Sport

2017.05.12. 14:10

Erdélyben talált újabb kihívást a labdarúgó

Diósgyőrből távozott, Székelyföldre igazolt.

Horog László

Több mint kétszázötven mérkőzésen szerepelt az élvonalban - 18 gólt lőtt -, játszott Finnországban és Belgiumban, a legmagasabb osztályban. Bajnok volt anyaegyesületével, a Honvéddal 1994-ben, szerepelt a Vidiben, a Gázszerben, a Vasasban, Szombathelyen, végül Pápán. Aztán sportvezető lett, 14 évet dolgozott a Lombard Pápánál klubigazgatóként, 2014 januárjában köszönt el az együttestől.

Diósgyőrben lett ügyvezető, másfél éve távozott, családi okok miatt hagyta el a borsodi alakulatot. Néhány hónapja Erdélyben vállalt munkát, a Sepsi OSK ügyvezetője lett. Árki Gábor a hét elején útnak indul Fehérvárról, 780 km-t megtesz a munkahelyére, majd a hétvégi bajnokit - ami néha 450- 500 km-re van jelenlegi állomáshelyétől - követően visszaindul Fejér megyébe.

- Január közepén egyeztem meg a sepsiszentgyörgyi vezetőkkel. A településen volt futball évtizedeken át, ám megszűnt, 2011-ben alakult újjá, alsó osztályokból kezdte meg a felemelkedést. Tavaly nyáron jutott a román másodosztályba, ez a klub történetének legnagyobb sikere. A hatvanezres város Székelyföld közepén helyezkedik el, amikor nekivágok, Szeged, Arad, Temesvár, Déva, Nagyszeben, Brassó útvonalon közlekedem. Az ország alsó részén van autópálya, a 780-ból 180-at nem tudok gyorsan megtenni. Ez a szakasz mondjuk meglehetősen lassú, kistelepülések között halad.

- Hétfőnként nem lehet könnyű nekivágni a távnak.

- Ezen nem meditálok. Néha megtehetném, hogy másnap kelek útra, mert tulajdonképpen a saját magam főnöke vagyok, de ha elvárom a kollégáimtól a pontos munkát, így kell tennem nekem is. Mindössze a tulajdonosnak, Diószegi Lászlónak tartozom beszámolási kötelezettséggel, harmonikus munkakapcsolatban dolgozunk. Az említett úriember pékségeket üzemeltet. Sepsi nyolcvan százalékban magyar lakta település, ahol imádják a focit.

- Főleg most, hiszen a klub újoncként remekel.

- A vesztett pontok tekintetében feljutó helyen állunk, tehát komoly esélyünk van arra, hogy nyártól a legmagasabb osztályban folytassuk. Jelenleg 58 pontunk van, az Arad 59 pontos, ők egy meccsel többet játszottak. Négy forduló van hátra, a fővárosi Juventus Bucuresti gyakorlatilag már feljutott, 69 ponttal rendelkeznek. A hétvégén nem lépünk pályára, a bajnokság 20 csapattal indult, ám csak 16 gárda fejezi be, négyen visszaléptek. A tervünk a feljutás, de nem történik tragédia, ha nem sikerül. A licenckérelmet a legmagasabb osztályra adtuk be. Hároméves tervet dolgoztunk ki a feljutásra, ha előbb sikerül, vállaljuk az ezzel járó terheket. Kovászna megyének soha nem volt élvonalbeli együttese, most sikerülhet. A stadionunk maximum 3500 néző befogadására alkalmas, ha osztályt lépünk, Brassóban vívjuk a hazai találkozókat, az FC Brasov otthona 9000 szurkolót képes vendégül látni. Nálunk az átlag nézőszám 2000 körül van, idegenbe is sokan elkísérik a csapatot, 150-200-an mindig ott vannak, legutóbb, a Suceava ellen 300 drukkerünk szurkolt dobokkal, kereplőkkel, remek hangulatot teremtettek.

- Amúgy hogyan került a Sepsi OSK-hoz? Egy borús, januári reggelen úgy ébredt Székesfehérváron, hogy a román bajnokságban szeretne dolgozni?

- Egy évvel korábban jöttem el a DVTK-tól, én kértem, hogy bontsuk fel szerződésemet, ugyanis az egyik családtagom súlyos beteg lett Fehérváron, én intéztem a vizsgálatokat, vittem kezelésekre, ami lefoglalt, nem tudtam volna teljes emberként dolgozni az ország másik végében. A családtagom szerencsére jobban lett, ráadásul a terhek egy részét átvállalták, így visszatérhettem a futballba. A felcsúti vezetőket keresték meg Sepsiszentgyörgyről, a két klub között partneri a viszony, a Puskás Akadémia illetékesei ajánlottak engem. A két ünnep között hívtak, Felcsúton tárgyaltunk először, aztán a világhálón elkezdtem feltérképezni a Sepsit, majd kiutaztam. Hazatértem, a családdal egyeztettem és igent mondtam. Úgy gondolom, a következő szezont is Erdélyben töltöm, ugyanis - ahogy említettem - rengeteg munka van még a klubnál. Az irodákban magyarul zajlik a diskurzus, az edzők is magyar ajkúak. A játékoskeret vegyes, természetesen akadnak románok, valamint légiós is, egy elefántcsontparti futballista. Feszültségek nincsenek nálunk, jó a hangulat, először mindig a román fiúk kiabálják az öltözőben a győztes meccsek után magyarul: "Hajrá Sepsiszentgyörgy!".

- A szomszédos ország futballját többre tartják a miénknél. Jobb a román foci?

- Nemzetközi szinten egyelőre sikeresebb, de rohamosan zárkózunk. A magyar klubok szervezettebbek, a vezetők hozzáértőbbek, az infrastruktúránk is jobb. Van már rálátásom: a román élvonal első hat csapata játékban előrébb tart, de a különbség csökken.

- Fia, Árki Márton a Videoton labdarúgója. Tehetséges a gyerek?

- Úgy gondolom, igen, ám ez nem jelenti, hogy élvonalbeli játékos lesz. A Vidi U16-os csapatában szerepel, védőként. Szeret futballozni, én nem erőltettem, de örültem, hogy ezt választotta. A legfontosabb, hogy egészséges legyen, csapatban, közösségben gondolkodjon. Erre a foci feltétlenül megtanítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!