Sport

2009.09.07. 02:29

Csicsóért győztek

Székesfehérvár - Két nap alatt két EBEL-csapattal játszott a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapa-ta az Ifjabb Ocskay Gábor emléktornán. Az esemény remekül szolgálta a felkészülést.

Bobory Balázs

Ocskay Gabi, igen, az Ocskay Gabi! - zengett, zúgott a lelátó, ahogyan olyan sokszor az elmúlt 15 évben. Csak most nem Csicsó fakanálcsel után szerzett gólja adta az okot a rigmusra, hanem a megemlékezés maradt a kék-fehér híveknek. Gábor március végén ment el, pótolni nem lehet, de szívünkben örökké megőrizhetjük.

Nem is lehetett tudni, csak sejteni, hogy Csicsó volt csapattársainak fejében mi játszódott le az Olimpija Ljubljana elleni nyitómeccs előtt, amikor egy Gáborhoz írt verset, majd két rapnótát hallgattak meg, illetve a rövid, megemlékező beszédeket. Egy-egy összecsapást megelőzően egyértelműen a küzdelemre, a játékra kell hangolódni, de nem lehetett elvárni Tokaji Viktoréktól, hogy érzelmeiken uralkodjanak, és minden további nélkül nekiugorjanak a szlovénoknak. Szerencsére az első harmad gyengébb játéka után is 1-1 volt az állás, Pance góljára Csicsó örök társa, Palkovics felelt. A második játékrész maga volt a csoda, öröm volt nézni, ahogy összecsiszolódva hengerel a fehérvári társaság, Vas Márton, Tokaji és Mihály Árpád is betalált, utóbbi különösen nagy kedvenc lehet ebben az idényben. Így aztán 4-1-ről kezdték a csapatok a harmadik harmadot, amelybe még egy Jobb-gól és egy kis bunyó is belefért, végül 5-1 arányban, teljesen megérdemelten nyert a Sapa Fehérvár AV19.

- Az első harmadban még hatással volt ránk a mérkőzést megelőző megemlékezés, a második játékrészre felpörögtünk, és jól játszottunk. Az viszont nem tetszett, hogy a játékosaim a harmadik periódusban nem koncentráltak megfelelően - mondta a csata után Jarmo Tolvanen, a kék-fehérek mestere.

A finn szakember a szombati nap második meccsén, a Graz 99ers-Vienna Capitals találkozón azt is konstatálhatta, hogy a vasárnapi döntőben nehéz dolga lesz együttesének, a bécsiek egy kifejezetten izgalmas, nagy iramú mérkőzésen 6-4-re nyertek.

A bronzmeccset vízilabda-eredménnyel, 7-6-ra nyerte meg a Graz 99ers az Olimpija Ljubljanával szemben. A fehérvári nézők viszont ekkor már kedvenceik fellépésére vártak. A Vienna Capitals az osztrák liga egyik legjobb csapata, így ez a mérkőzés remek irányadó lehetett a pénteken kezdődő EBEL-szezon előtt. Agresszívan, nagy lendülettel kezdett a bécsi alakulat. A Capitals játékosai néha már-már úgy szurkoltak, mintha ez a találkozó bajnoki lenne. A sporttársak meg is büntették a vendégeket, sorban mentek ki a sárga mezesek, de a Sapa Fehérvár nem tudott élni a lehetőségekkel, pedig jónéhány hatalmas löket eltalálta a kaput. A harmad közepe a házigazdáké volt, ekkor viszont egy létszámfórt gólra váltott a Vienna, Rodman lőtt a kissé passzív hazaiak mellett a jobb felsőbe, 0-1. Úgy tűnt ez marad az eredmény az első harmad végén, de pár másodperccel a dudaszó előtt, egy rossz fehérvári cserét követően Rodman egy váratlan lövéssel megduplázta a bécsi előnyt, 0-2.

A második harmadban végre fehérvári góloknak tapsolhatott a nagyérdemű. Eleinte kiegyenlített volt a játék, aztán Sofron nagyszerű gólja rohamra indította a hazaiakat,1-2. Nagy kár, hogy a bécsiek egy emberelőnyt abban a pillanatban használtak ki Bouchard révén, amikor a kék-fehérek játékosa visszatérhetett a jégre, 1-3. Ment előre a Fehérvár, és Ladányi szemfüles találatával közel kerültek ellenfelükhöz, 2-3. Ekkor már zsinórban alakultak ki a helyzetek a Vienna kapuja előtt.

Az Alba ezt a meccset nem veszíthette el: sikerült fordítani, Kovács emberelőnyben, Palkovics egy szóló végén mattolta az osztrák hálóőrt (4-3), olyan szívvel küzdött a Fehérvár, hogy arra legendás 19-ese is büszke lehetett valahol odafent...

A legjobb fiatal csatár: Sofron István. A legjobb fiatal védő: Jobb Dávid. A legjobb kapus: Tomi Satosaari. A legjobb védő: Darcy Werenka. A legjobb csatár: Palkovics Krisztián. A legtechnikásabb támadó, Ocskay Gábor-díj: Palkovics Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!