Sportvilág

2014.01.10. 11:43

Bravúrra lesz szükség a kézilabda Eb-n!

Egyáltalán nem vár sétagalopp a magyar férfi kézilabda válogatottra a január 12. és 26. között Dániában megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon.

Káldor András

Nehéz ellenfelek ellen kellene bizonyítani legjobbjainknak, ráadásul a gárda vezére nélkül indul a kontinensviadalra. Mindenesetre a hivatalos célkitűzés szerint a legjobb nyolcba kell jutniuk.

Már a 2013 júniusában megtartott sorsoláson tudtuk, hogy kegyetlenül nehéz csoportba került válogatottunk, hiszen Aalborgban – sorrendben – Spanyolország, Izland, és Norvégia ellen kell kiharcolnia a továbbjutást. Várhatóan hatalmas lesz a nyomás a mieinken, mivel a két skandináv ellenfél, azaz az izlandi és a norvég csapat gyakorlatilag hazai pályán játszik, utóbbi szurkolói már több mint négyezer jegyet vásároltak a tornára, míg a 2013-ban világbajnok spanyolok, pedig esélyeshez méltón szeretnének játszani. Az Eb négy, négycsapatos csoportjaiból három-három válogatott jut a középdöntőbe (12 csapat két csoportban – AB- és CD-ág), ahová az egymás elleni eredményeket magukkal viszik.

Közvetlenül a karácsonyi ünnepek után megkezdte a közös felkészülést a magyar férfi kézilabda-válogatott. Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttesének a kontinensviadal rajtjáig az edzőtáborozások alatt öt mérkőzésen élesben is lehetősége volt gyakorolni. Decemberben kétszer is találkoztak a nem éppen acélos Bahrein legjobbjaival, majd a hazai rendezésű Provident Kupán Csehország, és Lengyelország ellen vereséggel zártak, míg Fehéroroszországot legyőzték. Zavartalannak egyáltalán nem volt nevezhető a 18-as keret kihirdetéséig eltelt időszak, és a kapitánynak nagy valószínűséggel nem egy álmatlan éjszakájába tellett mire döntésre jutott. Kezdődött azzal, hogy a gárda vezére, a tavalyelőtt, 12 éves spanyol légióskodás után hazatérő Nagy László térdsérülése nem jött rendbe. A játékos még novemberben, a Veszprém Celje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésén szenvedett sérülést, állapota javult ugyan, ám a bajnoki szünetben nem épült fel teljesen, január elején, pedig végleg eldőlt, hogy a csapatkapitány itthon marad. Nagy helyére klubja Mocsai Tamást igazolta le, neki, valamint Ancsin Gábornak kell pótolni a csapatkapitányt. Nem véletlenül fogalmazott korántsem derűlátóan a 17. világversenyére készülő Mocsai Lajos a hír hallatán. - A halálcsoportból való továbbjutás a korábbinál is nehezebbé vált számunkra, szükségünk lesz a játékosok pozitív hozzáállására és arra is, hogy a magyar válogatott erőn felül teljesítsen Dániában. Nagyon fontos a csoportból a továbbjutás, egy esetleges kiesés ugyanis erős ellenfelet is sodorhat a csapat útjába a világbajnoki selejtezőkben." Az is eldőlt, hogy Nagy mellett Harsányi Gergely sem utazik, családi okok miatt, mivel felesége a napokban várja kisbabájukat, és a jobbszélső a családja mellett akart maradni, ő azonban esetleg majd később csatlakozhat, társahoz. Kiválása után két jobb oldali szélső maradt a keretben, Gulyás Péter, és Szalafai Gábor.

A „B" csoport magyar vonatkozású mérkőzései (Aalborg):

2014. január 12. 18:15: Spanyolország–Magyarország
2014. január 14. 18:00: Magyarország–Izland
2014. január 16. 20:15: Magyarország–Norvégia


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!