Sport

2009.05.27. 02:29

Eb: három a kislány

Székesfehérvár - A gazdaság bizonytalansága lengi be mindennapjainkat, ezen belül a sportéletet is. A szakemberek persze elsősorban a szakmára figyelnek, már ha tudnak csupán arra figyelni...

Silye Sándor

- Öröm, hogy munkánkat már díjazták azzal, hogy a felnőtt női válogatottban három volános versenyző található. Vörös Zsuzsanna súlyos sérülése, a kombinált lövészet, futószám két hetes gyakorlása után, a fehérvári világkupa 9. helyével jelezte, számolni kell vele. A szövetség szakvezetése elismerte: ő a magyar öttusa letéteményese, aki már most mutatott olyan erényeket, hogy nem szabad kihagyni a nemzeti csapatból. A még ifista korú Kovács Sarolta korosztályánál eggyel feljebb, a juniorok közt lett Eb-aranyérmes áprilisban egyéniben, csapatban és váltóban, a fehérvári vk-n legjobb magyarként 6. lett, amíg Gyenesei Leilával váltóban Kováccsal simán verte a világot. Saci már tavaly felnőtt váltó világbajnok volt, az Eb-n bronzérmet szerzett váltóban. Gyenesei az angliai Bathban idén nyert, és a római vk-ezüst után készülhet a lipcsei Európa-bajnokságra. Nagy eredmény, hogy három fehérvári képviseli a magyar színeket! Tetszik, nem tetszik, de ez a realitás - mondta.

Kérdés: az amúgy a honban természetes rivalizálás segít vagy inkább gátol?

- Nem hiszem, hogy a magyar öttusa szólhat arról, hogy Székesfehérvár vagy Budapest? Tisztújítás volt, tudomásul kell venni, a jelen gazdasági helyzetben senki nem engedheti meg magának, hogy hatalmi villongások részese legyen. Egymást kell segíteni a jelen, a jövő érdekében! A vezetés és a szakma kéz a kézben vigye előre a sportágat. Az öttusán belül a kombinatív nagy kihívás, ennek megfelelően alakítottuk ki a lőterünket, úgy gondolom, jó volt a bemutatkozásunk a világkupán.

Adott tehát a három felnőttválogatott, de nyomulnak mögöttük a többiek, a korosztályos versenyzők is. Mit vár tőlük idén a szakvezető?

- Az öttusasport új változatát idén mindenki megtanulja, jövőre már újra a futótudás lesz a döntő, és emellett jól kell tudni vívni, úszni s lovagolni. Mivel vívóedző vagyok, sokan mondhatják, hogy majd a vívás veszi át a prímet a tusák között. De nem, mindig elsősorban az öt tusában gondolkoztam, így ez a veszély nem fenyeget. Ami a versenyzőket illeti: Saci már bizonyított ebben az évben, Demeter Bence idén odakerülhetett volna a felnőttválogatottba, de közbejött a sérülése, ami miatt egy hónapot ki kellett hagynia. A fiatalok között Demeter Gergely, Harangozó Bence és Málits Istvánnak lehet jó éve - a többi között. De a korábban már említett felnőttjeink is érmeket szereznek majd a nagyvilágban. A tavalyi 40 érmet az új körülmények között aligha tudjuk felülmúlni, de megközelíteni mindenképpen igyekszünk azt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!