Sport

2009.05.28. 02:29

Emlék és varázslat

Székesfehérvár - Telefonon egyeztettünk Sellei Andorral, majd létre jött tíz egynéhány év után az újabb találkozó. Tóth László hajdani Európa-bajnok kosárlabdázó, az Építők valamikori játékosa ismét Fehérváron járt.

Silye Sándor

Hol volt, hol nem volt. Olyan meseszerű az egész, hogy tán igaz sem volt. Pedig megtörtént. A Népstadionban, még 1955-ben Európa-bajnokságot nyert a magyar férfikosárlabda-válogatott, benne két székesfehérvári játékossal, Bogár Pállal és Tóth Lászlóval. Utóbbi most érettségi találkozóra jött a megyeszékhelyre. Így aztán azzal kezdtük, hogy a 2x2 józansága mikor hullott rá, a hajdanvolt érettségin, vagy amikor az életet tanulta Amerikában.

- Az érettségi után, miután a nagy vízen túlra távoztunk. Rokonokhoz mentünk, de ennek ellenére a nulláról indítottuk az új életünket, nem beszélve arról, hogy a feleségem nagyon küzdött a honvággyal.

Amikor itthagyták az országot, a vérzivataros 1956-ban, hihetetlen, de nem politikai okok miatt tették ezt...

- Hiába voltam Európa-bajnok, ennek ellenére esélyem sem volt, hogy lakáshoz juthatunk. A lehetőségek hiánya vezetett bennünket messzire. Győrből kerültem Fehérvárra, az apám üzletét 1948-ban államosították, 17 éves voltam, és mikor mondták, hogy osztályidegen vagyok, csak néztem és álltam szótlanul. A sport volt, ami kárpótolt mindenben és mindenért. Érettségi előtt már NB I-es játékos voltam, meghívtak az utánpótlás válogatottba, sőt, a felnőtt aranyérmes társulatnak is tagja voltam.

Nekiindult hát a nagyvilágnak az Európa-bajnok. A kosárlabda hazájába. Tárt karokkal fogadták, vagy azt sem tudták, mit jelent az, hogy Európa-bajnok?

- Kint készítettek velem interjút, de mivel már 25 éves elmúltam, szóba sem jöhetett, hogy valamelyik amerikai csapatban játsszak. A feleségem is állapotos lett, a megélhetés miatt pedig dolgozni kellett. Amatőrként a vállalat csapatában játszottam, amikor először elém pattant a labda, gondoltam, na, majd most megmutatom, de két fiatal azonnal elsodort, így Európa-bajnokként nem én kápráztattam el az ifjakat, hanem ők engem, a bajnokot. Három éve meg a senior kosarasok a mi otthonunkban edzettek, invitáltak, hogy menjek közéjük, gyúrtam, gyakoroltam, de aztán a játék helyett vérrög jött a tüdőmbe. Ezzel vége lett az amerikai pályámnak, mielőtt elkezdődött volna.

Otthon, haza. Melyikre találtak Amerikában?

- Otthonra leltünk, munkánk is volt, majd 43 évet töltöttem ugyanannál a cégnél, az utóbbi 15 évben export igazgatóhelyettesként dologoztam és mentem nyugdíjba. Az otthonunk Los Angeles közelében, Orange-ban van, de a haza kettős: Magyarország, és persze az eltöltött évek miatt már Amerika is annak számít. Bár nem hívott, de befogadott bennünket az az ország, ám a gyökerek a legfontosabbak. Mikor hazajövök, látom a hiányzókat, és látom azt, akik élnek, azok milyen körülmények között töltik napjaikat. De ennek ellenére is bizsereg a lelkem, mikor a repülőgép ide tart.

Vajon kikre emlékszik az itteni aranycsapatból barátsággal, és kikre nézett fel ott a távoli kosárlabdapályán?

- Könnyű válaszolnom: Bogár Pali volt az elsőszámú barát, ő volt a példaképünk játékosként, emberként. Kint Jerry Westre figyeltem először, többször beszélgettem vele, de Oscar Robinson játéka is lenyűgözött. A Lakers a kedvenc. Tényleg, mit játszottak a Houston ellen, bejutottak a konferencia döntőjébe? Hogy miért nincs bérelt helyem Jack Nicholson mellett a Lakers meccsein? Mert oda egy darab jegy 2500 dollárba kerül, és bárhol ülök a stadionban, épp olyan jól látok, csak olcsóbban... Idén akkor mentem ki kétszer, amikor a Cleveland jött, hogy lássam: a mostani kedvenc Bryant vagy James lesz a jobb. Fantasztikusak voltak!

Más életet élhetett ott az Európa-bajnok, de volt honvágya, mint a feleségének?

- A nők szentimentálisak, a férfinak a család eltartása a fő feladata, így nem volt honvágyam. De persze hazajönni mindig csoda, bár tény, egy darabig nem is jöhettünk. De mindig jó újra itthon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!