Sport

2017.07.24. 17:40

Augusztus 20-án a Bence-hegyet vehetik birtokba a futás szerelmesei

SZÉKESFEHÉRVÁR Harmadik alkalommal rendezi meg Kaufer Tamás augusztus 20-án a Bence-hegyi futást, valamint egy hétre rá az 1. Kopaszkutya Rock n' Roll Terepfutás-Teljesítménytúrát Vérteskozmán és környékén.

Káldor András

A szervező neve egyáltalán nem ismeretlen a futók körében, és ezáltal garanciát jelent arra, hogy harmadjára is színvonalas esemény színhelye legyen a Bence-hegyi kilátó és környéke.

- Érezhetően népszerű lett a verseny, a második megmérettetésen már hatványozottabban többen vettek részt. - tudtuk meg Kaufer Tamástól.

150-180 indulóra számítanak, amely egy ilyen kiesebb volumenű versenyhez képest igazán szép számnak tekinthető. Kétségtelen azonban, ahogy már az előző két alkalommal is számolniuk kellett azzal a rajthoz állóknak, hogy az időjárás nem fogja őket a kegyeibe fogadni abból a szempontból, hogy az idei nyáron többször is extrém meleget tapasztalhattunk.

- Különleges megtiszteltetés számunkra, hogy a Runners World című, futóknak készült magazin minden hétre egy-egy versenyt ajánl, és ezek közé tartozik immár a Bence-hegyi futás, és az 1. Kopaszkutya Rock n' Roll Terepfutás-Teljesítménytúra is. Sokan kérdezték tőlem, hogy sikerült elintéznem, de ilyen nem történt, mindenesetre ez számunkra komoly promóciót jelent - tette hozzá Kaufer Tamás.

A helyszín adottságaiból adódóan a versenyközpont Velencén, a Panoráma úton, fent, a parkolóban lesz. Egy kicsit formabontó, hogy lefelé kezdődik a verseny, melynek távja, egy kör 5,2 kilométer lesz - 2,6 km lejtő, 2,6 km emelkedő. Ami a különleges nehézségét adja, hogy 2,6 kilométeren belül 95 méteres szintkülönbséget kell megtenniük az indulóknak. - Választhatnak majd a versenyzők, egy, kettő, illetve három kört tehetnek meg. Azt jelenti, hogy aki a hosszú távot választja 15,6 kilométert fut, 285 méteres szintkülönbség mellett. 8.30-kor indul el a verseny, és a tervek szerint 11 óra tájban be is fejeződik.

A Bence-hegy korábbi királya és királynője, Tarr Péter és Gyebnár Éva, középen a szervező Kaufer Tamással
Fotó: a szerző

Ahogy már megszokhattuk ezúttal is lesznek sztárvendégei a versenynek, Kaufer Tamás meghívta Száraz Dénes és Fenyő Iván színművészeket, akik el is fogadták az invitálást, hiszen mindketten már korábban részt vettek a vérteskozmai futásokon. Többeknek egy héttel később, augusztus 27-én dejavu-érzéseik lehetnek, hiszen a szervező úgymond visszatér az alapokhoz. Elsőként indítja el ugyanis a Kopaszkutya Rock n' Roll Terepfutás-Teljesítménytúrát Vérteskozmán. 12 esztendővel ezelőtt indult hódító útjára a Vérteskozma Rock and Roll futás, amely klasszikus futóverseny, míg ez a verseny egyértelműen a terepfutásról, és teljesítménytúráról szól.

- Rendezői szempontból is más felkészültséget igényel, és az indulóknak is egy teljesen másfajta kihívás lesz. Csak a versenyközpont lesz ugyanaz, a távok, illetve az irány teljesen más. Vérteskozmáról indulnak, a várgesztesi vár megkerülésével, végig terepen! Egy elég nehéz sziklás, makadám, köves szakasz, amelyhez nem árt jó minőségű cipőt húzni. Reggel 9 órakor indítjuk a rajtot, pontosan 11 kilométer a vérteskozmai rajttól a vár, és itt is három távot hirdettünk, 11, 22, és 33 kilométert. Egy körön belül 250 méter a szintkülönbség, ami három kör esetében már 750 méter! Éppen ezért két egészségügyi pontot jelöltünk ki - fogalmazott Kaufer.

Mindkét versenyre kizárólag helyszíni nevezést fogadnak el a szervezők, de már minimum egy órával rajt előtt várják az érdkelődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!