Sport

2009.03.24. 03:29

Büszkén ünnepelhetett az Alba Volán!

Székesfehérvár - Az Alba Volán SC jégkorongcsapata büszkén ünnepelhetett szombaton, hiszen 4-1-es összesítéssel tudta le az Újpest ellenében az ob I-es bajnokság döntőjét.

Bobory Balázs

Talán nem is lehet nehezebb feladat annál egy edző számára, amikor súlyos eredménykényszer alatt, sorsdöntő összecsapások idején kell másodhegedűsből prímássá válni, és egy széthullott zenekar játékát újra összerakni.

Énekes Lajossal ez történt meg néhány héttel ezelőtt, az addigi másodedző nyakába zúdult minden gond és probléma, miután az Alba Volán SC vezetősége menesztette az amerikai vezetőedzőt, Ted Satort. A korábbi büntetések hatására kemény eredménykényszer volt a játékosokon és a szakmai stábon, az öltözőben pedig különböző feszültségek miatt szó sem lehetett egységről, a bajnoki aranyérem megszerzését mégis mindenki elvárta a fehérváriaktól. Az elődöntő három és a finálé öt összecsapása során voltak gyengébb időszakok, periódusok, de végül magabiztosan gyűjtötte be tizedik bajnoki címét az Alba Volán SC.

- Valóban nem voltam felhőtlenül boldog, amikor kiderült, hogy kollégámat és barátomat, Ted Satort menesztették - kezdte Énekes Lajos. - Teljesen érthető, hogy ez a történet megosztotta a játékosokat, akik mindannyian különböző egyéniségek, normális, ha van kialakult véleményük. Később a szakosztályvezetés a segítségemre volt abban, hogy rend legyen a fejekben, hiszen enyhítettek a HC Csíkszereda elleni vereség után kiszabott büntetéseken, illetve az együttes vezéregyéniségei is példamutatóan húzták magukkal jó irányba a többieket. Nehéz helyzetben voltam, hiszen sok játékossal még együtt is szerepeltem a jégen, akik már akkor is jobb teljesítményre voltak képesek, mint én, nem teljesen egészséges egy ilyen kapcsolat a jégkorongozó és edzője között. Egyébként sem vagyok az asztalra csapós, ajtóstól rontok a házba típus, így biztosan én is hibáztam, hogy a rájátszásban nem mindig koncentráltunk eléggé a mérkőzéseken. Azért a szív a helyén volt, és behúztuk az aranyat.

- Lényegében magabiztosan nyerték meg a bajnokságot , de azért akadtak buktatók az addig vezető úton...

- Az EBEL-ben igazi kontracsapat voltunk, általában gyors indítások után kellett eredményesnek lennünk, és ez feküdt az együttesünknek. Az ob I-es bajnokságban teljesen mást kellett játszani, természetesen a kezdeményezést várták el tőlünk, és idő kellett, hogy megtaláljuk a hatékony módszereket az ellenfél megtörésére.

- A bajnoki döntő 3. mérkőzésén kikapott a Volán, úgy tűnt, hogy ezután tisztultak ki igazán a fejek.

- Igen, addig magam is hibás voltam, hiszen egy kemény, agresszív letámadó taktikával próbálkoztunk, amelyben ha valaki nem teszi a dolgát és kihagy, vagy hibázik, azt megbünteti az ellenfél. Ez történt velünk is, a döntő negyedik összecsapása előtt döntöttem úgy, hogy kissé visszahúzom védekezésben a csapatot, és ez a húzás jónak bizonyult, sikerült az Újpest igazi helyzeteinek számát a minimálisra redukálni. Ebben a játékban az is benne volt, hogy kevesebb helyzetünk lesz, nehezebben szerzünk gólt, mert mélyebbről kell építkeznünk, de a játékosok szerencsére remekül megoldották a feladatot, és az utolsó két találkozón összesen kilenc gólt szereztünk. A keretből a légiósok a héten hazautaznak, a magyar játékosok többsége pedig jövő hét hétfőn megkezdi a felkészülést a svájci, A csoportos világbajnokságra. Remélem, tudnak valamennyit pihenni, regenerálódni a fiúk!

Tegnap talán utoljára találkozott ebben az összetételben az ob I-es bajnokságot megnyerő keret, az Alba Volán SC jégkorong-szakosztálya közös ebéddel búcsúztatta a klub-idényt. A légiósokkal még hazautazásuk előtt leül egyeztetni a vezetőség, vannak, akikkel szeretne hosszabbítani az egyesület, de olyan tengerentúli hokis is akad, aki szinte biztos, hogy nem tér vissza Székesfehérvárra.

Tóth István, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója elégedettségét fejezte ki mind az EBEL-ben, mind az ob I-ben elért eredmények láttán, de azt sem felejtette el hangsúlyozni, hogy jövőre a cél az osztrák bajnokságban a rájátszásba kerülés, illetve a hazai mezőnyben a címvédés, azért, hogy legyen miért egy év múlva is találkozni egy ehhez hasonló banketten.

Csapó Csilla, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere a város nevében egy hatalmas serleget adott át Tokaji Viktornak, további szép sikereket, szorgalmat, kitartást kívánva a játékosoknak. A csapat kapitánya pedig köszönetét fejezte ki a városnak, a támogatóknak és a szurkolóknak az egész éves segítségért.

Idősebb Ocskay Gábor szakosztály-igazgató a tízes skálán hatos és hetes közöttire értékelte a csapat teljesítményét, és kijelentette, hogy ebben az évben minden idők legerősebb Alba Volánját láthatták a szurkolók. Ocskay sajnálatát fejezte ki, hogy különböző okok miatt lemaradt a kék-fehér társaság az EBEL-rájátszásról, de örült annak, hogy több fiatal is bizonyított az idény során, és az Alba Volán utánpótlásában még sok tehetség lakozik.

Képgaléria a meccs utáni ünneplésről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!