Sport

2013.08.15. 21:24

Oroszi László forradalmasítaná a focit új találmányával

Szabadalmi ügyvivőjével együtt harcol az igazáért Oroszi László, az irányítósávos futball cipő feltalálója. Úgy tűnik, hogy eredményesen, hiszen egy fontos pert már megnyertek a multi ellen. Ám bosszús is, mert a magyar focin segítene, de ez is rögös út...

Matók János

Kedves olvasó, engedelmével egy levélből idézek, amelyet egy futballista küldött minap a váli feltalálónak, Oroszi Lászlónak: „Összességében elégedett vagyok, és úgy hozzászoktam a változásokhoz, hogy már a játék is jobban megy. Röviden összefoglalnám a tapasztalataimat, rúgásfajták, és mozdulatsorok szerint. Teli rüszt lapos lövés: látványosan pontosabb a helyezés, és a lövés erősségén is javítani tudtam a cipővel. Belsővel passzolás: egyértelműen gyorsabb és pontosabb. Passz rüszttel: pontosabb. Labdakezelés, rüszt, külső, belső: az első perctől kezdve látványosan jobb. Olyan labdákat tudok levenni, amelyeket eddig csak kis százalékban. Felső sarokba, léc alá helyezett lövés: sokkal jobban tudom helyezni a labdát. Ívelés: sokat gyakoroltam, mire megszoktam, de sokkal nagyobbat tudok vele ívelni, mint egyébként. Ami érdekes: kisebb íveléseknél érzékelhetően sokkal kisebb erőt kell bevinni a mozdulatba, mint korábban. Cselezés: sokkal jobban megy, a Kocsis féle átemelősnél már nincs hiba. A cselezésnél nagyrészt átemelést, átlépős, időnként bokacselt használok. Ez utóbbi, ami Ronaldinhoval jött divatba, sokkal többször sikerül, mint azelőtt, és ez sajnos nem a technikai fejlődésemnek tudható be.”

Tegyük hozzá, annak a nemzetközi szabadalmi bejelentésnek köszönhetően, amelyet Oroszi László feltatáló, és szabadalmi ügyvivője 2013. július 25-én nyújtott be, a „megnövelt tapadású felületi szerkezet sportcipőkhöz, és eljárás a szerkezet létesítésére.” elnevezéssel. Nem véletlen a kissé kacifántosnak tűnő megfogalmazás, de ez érthető, hiszen Oroszi nem szeretne még egy hosszú ideig – kvázi „kivéreztetésig, a szerk. megjegyzése – tartó áldatlan állapotot, bármelyik sportszergyártó multival kapcsolatban.

Oroszi László az új találmányával is szeretne a magyar labdarúgáson segíteni, de eddig nem járt sikerrel. Pedig az új találmányát sokan dícsérik, a híre hazánktól több ezer kilométerre is eljutott, ez a három pár pénteken kerül repülőre (Fotó: Matók János)

Catch, and Twist – magyarul ragadd meg, és csavard, ahogy a váli műhelyben megfogalmazódott a találmány lényege. Amelynek már semmi összefüggése sincs az irányítósávos cipővel, ez egy vadonatúj dolog, amely régóta érlelődött Oroszi fejében. Az, hogy van benne fantázia, azt a futballista levele is alátámasztja. Most megkérdezhetné az érdeklődő, hogy miért nem Dzsudzsák Balázs, vagy Gera Zoltán küldte, írta alá levelet? A felvetésemre Oroszi elmondta, hogy immár közel egy éve keresi a lehetőségét annak, hogy válogatott futballisták is megtapasztalják a találmány előnyeit, és ő – legyen az bármilyen márkájú – a cipőjük felületére elhelyezi azt a speciális borítást, amely a feltaláló szerint forradalmi változásokat (látványosabb, gólokban gazdagabb játék) eredményezhet a fociban. Főleg a magyarban, mert Oroszinak ez a szívügye. Ám egyelőre zárt kapukat dönget. Viszont akiket felkeresett, s akik „bevállalták”, csak edzéseken használhatták, hiszen a különböző klub-, és egyéni szerződések miatt, meccseken erre nincs lehetőségük.

Saját hazájában még nem próféta, de a híre távoli földrészre már eljutott, ott értékelik a munkáját. Három pár átalakított cipő pénteken repülőgépre száll...

 

Első fokon pert nyert a multi ellen

Pár hete a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint a Predator Precision és Mania elnevezésű futball cipők Oroszi László találmányán alapszanak, s ennek értelmében az adidas Budapest Kft. pervesztes az ügyben. A cég fellebbezett az ítélet ellen, az újabb, immár jogerős döntést hozó tárgyalást 2014. január 16-ra tűzte ki az Ítélőtábla. Megkeresésünkre Császári Attila, az adidas Budapest Kft. sport marketing mened-zsere elmondta: A hosszú ideje kígyózó ügyet, a pert a multinacionális cég nemzetközi központja kezeli, ezért ő nem kommentálja a folyamatban lévő ügyet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!