Sport

2016.02.15. 20:04

A fehérvári futsal-játékvezető az EB negyeddöntőjében dirigált

Belgrád - Spanyolország válogatottjának diadalával zárult a 2016-os Futsal Európa-bajnokság Belgrádban. Az aranyérmes együttes középdöntőbeli összecsapását egy fehérvári játékvezető fújta.

Ferencz Balázs

A Futsal Eb egyik középdöntőjében egy varázslatos mérkőzésen Spanyolország 6-2-re verte Portugália nemzeti együttesét. A szemet gyönyörködtető megmozdulásokat felvonultató mérkőzés elsőszámú játékvezetője volt Kovács Gábor. A fehérvári bíró meghatározó tagja a sípmesterek európai elitjének.

- Nagy élmény és elsősorban megtiszteltetés volt, hogy én kaptam ezt a mérkőzést. Azt gondolom, hogy a bizalmat tükrözte a vezetők részéről ez a küldés. Élveztem, hogy aktív résztvevője lehettem ennek a mediterrán derbinek - tekintett vissza az Eb-re Kovács Gábor játékvezető.

- Mennyire volt nehéz a meccs a játékvezetés szempontjából?

- Szerencsére a játékosok elfogadtak, tiszteltek, így nem volt annyira nehéz meccs. Játékvezetői szempontból kritikus szituáció is kevés volt, a büntető mindenki számára nyilvánvaló volt. Cardinal kivételével lényegében fegyelmezni sem kellett senkit. Ő és Ricardinho egy kicsit feszültebb volt az átlagnál, hiszen mindketten spanyol klubcsapatban játszanak, saját csapattársaiknak is bizonyítani szerettek volna.

Kovács Gábor (közép) vezette már korábban a Kairat Almaty-FC Barcelona futsal BL-döntőt is. Fotó: uefa.com

- Ámulatba ejtő lehetett az álomszép trükkökre képes portugál játékos, Ricardinho mozdulatait testközelből látni...

- Bizony, az volt. Hihetetlen játékos, talán másik univerzumból jött. Emellett nagyszerű ember is, nem véletlenül kapott vastapsot még a hazai csapat elleni mérkőzésen is a szerb szurkolóktól. Ha nála van a labda, nagyon kell koncentrálni, nem egyszerű követni még szemmel sem.

- Mi kell ahhoz, hogy egy játékvezető éveken keresztül a világ élvonalában maradhasson?

- Alázat, sok-sok edzés, sportdiplomáciai támogatás és természetesen szerencse is, de mindez semmit nem ér megfelelő családi háttér nélkül. A családtól kapott támogatás nagyon fontos, hiszen rengeteg lemondással jár a játékvezetők élete, de mint az én példám is mutatja, megéri a befektetett energia.

- Hogy lett játékvezető?

- Az MLSZ Fejér Megyei Igazgatóságán jelentkeztem játékvezetői tanfolyamra. Ezt most is megteheti bárki, aki kedvet érez hozzá. Bátorítanék mindenkit, hiszen sok barátot, ismerőst szereztem, rengeteg élményt adott a játékvezetés. A fiatalok számára nagyszerű lehetőségeket rejt ez a pálya, de azok is örömüket lelhetik benne, akik eddig fociztak vagy csak nézőként jártak meccsekre. Aki egyszer elkezdi, az nagyon nehezen tudja abbahagyni.

- Könnyen megbirkózik azzal, hogy a játékvezető általában a kritikák középpontjában áll?

- Ehhez nem könnyű hozzászokni, de a játékvezető is ember, Ő is tévedhet. Az alaptalan támadások könnyebben lepörögnek rólam, de egy komolyabb hibát én is nehezen tudok feldolgozni, még akkor is, ha a csapatvezetők részéről nem is ér negatív kritika.

- Mi volt az oka, hogy a futsal mellett maradt?

- Nem vagyok túl magas, ezért a vezetők azt mondták, hogy a futsalban nagyobb lehetőségeim vannak, mint nagypályán. Ezt az élet maximálisan be is bizonyította.

- Miben igényel másfajta látásmódot, szemléletet a futsal, mint a nagypályás labdarúgás?

- Sokkal gyorsabb a játék, több a fizikai kontaktus, egyik szituáció után szinte azonnal jön a másik, így sokkal gyorsabb reakcióidőre van szükség a játékvezetők részéről is. A szabálytalanságok számolása miatt minden ítéletnek jelentősége van.

- Ténykedett már vb-döntőn, Eb-döntőn, BL-fináléban. Mi az, amit még el szeretne érni?

- Élvezem a játékvezetést, minden mérkőzést szeretnék legjobb tudásom szerint levezetni, függetlenül attól, hogy az BL döntő vagy egy serdülő mérkőzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!