Sport

2015.01.21. 15:45

Egy évet késett a fehérvári MÁV Előre SC átszervezése

Székesfehérvár - Tavaly még csak terv volt, de nem sikerült realizálni, idén azonban már megvalósulhat a 106 esztendős vasutas klub plusz hét szakosztállyal történő bővítése.

Káldor András

Egy évvel ezelőtt arról számoltunk be lapunkban, hogy a város legpatinásabb sportegyesülete, a MÁV Előre SC alapos vérátömlesztésen átesve megújulhat, és kilenc szakosztállyal a megyeszékhely egyik legnagyobb klubja lehet. Azóta azonban nem sokat lehetett hallani arról a kezdeményezésről, hogy befejeződött-e a város kisebb egyesületeinek beolvadása a vasutas klubba.

Bozsák Károly, a klub jelenlegi elnöke bizakodó, reméli, a problémák hamarosan megoldódnak. Fotó: A szerző

Mint ismeretes, arról volt ugyanis szó a tavaly februárban megtartott közgyűlésen, hogy a MÁV Előre SC-hez csatlakoznak az Alba Regia KSE kézilabdázói, a Fehérvári Masita-Sunburst Cider röplabdázói, a Fehérvár Enthroners amerikai futball-csapata, a Fehérvár Rugby Club rögbi, és súlyemelő szakosztályai, a Varkocs György Box Club ökölvívói, a Maroshegyi Kötélhúzó SE tagjai, a Dunafém-Maroshegy SE labdarúgói, valamint továbbra is a klub kötelékéhez tartoznak a sakkozók, és a röplabdázók. Ez annál is inkább ildomos lenne, mivel így a működéshez szükséges támogatások sokkal szélesebb spektrumot képviselnének.

A MÁV Előrét a tragikusan korán elhunyt, és a klubot három évtizeden át irányító Dévényi Tibor helyére lépő Bozsák Károly vezeti, 2012-óta. Nincs könnyű helyzetben a sportvezető, mivel a mára, két szakosztályra (sakk, és röplabda – a szerk.) zsugorodó klubot egyáltalán nem egyszerű a „sínen" tartani.

Dévényi Tibor, a MÁV Előre SC legendás elnöke volt. Fotó: fmh archív

– Mindkét szakosztályban példaértékű utánpótlás nevelő munka folyik, a röplabdásoknál Rácz Mariann kizárólag gyerekekkel foglalkozik, a sakkozóknál, pedig Kovács Imre irányítja a tehetségeket. A felnőtt sakkozók financiális okok miatt a megyei bajnokságban vesznek részt, pedig olyan versenyzőket neveltünk ki, mint Mányoki Anna, Havasi Gergő, de itt ismerték meg a csillagsakkban világbajnok Akóts Gábor nevét is. Abban bízunk, hogyha létrejön az újjászervezett egyesület, akkor a támogatás is nagyobb lesz a város részéről, valamint a TAO-nak köszönhetően. Ehhez azonban arra van szükség, hogy teljesen új alapokon induljunk el, mivel a tavaly már elviekben átalakított klubot adminisztrációs problémák miatt nem jegyezte be a bíróság, így elölről kell kezdenünk mindent – mondta Bozsák Károly, aki már a kilencvenes évek óta a klubbért dolgozott, Dévényi Tibor segítőjeként.

Mindenesetre bizakodhatnak a kék-fehér színekért aggódók, mert néhány héten belül újabb közgyűlést hívnak össze, ahol megerősítik az előző évben már megszavazott elképzeléseket. Addig is Bozsák elnök egyeztet a leendő szakosztályok képviselőivel, és reményei szerint még akár az egykoron a MÁV Előre SC kezelésében, mára pedig a város tulajdonában levő két létesítmény ügyében is sikerül előrelépni. A Takarodó úti stadionra ráférne az alapos korszerűsítés, elsősorban a kiszolgáló egységek frontján, de ugyanez vonatkozik a Prohászka Ottokár úton levő kézilabda pályára is.

Bozsák Károly azt szeretné, ha egyszer a felújított stadion Dévényi Tibor nevét viselné, ám a legendás sportvezetőről idén sem feledkeznek meg, mivel tavasszal ismét megrendezik a Dévényi Tibor Emléktornát, amelyen tavaly U 10-es, és U 11-es csapatok, valamint öregfiúk együttesek léphettek pályára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!