Sport

2014.05.14. 12:31

Drukk a három gráciának

Három kislány, akikre már most nagyon büszkék lehetünk. Tavaly és idén is megnyerték a megyei diák sakk-olimpiát a korosztályukban, most pedig az országos versenyre készülnek.

Kocsis Noémi

Három kis grácia, valójában alig hasonlítanak egymásra, ahogy elnézem őket. Egyvalamiben azonban mégis egyformák: mikor a sakktábla fölé hajolnak, mindhármuk arcocskája mélyen töprengővé válik, s határtalanul koncentrálnak. Szabó Lili és Leipold Zóra a Németh László Általános Iskola harmadikosa, Németh Fruzsina pedig a 4. a osztályba jár – ők alkotják azt a hármas csapatot, amelyet nagy reményekkel indítanak edzőik a május 17-18-i, szombathelyi Országos Sakk Diákolimpia csapatversenyére.

Mindhárom kislány ovis korától sakkozik, bár Fruzsi először nem akart fiú ikertestvére nyomdokaiba lépni, mondván: a sakk nem lányos, őt nem érdekli. Aztán a nagypapa vette észre, hogy az ügyesen taktikázó lánykával bizony érdemes lenne külön foglalkozni.

Lilike erős családi hátszéllel érkezett, bátyja, Krisztián ugyanis nemzetközi sakknagymester. Tőle lesi el a kislány a fogásokat, a báty tulajdonképpen edzője is (nem mellesleg nővére is Európa-bajnok...). Zórával a MÁV SE-nél Kovács Imre foglalkozik, aki Fruzsinak is edzője.

A lányok így hárman egy éve játszanak együtt, eddigi legjobb eredményük az országos nyolcadik helyezés. A kérdésre, felnőttként mivel akarnak foglalkozni, Lili az operett-énekesnői, Fruzsi a cukrász szakmát jelöli meg, Zóra még nem döntött. De a sakk mindig velük lesz, annyi biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!