Sport

2017.02.12. 21:18

Az Alba Fehérvár KC, ha nehezen is, de legyűrte a HC Leipziget

Székesfehérvár - Az EHF Kupa csoportkörének záró játéknapján az Alba Fehérvár KC kétgólos győzelemmel zárt a HC Leipzig elleni találkozón.

Káldor András

Az Alba Fehérvár KC számára az előző héten a Kubany Krasznodar elleni 31-24-es vereséggel elúszott a továbblépés esélye az EHF Kupa „B" csoportjából. Így lényegében egy tét nélküli hatvan perc várt a csapatokra, mivel a németek az előző öt mérkőzésen még pontot sem szereztek, és nyugodtan lehetett azt várni ennek alapján, hogy az AFKC lesz a párharc favoritja. A csoportot záró meccsre sem volt mindenki hadra fogható a hazai csapatban, Tilinger Tamara és Herr Orsolya is beteget jelentett, így a cserekapus a mindössze 18 éves Leiner Bernadett volt. Azon kívül, hogy a Fehérvár az önbecsüléséért is küzdött, nem utolsó sorban már a jövőre gondolva egy győzelem sokat számított volna. Ezzel a kupameneteléssel minden bizonnyal nagyobb respektje lesz ellenfelei előtt a magyar bajnoki küzdelmekhez visszatérő gárdának.

A vendégek korántsem ütős kerettel, mindössze kilenc játékossal érkeztek Székesfehérvárra, nem véletlen, hogy a kezdő sípszó előtt többen megjegyezték a közönség soraiból, hogy ezzel a lépéssel már eleve feladták a meccset. Aztán ugyanők igencsak meglepődtek az első félidőben történtek láttán. Nagyon szívós, és harcos volt az a hét mezőnyjátékos, akik végül is pályára léptek a lipcsei gárdában. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, váltott vezetéssel, majd a 16. percben Michelle Urbicht találata már a vendégek előnyét hozta. (5-6). Innentől, ha lehet még bénultabban játszott a Fehérvár. Az első tíz percben csak Biljana Bandelier és Elena Gjorgjijevska lőtt tőlük gólt. Alexandra Mazzucco gólja után már Deli Rita is lépett, időt kért. Más kérdés, hogy az intelmek úgy tűnt süket fülekre találtak, mert a zsinórban háromszor kapuba találó Danilela Piedadén kívül senki sem vette be a kaput, ellenben a ziccereket sorra kihagyták. A 26. percben már 8-11 volt, ám ezt követően fáradni kezdtek a németek, többet hibáztak, és ez szerencsére felhozta a fehérváriakat. Claudine Mendy két üres kapus gólja, pedig a félidő előtt azt jelentette, hogy viszonylag nyugodtan mehettek pihenőre. 17-11.

A folytatás azonban korántsem illet lányregénybe, mert ismételten feltámadtak az addig is gyors tempót diktáló németek, és amolyan húzd meg ereszd meg játék folyt a pályán. Rettentően nehéz volt ellenük játszani, a kapuba pedig beállt Katja Kramarczyk, aki biztonságot adott játékuknak. Az 58. percben 28-28 volt az állás, ezután Jelena Lavko, és Mendy találata jelentették a megnyugvást adó győzelmet, amely egyben azt is jelentette, hogy a Brest ellen kétszer is elbukott végjáték után sikerült nyerni. Deli Rita nem volt felhőtlenül boldog a meccs lefújása után.

- A mai meccsnek a legnagyobb pozitívuma, hogy győztünk. A végjáték, amelyet a Brest ellen nem sikerült a magunk javára fordítani, most összejött, igaz elég sokat gyakoroltuk. Tudtuk azt, hogy ellenfelünk egy nagyon szívós csapat, és láttuk, hogy meccsről-meccsre egyre jobban összeértek. A találkozó előtt is elmondtam a csapatnak, hogy nem számítsunk könnyű meccsre, mert a német mentalitás olyan, hogy a nullától a hatvanadik percig megállás nélkül mennek előre. Az egy-egyekben nagyon erősek voltak, és olyan tempót diktáltak, amihez nehezen alkalmazkodtunk. Pontatlanok voltunk, és éppen ezért is sikerült őket csak nagyon nehezen megtörnünk.

Alba Fehérvár KC-HC Leipzig 29-27 (17-11)

Székesfehérvár, 950 néző

Vezette: Jaskins, Zabko (lettek)

Alba: Sipeki - Májer 1, Gjordjievszka 4, Isitate 1, PIEDADE 3, Bandelier 5, Kazai 4. Csere: Leiner (kapus), MENDY 6, Lavko 1, Pelczéder 2, Klikovac 1, Hajduch 1. Vezetőedző: Deli Rita

Leipzig: Kurzke - MAZZUCCO 8, Bösch 3, Einarsdóttir, Sturm 1, Rode 1, URBRICHT 6. Csere: Kramarczyk (kapus), REIMER 8 (2). Vezetőedző: Norman RentschKiállítások: 2 illetve 12 perc Hétméteresek: 3/0 illetve 2/2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!