Sport

2014.05.10. 20:35

Az Alba Fehérvár hosszabbítás után győzte le a Sopron KC-t

Székesfehérvár – Soproni súlyos vereségét követően egyenlítésre készült szombaton az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata az NB I-es kosárlabda-bajnokság negyeddöntőjének második mérkőzésén.

Bobory Balázs

 

Alba Fehérvár–Sopron KC 95:90 (18:22, 22:18, 19:31, 24:12, 12:7) hosszabbítás után.

Alba: Tóth P, 4, Supola 9/3, MOORE 28/15, TÓTH N. 11/3, Barone 5. Csere: HUMPH-REY 15/9, SOMOGYI 16, Olah, Juhos 7/3, Blaskovits. Vezetőedző: Carlos Frade.

SKC: THOMAS 27/15, Ruják 8/3, BORISZOV 23/12, DÉNES 12/6, BAROVICS 15. Csere: Trepák, Takács N. 3/3, Tóth G. 2. Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Az eredmény alakulása: 3. p.: 1:9. 9. p.: 16:19. 12. p. 21:30. 16. p.: 32:35. 18. p.: 34:38. 23. p.: 47:53. 27. p.: 53:67. 32. p.: 68:71. 35. p.: 75:74. 38. p.: 79:80. 42. p.: 86:83.

Vajon sikerült a fehérváriaknak feldolgozni a szerdai soproni pofont? A rájátszás második összecsapása előtt ez volt a nagy kérdés.

Az albás játékosok és vezetők nem felejtették el hangsúlyozni a találkozó előtt: a playoffban mindegy, mennyivel kapsz ki, minden vereség egyet ér, van javítási lehetőség. No de a javítási lehetőséggel élni kell, főleg hazai környezetben.

Talán a szerdai nagyarányú fiaskó, talán a kosármeccsel egyidőben rendezett Videoton-meccs is közrejátszott abban, hogy sok üres szék maradt a Gáz utcai sportcsarnokban, hiába, csak jó, odaadó játékkal lehet állandósítani a szurkolók bizalmát.

Carlos Frade, a Fehérvár vezetőedzője logikus lépést húzott meg a második összecsapásra, és Lee Humphreyt nevezte a Sopronban betliző Braydon Hobbs helyett.

Az „új hús” a kispadon kezdte a találkozót, és minden bizonnyal elhűlve figyelte, ahogy Dénes és Barovics vezérletével bő két perc alatt nyolc ponttal elhúz a vendég csapat. Elképesztő hibákat vétett az Alba, dadogott a labda a kezekben, nem csoda, hogy az első negyed nagy részében uralta a játékot az SKC. Némi higgadtság éppen akkor szállta meg a hazaiakat, amikor Humphrey a parkettre lépett, aki hangyaszorgalommal jutott hét pontig. Ellenben a két vezetőedzőnek volt mit mondania egymásnak, Frade és Sabáli nem közös borozást beszélt meg az oldalvonal mellett – dicséretükre legyen mondva, a félidőben jött a kibékülés.

Az első játékrész utolsó és a folytatás első szava Dontay Thomasé volt, két triplával húzott el az SKC. Nagyon nehezen, vért izzadva tartotta magát az Alba, hiszen Boriszov is beindult, de jókor jött Somogyi, Moore, vagy éppen Juhos néhány fontos kosara.

A harmadik negyed megmutatta, mi lehet a döntő a két csapat között. Dontay Thomas ponterős, klasszis irányítójátékával nem tudott mit kezdeni az Alba. Ha nem az SKC esze vitte a vállán a vendégeket, akkor beindult Boriszov, a Fehérvár pedig szenvedett minden pontért, miközben pocsékul védekezett.

Az eredmény?

A negyedik negyed tizenkét pontos soproni vezetésről indulhatott, és ez nagyon soknak tűnt a játék képe alapján. Szerencsére nem zuhant össze a fehérvári együttes, és a záró etapot egy 11:0-ás rohammal kezdte, mire Sabáli Balázs, az SKC mestere észbe kapott, már csak három ponttal vezetett csapata. Moore ponterősen, energikusan kosarazott, kellett is tőle az extra teljesítmény.

Elképesztő akarattal harcolt az Alba, a 35. percre pedig átvette a vezetést. Kezdődhetett az idegek csatája, Dénes és Thomas triplája nagyon nem jött jókor, Somogyi 16 másodperccel a zárás előtt egyenlített. Az utolsó támadás a Soproné volt, de Dénes dobása lejött, jöhetett a hosszabbítás.

Hatalmas csata zajlott a pályán, végre a fehérváriak is olyan akarattal mentek, hogy az minden elismerést megérdemel. Tóth Norbert sokat tett a sikerért a hosszabbításban, de Somogyi Gergely is, végül öttel nyert a Fehérvár. Két mérkőzés után egálról folytatódik a páros csata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!