Sport

2017.01.03. 18:40

A megye hármas Aqvital Publo csoportot magabiztosan vezetik a bogláriak

Az Aqvital Publo csoportban ugyan már november első hétvégéje után beköszöntött a téli szünet a csapatok számára, a tizenhárom gárda értékelése azonban most jött el.

Káldor András

Tavaly ilyenkor egy csapattal, kevesebb együttessel rajtolt a csoport, így nem csoda, hogy igencsak korán, már október közepén letették a lantot a résztvevők, és legközelebb csak márciusban találkoztak újra. Idén értelemszerűen ez az időszak kitolódott, de így is meglehetősen hosszúra nyúlik majd a téli pihenő.

Ennek leginkább a listavezető Vértesboglár csapata örülhet, hiszen négy hónapon keresztül nézhetik a hátukat a riválisok. Tegyük hozzá, egyáltalán nem érdemtelenül, mivel a tavalyi idény végén harmadik, és félévkor a második helyen záró bogláriak rendesen megdolgoztak ezért a pozícióért. Előző évben a listavezető, majd a bajnoki címet is bezsebelő MPF Ráckeresztúr csapatának 33 pontja volt az őszi szezon zárásakor, most a Vértesboglár 32-t szerzett, igaz egy mérkőzéssel többet játszottak. Nem találtak legyőzőre a 12 találkozó során, mindössze kétszer vesztettek pontokat, idegenben a Csókakő, valamint a Tordas II otthonában. Ők rúgták a legtöbb (44) és kapták (6) a legkevesebb gólt a szezon eddigi mérkőzésein. Igaz az elején még szorosabb összecsapásokat játszottak, a Csákberény és a Vértesacsa csapatait is egy-egy góllal győzték le. Lényegesen hatékonyabbnak bizonyultak Alcsútdobozon (4-0), majd otthon az Újbarok ellen (6-0), de a legnagyobb különbségű győzelmet a Vereb-Pátka II ellen aratták (10-1). Hazai pályán azért jobban ment a góllövés, 29 alkalommal voltak eredményesek, idegenben ennek egy híján a felét sikerült elérniük. Így aztán nem lehet azon csodálkozni, hogy az éles lövészek listáját is vértesboglári játékos vezeti, Nitti Tamás 16-szor talált be, de a 3. helyen álló Kovács Zoltán is 15 gólos.

A 2. helyen telelő Csabdi gárdája második idényét kezdte ősszel a harmadik vonalban, tavaly az év végén a 6. helyen fejezték be a pontvadászatot, így mindenképpen örvendetes a fejlődésük. Nagyon jól indították a bajnokságot, az első hat fordulóban veretlenek tudtak maradni, és 26-8-as gólkülönbséggel zárták ezt a szakaszt. Utána vereséget szenvedtek a listavezető Vértesboglártól, majd Csákberényben és Alcsútdobozon is csak egy pontot szereztek. Kiegyenlített a mérlegük a hazai, illetve a vendég fellépések tekintetében, hiszen csupán egy ponttal zsebeltek be többet otthon (13), mint idegenben (12). Több nagy gólarányú győzelemmel büszkélkedhetnek, rögtön az első játéknapon a Vereb-Pátka II hálóját tizenegy góllal terhelték meg, de hatot lőttek a Vértesacsának, és ötöt-ötöt az Etyeknek és az Újbaroknak. Mindenesetre idén, úgy tűnik, sokkal hatékonyabbak a kapu előtt, mint tavaly, mivel az előző évben összesen 54 gólt szereztek, most fél távnál már 43-nál járnak. Takács Gábor 11 góljával jár élen a góllövésben, őt követi az ötgólos Nagy Károly és Sólyom Tamás Kálmán.

A 3. helyezett Csókakő csapatának kifejezetten jót tett, hogy csoportot váltott, mert az előző idényben még a Simix Üveg-Ásvány csoportban vitézkedő alakulat ott a 12 csapatos mezőnyben a 8. lett. Egy ponttal maradtak le az előttük álló Csabditól, két vereséget szenvedtek még az 1. fordulóban Gyúron, valamint hazai pályán a Csabdi tudta őket meglepni az idényt záró játéknapon, pedig előtte ötgyőzelmes sorozatot produkáltak. A győzelmek számát tekintve érdekes, hogy idegenben jobban ment, négy győzelem mellett egy-egy döntetlen és vereség volt a mérlegük. A csapat legeredményesebb játékosa továbbra is Szabó Szilárd, aki 14-szer vette be az ellenfelek hálóját. Tavaly egész évben - 22 mérkőzésen - 16 gólt szerzett, úgy tűnik, ebben a csoportban még nem voltak felkészülve rá a védők. A 41 esztendős csatárnak a legjobb meccse az Újbarok ellen volt, ahol hatszor talált be Pongrácz Zoltán kapujába.

