vb-2018

2018.05.22. 15:53

Az ellenfelek kérik a szövetséget, hogy Guerrero játszhasson

A perui labdarúgó-válogatott világbajnoki csoportellenfeleinek csapatkapitányai nyílt levélben szólították fel a nemzetközi szövetséget (FIFA), találja meg a módját, hogy az eltiltott Paolo Guerrero, a dél-amerikai együttes tapasztalt támadója pályára léphessen az oroszországi tornán.

Peru's national football team captain Paolo Guerrero, arrives at the Jorge Chavez airport in Lima on May 15, 2018 a day after the Court of Arbitration for Sport (CAS) increased a previous sanction by imposing a 14-month doping ban on him. Striker Guerrero had been included in Peru's preliminary 25-man World Cup squad announced on Sunday after an initial six-month ban imposed by world football governing body FIFA expired earlier this month. But less than a week after he attended a CAS hearing in a bid to completely annul a ban for testing positive for traces of cocaine, CAS increased his sentence for falling foul of "an anti-doping rule violation (presence of Benzoylecgonine metabolites)". / AFP PHOTO / Ernesto BENAVIDES

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Ernesto Benavides

A játékosok nemzetközi szakszervezete (FIFPro) által kiadott levelet a francia Hugo Lloris, a dán Simon Kjaer és az ausztrál Mile Jedinek is aláírta.

A brazil Flamengo 34 éves futballistája május 6-án egy bajnoki mérkőzésen tért vissza azután, hogy tavaly októberben, az argentinok elleni vb-selejtezőt követően adott doppingmintájában kokainszármazékot találtak, s emiatt eltiltották. A FIFA előbb egy évre függesztette fel a játékjogát, de később megfelezte a büntetést, amely így május 3-án lejárt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) súlyosbításért, míg a 84-szeres válogatott játékos felmentésért fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Ügyvédei azzal érveltek, hogy Guerrero véletlenül szennyezett teát fogyasztott, másrészt a stimuláns nem volt teljesítménynövelő hatású.

A CAS múlt hétfőn 14 hónapra súlyosbította a csatár eltiltását, így januárig nem futballozhat.

Guerrero kedden találkozik Zürichben a FIFA elnökével, Gianni Infantinóval, de egyelőre nem tisztázott, a nemzetközi szövetség mit tehetne a büntetés csökkentéséért, hiszen alapszabálya egyértelműen kimondja, hogy fellebbviteli ügyekben a CAS magasabb jogkörrel rendelkezik.

A nyílt levélben megfogalmazottak szerint hibás döntés lenne kizárni Guerrerót a június 14-én kezdődő világbajnokságról, hiszen

a perui csapatkapitány nem szándékosan fogyasztott doppinglistás szert, amelynek ráadásul nem volt teljesítménynövelő hatása.

Lloris, Kjaer és Jedinek arra kéri a FIFA vezető testületét – a tanácsot -, hogy a méltányosság és az arányosság jegyében ideiglenesen, a világbajnokság idejére szakítsa félbe a játékos eltiltását.

„Véleményünk szerint helytelen lenne kizárni őt a tornáról, ami pályafutása csúcspontja lenne, és sok éven át keményen dolgozott, hogy ott lehessen” – írták.

Martin Vizcarra perui államelnök közölte, készen állnak a svájci legfelsőbb bíróságon megtámadni a szankciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában