinó főterén nyitották meg a világjátékokat. Ausztráliában 35 ezer sportoló indult – itt nincs limitálva a létszám, mint az olimpiákon –, ezúttal 21 ezren neveztek. Azért ennyien, mert sokan nem bíztak az olasz rendezők precizitásában, a senior sportokban roppant eredményes amerikaiak el sem utaztak, ugyanis jó néhány kérdésükre nem kaptak választ. Mi mindannyian remekül éreztük magunkat, hazánkból az egyéniben induló sportolók mellett hat csapat nevezett a kosárlabda küzdelmeire - mondja Szücs Mária, a magyar kosaras küldöttség motorja, fő szervezője.

Az 55 év feletti hölgyek 12 csapatból a 3. helyet szerezték meg, a 45 év felettiek ugyanígy szerepeltek. A férfiak is bronzzal tértek haza. Náluk ugyan csak öt együttes indult, ám a mezőny roppant erős volt, például az oroszokkal, litvánokkal, észtekkel. A koronázó városiak a felkészülés jegyében nem csak bajnoki derbiket vívnak és különböző tornákon vesznek részt, hanem hetente kétszer közösen gyakorolnak is, több fehérvári középiskola tornatermében. A World Masters Games mindig a nyári olimpiát követő esztendőben kerül megrendezésre, a következőt 2017-ben, Új-Zélandon rendezik. Már az lebeg a szemük előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!