A 4. helyet szerezte meg a Gyúró együttese, amely a tavalyi teljesítményéhez képest javított, hiszen félévkor a hetedik, év végén pedig az ötödik lett. Mindössze három gólon múlott, rosszabb gólkülönbségének tudható be, hogy nem végzett eggyel előrébb, mint a Csókakő csapata. Két vereségét a tabellát vezető duótól szenvedte el, a Csabdi otthon, míg a Vértesboglár idegenben kapta el őket. Voltak egészen jó meccseik is, megverték a Csókakőt, 6-1-es győzelemmel lepték meg a Vereb-Pátka II-t, és az utolsó három fordulóban egyaránt háromgólos sikert értek el a Vértesacsa, az Alcsútdoboz és az Újbarok ellen. A Csókakőhöz hasonlóan ők is idegenben voltak hatékonyabbak, több gólt lőttek, kevesebbet kaptak. A házi góllövőlistán Albrecht Adrián áll jelenleg az élen 8 góllal, megelőzve a hatgólos Rácz Csabát és Báhidszki Mátét.

5. lett a Söréd gárdája, ők akárcsak a Csókakő, a nyári átszervezések után kerültek át ebbe a csoportba. A tavaszi idényt hatodikként fejezték be a Simix Üveg-Ásvány csoportban, úgyhogy ez azt mutatja, hogy túlságosan nagy differencia nincs a csoportok között, kiegyenlítettnek tűnik a mezőny. Mindenesetre a sörédiek öt ponttal vannak leszakadva az előttük álló csapatoktól, öt győzelmet szerzetek, négy döntetlen mellett háromszor kaptak ki. 2,58-as a gólátlaguk, csupán kétszer nem találtak be, a Csókakő és a Gyúró ellen. A legnagyobb arányú győzelmet a Lovasberény szenvedte el tőlük, ebben a kilencven percben minden sikerült, és 6-1 lett a vége. A hétgólos Szabó Máté rúgta a legtöbb gólt, őt Kovács Ákos követi hat találattal.

Akárcsak tavaly ilyenkor, most is kibérelte a 6. helyet az Alcsútdoboz, amely minden mutatóban ugyanúgy végzett, mint a mögötte álló Tordas II, de három góllal többet lőttek, és végül ez döntött kettőjük között a javukra. Ötször nyertek, ötször kaptak ki és két döntetlenjük volt, és érdekesség, hogy ők is idegenben teljesítettek jobban. Viszonylag sokszor voltak eredményesek, több mint háromgólos átlagot elérve. A Vértesacsának 12, a Lovasberénynek 7, a Vereb-Pátka II-nek 5 gólt lőttek. Szalai Gábor és Halászi Zoltán egyaránt nyolc góllal lett a legjobb góllövőjük.

Újoncként a Tordas II csapata végzett a 7. helyen, bár a bajnokság első harmadában beleszaladtak egy hárommeccses vereség sorozatba. Ettől függetlenül jól helytálltak, és voltak olyan mérkőzéseik, amelyeken igazán eredményesnek bizonyultak, a Vértesacsát 7-2-re, a Vereb-Pátka II-t 9-2-re győzték le, és a tabellát vezető Vértesboglár nem tudott pontokkal zárni ellenük. A 16 gólos Vida Zoltán nemcsak csapata legeredményesebb játékosa, hanem az összetettben is ott van az élen.

A vendéglátó, kék mezes Tordas II csapata azon kevesek közé tartozott, amely pontot tudott rabolni a pirosban játszó listavezetőtől Fotó: Kricskovics Antal

Akárcsak a Csókakő és a Söréd, a Csákberény is azon gárdák közé tartozik, amely az előző évet a Simix Üveg-Ásvány csoportban fejezte be. Ott nem igazán ment, bukdácsoltak, mindössze 3 pontot szereztek - igaz 3-at különböző vétségek miatt elvettek tőlük -, és egyszer örülhettek a győzelemnek a lejátszott 22 forduló alatt. Ősszel teljesen kiegyenlített idényt futottak, a 8. helyet bérelték ki. A négyes szám volt jellemző rájuk, mind a győzelem, a döntetlen és a vereség szempontjából. Pozitív lett a gólarányuk, míg tavaly egész évben 20 gólt lőttek, most a 12 játéknap alatt 31-et. Bár idegenben többször vették be az ellenfelek kapuját (19), de több gólt is kaptak (18). Kétszer lőttek hatot, a Lovasberény és a Vereb-Pátka II csapata bánhatta. Schüller Fülöp 8 találttal lett a legjobb a berényi éles lövészek között.

