Sport

2009.09.24. 02:29

Az ifjú sikeres éve

Székesfehérvár - Mint már arról beszámoltunk, Gyenesei Leila, az Alba Volán SC ifjú öttusázója a Világkupa döntőjében bronzérmet szerzett. Rövid nyaralás után Leila hazaérkezett.

Silye Sándor

Gyenesei Leila különösebb múlt nélkül, jószerivel egyik napról a másikra robbant be a sportág élvonalába. Valamivel több mint egy éves múlt után magyar bajnok, majd rövidesen váltóvilágbajnok, vb egyéni hatodik lett, amivel kiharcolta az olimpiai szereplés lehetőségét. Rekordok (mese)könyvébe illő kezdet. Most Rio de Janeiróban, a Vk-döntőben világbajnoki mezőnyben szerzett bronzérmet. Jó éve volt, hiszen az angliai Bathban nemzetközi versenyt nyert, a római Világkupa-futamon ezüst-, most a döntőben bronzérmet szerzett, és volt csapat vb- és Eb-bronzérme is. 

- A mostani eredményemet az eddigi legsikeresebbek közé sorolom, a vb egyéni 6. hely és a római Vk-ezüst mellé - mondta boldogan Lelia.

- Brazília nem öttusa hatalom, milyenek voltak a körülmények, a lovak?

- Teljesen jó volt minden, a brazilok előre akarnak törni ebben a sportágban is, sokat tesznek ennek érdekében. A versenyzőik katonai laktanyában élnek, fényűző körülmények között. A szervezés kifogástalan volt, akár a szállást, akár az étkezést tekintjük. A lovak is meglepően jók voltak, ezt mutatja, hogy nem volt különösebb rontás ebben a tusában, és nem ez döntötte el a viadalt.

- Hanem mi?

- Részemről a vívás volt a döntő, a 960 pont jó teljesítmény. Nekem még ezen áll vagy bukik a siker, az egész napomat meghatározza a vívó tusa eredménye. Miután Rióban jól kezdődött minden, az úszás és a futás már sejtetni engedte a sikeres eredményt, különösen azután, hogy a lovarda senkinek nem jelentett gondot, bár a lovaglást tekintve is jó évem volt. A kombájntól sem féltem, sokat ad pszichésen, ha a záró szám előtt jó helyen állok, mint történt ez Rómában és itt.

- A versenylázat megfelelően tudja már kezelni?

- Ezt azért nem lehet mondani. Hullámzó a teljesítményem az új tusában, de igaz ez a többségre is, mert még csak egyéves a kombinált szám. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a versenylázat nem szabad teljesen a háttérbe szorítani, mert akkor nem lenne, ami serkentsen. Egyszerűen be kell szorítani a normális mederbe, és kész.

- Elégedett az idei versenyesztendejével?

- Igen, elégedett lehetek. Ha szezon előtt valaki azt mondja, hogy három egyéni versenyen is dobogóra állhatok, már akkor madarat lehetett volna fogatni velem. Most pedig mindez már valóság, hát persze, hogy szép a világ. Jövőre vb-n, Eb-n egyéniben szeretnék többet elérni.

A bajnok Fehérváron akar maradni

Sokan féltik Leilát, és a fehérváriakat, mert nem tartják lehetetlennek, hogy az egyre sikeresebb ifjút elcsábítják a főváros fényei. Lehetséges, hogy ennek lehetősége még szóba sem került, de tény, jelenleg Kovács Saci és Gyenesei Leila jelenti a magyar női öttusa egészen közeljövőjét, Vörössel együtt meg a jelenét. Sokat köszönhetek Fehérvárnak, itt lettem öttusázó, ha maradnak a körülmények, nem is szeretnék innen elmenni - jelentette ki a versenyző.

Megnyugtató szavak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!