Sport

2013.12.27. 13:45

Sofron István meglepte családtagjait

Kora este még az osztrák határ menti bajor kisvárosban, Straubingban volt jelenése, a hajnal azonban már Fehérváron találta, a József utcában.

Horog László

Sofron István a nyáron szerződött a Sapa Fehérvártól Krefeldbe

Az utolsó, karácsony előtti bajnokit idegenben tudta le a DEL, azaz a Deutsche Eishockey Liga élcsapata, a döntően a tabella 3-4. helyén tanyázó Krefeld: a München és Salzburg között fekvő Straubingban szerepelt. A Pingvinek 4-2-re nyertek, majd a gárda magyar légiósa, Sofron István autóba ült és meg sem állt Fehérvárig. Az ünnep egy részét itthon töltötte.

- Villámlátogatásra érkeztem - mondja, amikor lehuppan mellém, az egyik belvárosi kávézóban. - Gyerekkori, fehérvári játékostársam, a Düsseldorfban élő Hortolányi Marci elhozta az autómat Straubingba, megnéztük a meccset, s hazaindultunk. Ő fapados járattal megy vissza Németországba, én meg kocsival, pár napra kiviszem a szüleimet, majd az év elején jönnek haza. Apu már járt nálam, most anyuval töltenek kinn egy hetet.

- Mivel nyertek a bajorok ellen, gondolom, az út jó hangulatban telt hazafelé.

- Természetesen. Este indultam, az éjszaka közepén érkeztem. A család nem tudott arról, hogy jövök, ez amolyan karácsonyi meglepetés volt. Amikor véget érnek a Bundesliga meccsei és hazaérek a krefeldi albérletembe, bármennyire is késő van, mindig felhívom anyut, s elmondom, mi volt a derbin. Most is belekezdtem, közöltem, hogy 4-2-re nyertünk, jól ment a játék, két gólpasszt adtam. Közben nyomtam a dudát a ház előtt, s elterelő hadműveletként megjegyeztem: nehezen hallom anyu válaszait, mert valaki tülköl... Közölte, nem is érti, mire jó ez hajnalban, de hozzátette, ő le nem teszi a telefont, majd abbahagyják a dudálást. Közben apu is felkelt, odament az ablakhoz, látta a kocsimat, azonnal megjegyezte: Itthon van a gyerek. Aztán futott is le, kicsit félve kérdezte: ugye nincs baj, hogy hazajöttem. Mondtam, minden rendben, csak megleptem őket. Jó volt hazatérni, még akkor is, ha pusztán két nap erejéig.

- Csapata jól szerepel, mi a cél az idei szezonban?

- Az elődöntőbe kerülés, ez megvalósítható. Erős a keret, tíz légióssal, valamint két, honosított némettel, így a csapatnál az angol a vezető nyelv. nem is tervezem, hogy megtanulok németül. Mondjuk pár szót tudok, például kérni boltban. Az angol elfogadhatóan megy,. már itthon gyakoroltam Mihály Árpival. Egykori csapattársaimmal tartom a kapcsolatot a világhálón, szinte naponta beszélek Árpival, Kóger Danival, Nagy Gergővel. Mivel egyedül vagyok kinn, érthetően hiányoznak a szüleim, a barátaim, ráadásul a beilleszkedés sem ment könnyen, de kezdem egyre jobban érezni magam. Akadtak nehéz pillanatok, például amikor megsérültem, nem játszhattam, s egyedül ültem a lakásban. De azt hiszem, ezen mindenki keresztülmegy, aki külföldön keresi a kenyerét. Nem bántam meg, hogy eligazoltam, a szerződésem még másfél évig él, amit ki is akarok tölteni.

- A DEL jóval erősebb, mint az EBEL?

- Erősebb, amit abból tudok leszűrni, hogy ritkán kerülök helyzetbe, sőt, akad olyan találkozó, amikor egyszer sem. Eddig három gólt szereztem és adtam nyolc gólpasszt, a szezon fele ment el, remélem, az alapszakasz végén 30 pont körül járok majd. Nem tudom, a Krefeld megnyerné-e az EBEL-t, de ott lenne az elején, az biztos. Minden csapatnak négy erős sora van, két, tengerentúli ötös, valamint a németek által alkotott második kettő is gólveszélyes. Én a harmadikban szerepelek, az első sorunk félelmetesen erős, a két, kanadai csatár vezeti a liga góllövőlistáját, a harmadik támadó pedig a német válogatott fiatal erőssége, René Piatta.

- Baráti viszonyt ápol a magyar futballválogatottcsatárával, Szalai Ádámmal. Járnak egymás meccseire?

- Én voltam Gelsenkirchenben, ő Krefeldben még nem, amúgy gyakran találkozunk, közvetlen, rendes srác.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!