9. helyen zárta az őszt a Vértesacsa együttese, lényegében egy helyet előrébb lépve a tavalyi szezonhoz viszonyítva. Más kérdés, hogy akkor egész évben gyűjtöttek 13 pontot, ezt most fél idény alatt sikerült összehozniuk. Ettől függetlenül a szélsőségek jellemezték a teljesítményüket, akadtak nagy gólarányú győzelmeik, de volt, amikor nagyon nagy pofonokat kaptak. Legyőzték 7-1-re a Vereb-Pátka II-t, és 7-2-re az Etyeket, de közben 12-0-as vereség lett a vége Alcsútdobozon, és Tordason is 7-2-re a vendéglátók nyertek. Pál Olivér 9 gólt ért el, ő lett a legjobb acsai góllövő, a hatgólos Kalocsa Róbertet megelőzve.

A Lovasberény a tavalyi évhez képest egy hellyel esett vissza, a 10.-ek lettek. Igazán nem lehetnek büszkék erre az eredményre, a Vértesacsához hasonlóan ők is lifteztek a nagy gólkülönbségű győzelmek és vereségek között. Volt, hogy kilencet lőttek az Etyeknek, ötöket a Vereb-Pátka II-nek és az Újbaroknak, de közben hetet kaptak Alcsútdobozon, hatot Söréden és ötöt Csókakőn. Hazai pályán szerezték pontjaik döntő többségét, idegenben csupán egy ikszre futotta, és a verebiek után ők kapták a legtöbb gólt (47). Schneider Bencének öt találat is elég volt ahhoz, hogy házi gólkirály legyen belőle ősszel.

A Lovasberény kapusa, Paudics Gábor próbálja útját állni a vértesacsai Pál Olivér (kék) lövésének Fotó: Molnár Artúr

Az Etyek csapata tavaly még a másodosztályban vitézkedett, méghozzá nem is zárt rossz évet, hiszen 11. lett a tizenöt csapatot számláló Oszcar csoport mezőnyében. Aztán nyáron, már a sorsolás elkészítése után jelentették be, hogy visszalépnek a megyei kettőtől, és egy osztállyal alacsonyabb szinten indulnak. A megszűnés árnyékában pocsékul kezdték a bajnokságot, az első győzelmüket csak a 7. fordulóban érték el, de utána sem muzsikáltak valami fényesen, és sorozatban kaptak ki nagy gólaránnyal. Hazai pályán kétszer nyertek, ez javított valamelyest korántsem fényes mérlegükön, de összességében csalódást keltő őszön vannak túl. A legtöbb gólt, ötöt Tóth Róbert és Árvai András lőtte a csapatból.

Meglepetést keltett az Újbarok szereplése, az utolsó előtti, 12. helyen fejezték be az idényt. Pedig az előző évben mind ősszel, mind tavasszal a 8.-ak lettek, és végig magabiztosan tartották ezt a pozíciót. Most viszont egyáltalán nem kísérte diadalmenet az útjukat, a 8. fordulóban ízlelhették meg először a győzelmet, akkor a hosszabbításban lőtt Boros Árpád góllal verték meg az Alcsútdobozt 3-2-re. Ezt a sikert még egy követte - igaz több sem -, alsóházi riválisuk, a Vereb-Pátka II ellen nyertek gólgazdag meccsen 6-3-ra. A már említett Boros volt a legeredményesebb játékosuk, ő hétszer tudta a gólvonal mögé juttatni a labdát.

Állandósulni látszik, hogy a Vereb-Pátka II csapata kibérelte az utolsó helyet, csupán annyi a változás, hogy tavasszal kevesebben végeztek előttük, a nyári létszámemelés előtt. Sok jót nem lehet elmondani róluk, az Etyekkel és a Söréddel játszottak döntetlent, a többi meccsüket nagy többségében kiadós vereségek kísérték. Ezek közül a legkevesebb gólt a Csókakő elleni 0-3 alkalmával kapták. A legtöbb kapott találat is a nevükhöz fűződik, 74 góllal. Erli Gábor pedig hat góljával lett a legeredményesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!