Sport

2017.01.29. 15:35

Betli és csendes ulti

Sárbogárd - A Mozdulj a Városért Egyesület első alkalommal rendezte meg szombaton az ulti-parti bajnokságot a városban.

V. Varga József

Volt ott betli, 40-100 ulti és színtelen terített durchmars is. Jelentsen mindez bármit is. Kontra, rekontra, szubkontra Fedák Sári! - mondják az ultiban, kifejezve, hogy a (múlt) századelő legendás színésznője mindent visz. (Személyében egyébként az egyik első celebet tisztelhetjük.

A két ötletgazdát, Fodor Jánost (az egyesület elnökét) és Kelemen Bélát hiába győzködöm, hamar lehűtik lelkesedésemet: ilyen kontrázást úgysem hallok majd, mert a rekontra feletti fokozatok már a hazárdjáték kategóriába tartoznak.

A bajnokságra 21-en neveztek (Alapról, Cecéről, Dunaújvárosból, Hantosról, Mezőszilasról, Nagykanizsáról, Sárbogárdról és Vajtáról), az egyes fordulók hét asztalnál zajlottak, összesen öt fordulót rendeztek, és az újra és újra összesorsolt játékosok egy-egy fordulóban tizenöt partit játszottak le.

Az ulti klasszikus kártyajáték, amit magyar kártyával kell játszani. A szerencsefaktoron túl a lejátszás során a logikai és kombinatorikai készségekre is szükség van - magyarázza a nagykanizsai Magyar László, a bajnokság versenyigazgatója. László a versenyre is nevezett, Guszesnov Nyikolajjal és Virág Istvánnal együtt invitálnak, üljek le melléjük, és figyeljek.

Schmidt Lóránt (b), Fodor János, Márkus Imréné Ági és Hoffer Gábor az első városi ulti-bajnokságon
Fotó: V. Varga József

Talonozás, bemondás. A licitálásnál még minden simának tűnik. Egyszerű, amit meg tudunk ütni, azt kötelező megütni, nincs sumákolás. Első kör, utolsó kör és számolás. Bukott vállalás. Csak kapkodom a fejem, aztán a fonalat igen gyors ütemben kezdem elveszíteni.

Stratégia, esetenként összjáték, villámgyors gondolkodás és persze bátorság - mondják a delikvensek. Az egyik asztalnál az egyetlen női versenyző, Márkus Imréné Ági oszt éppen. Mindenféle kártyajátékot szeret, s szívesen játszik. Mozgásba lendülnek az agytekervények ilyenkor! - erősíti meg mosolyogva.

A hozzáértők állítják, a világ legjobb kártyajátékának mi volnánk a szülőatyjai. Hiszen az ulti tőrőlmetszett magyar találmány.

Korda György egyszer úgy mondta Lászlóéknak: gyerekek, a pókert egy hónap alatt meg lehet tanulni, de az ultihoz egy egész élet is kevés. Nem hiába a nagy játékosok is mértékletesek: ki nem ejtik a szájukon, hogy tudok ultizni, inkább úgy fogalmaznak, szeretek ultizni.

A jó hangulatú bogárdi ulti-bajnokságon délután négy óra tájban hirdettek eredményt. A szoros versenyben végül az első helyen végzett a mezőszilasi Tölösi József, megelőzve a cecei Bodnár Károlyt és a hantosi Székely Istvánt. A vándorserleg Szilasra került, Jóska az őszig őrizheti, hiszen a nagy sikerre való tekintettel, az ulti-mókának folytatása következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!