Sport

2016.02.16. 18:18

Egészség és boldogság - Bobroczky Róbert, a legmagasabb

Székesfehérvár - Bobroczky Róbert, Európa legmagasabb kosarasa is tiszteletét tette a hétvégi Szent István Kupán. A Roma csapatában szerepelt.

Horog László

A magas, szikár férfi a lelátó legfelső sorában, érdeklődve figyelte az U16-os torna meccseit a Gáz utcai csarnokban. Különösen a Stellazzurra Roma találkozói keltették fel a figyelmét. Nem véletlenül, lévén a taljánoknál szerepelt a fia, a 16 esztendős korára 229 centiméterre nőtt Bobroczky Róbert. Az édesapjára rendkívüli módon hasonlító, szintén centerként bevethető ifjút óvják a médiától, olasz csapatának vezetői távol tartják a tollforgatóktól. De Aradon élő édesapja, a kosaras akadémiát üzemeltető Bobroczky Zsigmond, a sokszoros román válogatott center nyilatkozott lapunknak.

- A fiát tudatosan távol tartják a médiától. Miért?

- Mert még nem tett le semmit az asztalra. Először legyenek sikerei, aztán jöhet majd a szereplés. De addig rendkívül sokat kell még dolgoznia, fejlődnie.

- A fehérvári csarnokban is mindenki az ön fiára volt kíváncsi, a kontinens legmagasabb sportolójára.

- Már nem zavarja a fiamat, ha megbámulják, megszokta a dolgot. Valóban nem általános, hogy egy 16 éves fiú közel 230 centiméter magas. Mindig jócskán kimagaslott a korosztályából.

A 229 centiméterre nőtt Bobroczky Róbert a kupa minden mérkőzésén a mezőny fölé magasodott. Fotó: Molnár Artúr

- Miután ön is kosarazott, nyilvánvaló volt, hogy ő is ezt a sportágat űzi?

- Aradon születtem, magyar családban, itt is kezdtem kosarazni. Aztán Temesváron, játszottam, az utolsó években ismét Aradon. Itt is fejeztem be 2000-ben a karrieremet, amikor Robi megszületett. Négy és fél éven át voltam a román válogatott tagja, nagy meccsek részese lehettem, pályára léptünk a magyar nemzeti együttes ellen is. Klubszinten nem, de a válogatottban együtt játszottam a világ legmagasabb kosarasával, Georghe Muresannal, aki az NBA-ben is szerepelt. Én 217 centiméterre nőttem, ő pedig 231-re, mondhatom, nem volt könnyű minket tartani. Vannak magyar vonatkozású emlékeim is klubszinten is. Dávid Kornéllal is csatáztam, 1992-ben, a Saporta Kupában. Remek játékos volt. a fehérvári tornán a fiamék játszottak az általa alapított akadémia együttesével. Jó döntés volt, hogy ellátogattunk a családdal, remekül szervezett seregszemlét láttunk. Jól éreztük magunkat a családdal, meg láttam játszani is a fiamat. Ugyanis Aradhoz Fehérvár jóval közelebb van, mint Róma. Persze, meglátogatjuk ott is, illetve a nyáron jön haza, otthon tölti a vakációt.

- Említette Muresant. A fia 16 évesen már 229 centiméter. Meddig nőhet?

- Úgy gondolom, illetve a mérések is ezt bizonyítják, marad ez a magassága, a nyár óta nincs változás a termetében. Megvizsgálták, egészséges, sportolhat, ez a legdöntőbb. Mert az egészség a sportkarriernél is fontosabb.

- Mivel a fia extra magas, gondolom, válogathattak a klubok ajánlatai közül. Miért a Rómáét fogadták el?

- Jártunk több helyen is. Voltunk a Vasasnál, ahol Robi három napot töltött, megcsinálta a teszteket, végül nem maradtunk. Valamint három spanyol élklubnál is időztünk. Barcelonában, a Sevillában és Vitóriában, de egyik helyen sem éreztük, hogy maradni szeretnénk. Aztán másfél éve invitált bennünket a Stellazzurra Roma, néhány nap után láttam a mosolyt a nagyfiam szemében. Ez döntött. Továbbá mondta, hogy maradni szeretne, akkor határoztunk, hogy náluk folytatja a pályafutását. Valamint döntő érv volt, hogy az olasz klubnál megígérték, hogy egyelőre távol tartják tőle a médiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!