Sport

2014.01.01. 15:35

Matus Sándor remekül érzi magát Izlandon

Székesfehérvár - Tíz éve igazolt Izlandra, azóta szerepel Akukeyri városának különböző csapataiban. A minap, a negyvenhez közeledve igazolt a másodosztályból az élvonalba.

Horog László

A Vidiben nevelkedett, ám az élvonalban nem mutatkozott be a piros-kékeknél, mindössze egy MK-meccsen, Budafokon jutott szóhoz, 19 évesen, 1995-ben. Mosolyogva meséli, azon a derbin az általa nagyon tisztelt Disztl Péter ült a kispadon. Amit sajnál, hogy bajnokin nem ölthette magára a Vidi szerelését. A Gázszerben kezdte NB I-es pályafutását, 1997 őszén.

- A Sóstói Stadionban, a Békéscsaba ellen vívtam első meccsemet a legmagasabb osztályban, két év múlva Finnországba szerződtem, az első ligába, fél évre, majd onnan Pécsre tértem vissza, ahol egy teljes szezont végigvédtem. Megint Finnország következett, a Pori Jazz gárdájában szerepeltem, akkoriban öt magyar kapus volt a tíz, első osztályú gárdában, Halász Sándor, Hámori István, Mitring István, Babócsy András és én. Később a Kotkan TF, aztán itthon a Barcs és a Pécsi VSK következett, néhány meccs erejéig, hogy formában tartsam magam, mire kezdődik a finnek pontvadászata. 2003-ban a Rovaniemi másodosztályú együttese szerződtetett, onnan Izlandra kerültem, 2004 áprilisában, az első ligás KA Akureyrihez, ahol tíz évet töltöttem. Az élvonalban csak egyet, a többit a másodikban, az októberben zárult pontvadászat volt az utolsó idényem a gárdánál. Beválasztottak a klub történetének all star csapatába.

Matus Sándor remekül érzi magát Izlandon, ahol most az első osztályban vár újabb kihívás rá

Matus 2004-ben kupadöntőt vívott, amit elvesztettek 3-0-ra a Keflavik ellen, s hogy teljes legyen trauma, a klub abban a szezonban búcsúzott az elittől. Kilenc szezon következett lejjebb, jó középcsapatként szerepeltek.

- Nekem mindig ajánlottak új szerződést, többször választottak a legjobb kapusnak a másodosztályban, a klub legjobb sportolója lettem. A foci mellett van cselgáncs, női és férfi kézilabda, női és férfi röplabda. Voltam a csapat játékos-edzője is, 2007-ben, fél évig. Benn kellett maradnunk, megoldottuk. Én voltam a világ legolcsóbb edzője, hiszen ingyen vállaltam, csak a védésért fizettek. Mégis megérte, ugyanis a bennmaradás után hároméves szerződést kaptam, játékosként. Edzősködni még nem akartam, meg nem is gondolom, hogy maradhattam volna szakvezetőként, abban az évben a túlélés volt a cél, a folytatásban egy angol edzőt szerződtettek, akivel minden évben a dobogón végeztünk vele.

A kapus 2010-ben ismét hároméves megállapodást kötött a klubbal, ami idén ősszel járt le. Aztán jött a meglepetés, a 37 éves portás nem kapott új szerződést.

- Nem voltam sérült, nem hagytam ki edzést, a változást azzal indokolták, hogy kilenc év alatt nem tudtunk feljutni, fiatalítanak, új csapatot építenek. Van is egy tehetséges kapusunk 19 éves, korosztályos válogatott akit én neveltem ki, ő kap bizalmat a május 1-jén kezdődő idényben. A klubnál marasztaltak, a korosztályos csapatok kapusedzőjeként dolgozom mellékállásban, immár hét éve. Ez a szerződés él tovább, viszont ahogy híre ment, hogy a KA-nál nem folytatom, a 18 ezres város a második legnagyobb az országban másik egylete, az élvonalbeli Thor ajánlott egy plusz egy éves szerződést. A két kapustól elköszöntek, én leszek az elsőszámú. Idén 12-ből a 8. helyen végeztek, két éve még az Európa-ligában szerepeltek. Ha bennmaradunk és a 22-ből 15 meccsen védek, a szerződésem egy év múlva, automatikusan meghosszabbodik.

Matus nem csak futballozik, az ország legnagyobb autókölcsönzőjében dolgozik. A klubokban is mindenki melózik a foci mellett, főleg ennek fényében elképesztő, hogy a válogatott világbajnoki pótselejtezőt vívott a horvátokkal. A nemzeti együttesben a két kapus kivételével mindenki külföldön keresi kenyerét, jobbára Angliában, Norvégiában, Dániában és Németországban.

- Az egyik kapus egy reklámcégnél kamerázik, a másik tanár, tehát nem profik. A selejtezőkön az izlandiak megelőzték a norvégokat, a szlovéneket és Ciprust. A futballistáik egyénileg nem különbek, mint a magyarok, viszont a mentalitásuk sokkal jobb. Nem dobtak fel komoly prémiumot a feljutásért, a fő motiváció az volt, hogy történelmet írjanak a 320 ezres lélekszámú szigeten. Nem technikásak, viszont fegyelmezettek, hatalmas szívük van, küzdenek, mint az oroszlánok. Bár vannak jó játékosaik, tudják, hogy nem világklasszisok, fegyelmezett védekezéssel érték el sikereiket - mondja Matus, aki letelepedett, családot is alapított a szigeten. Kiválóan érzi magát, mindössze a hideg és az állandó havazás zavarja.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!