Sport

2013.10.10. 17:55

Holland-magyar vb-selejtező: amíg van esély, bízni kell!

Pénteken sokadik sorsdöntő világbajnoki selejtezőjén lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott Hollandiában. A győzelem maga lenne a csoda. Csongrádi Ferenc, a Videoton korábbi válogatott futballistája átélt már hatalmas sikert a tulipánosok ellen vb-selejtezőn.

Bobory Balázs

Huszonkilenc éve, 1984. október 17-én Mezey György együttese nagy tettet vitt véghez Rotterdamban, megnyerte világbajnoki selejtezőjét. Hiába volt még csak a második mérkőzés a sorozatban, a magyar együttes máris hatalmasat lépett a csoportelsőség felé, s végül el is jutott az 1986-os mexikói vb-re. Csongrádi Ferenc, a Videoton korábbi középpályása a második félidőt végigjátszotta a klasszisokkal felálló hollandok ellen, sőt, a második magyar gól előtt gólpasszt adott Esterházy Mártonnak.

Örvendetes lenne, ha pénteken a válogatottban is lenne oka a társaknak megölelni Nikolicsot

- Csodálatos este volt - kezdte a múltidézést Csongrádi Ferenc. - A múlt héten a Puskás Akadémián együtt néztük meg az összecsapást az ifjú tehetségekkel és sok minden feltűnt, amit akkor nem éreztem a pályán. Rendkívül érdekes stílusban játszottunk, labdavesztés után azonnal letámadtunk, két-három ember mindig zavarta az ellenfelet, így rengeteg labdát is szereztünk. Ez nem ízlett a hollandoknak, akik ugyan a második félidőben futottak az eredmény után, nyomtak, de igazi nagy ziccerük nem volt. A hajrában ráadásul büntetőhöz is jutottunk, amelyet sajnos Varga Józsi elhibázott, de ez nem befolyásolta a sikerünket.

- Olyan sztárokkal álltak fel a hollandok, mint Gullit, Rijkaard, Van Basten, vagy éppen Ronald Koeman. Mégis sikerült megelőzni őket a csoportban, nem véletlenül volt akkor Európa legjobbja a válogatottunk. A meccs után nagy ünneplés volt a szálloda medencéjénél, a csapat néhány mókamestere az arra járó magyarokat lökte bele a vízbe, nem sokan maradtak szárazon. Szepesi Gyuri bácsi magától, alsógatyában ment fürdeni. Borbély Pál, a sportnapilap legendás újságírójának a ruhája nem száradt meg a hazautazásig, így a termetes ember a válogatott tréningmelegítőjében szállt le a gépről, ami neki térdig ért...

Vajon lesz okuk a maiaknak is az ünneplésre Amszterdamban? Egervári Sándor csapatának reményei szinte biztosan csak akkor maradhatnak életben, ha nyer Hollandiában.

- A futballban történhetnek csodák, alakulhatnak szerencsésen a dolgok - mondta erre Csongrádi Ferenc. - Előfordulhat, hogy a meccs elején lesz egy helyzetünk, a kapus elüti a csatárunkat és piros lapot kap, a tizenegyest belőjük, onnan pedig valamivel egyszerűbb a helyzet. Én úgy érzem, legfeljebb a döntetlenre lehetünk jók Amszterdamban, de az is óriási eredménynek számítana. Persze amíg él a remény, addig menni, hajtani, harcolni kell, ez nem is lehet vitás!

A mieink elsőszámú csatára, Szalai Ádám betegség miatt nem utazhatott el a többiekkel a sorsdöntő selejtezőre, helyére a vésztartalék, Nikolics Nemanja került.

- Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Nikó kezdőként szerepeljen a válogatottban - így Csongrádi. - Sejtésem szerint kontrákra játszik majd a magyar csapat pénteken, ebben pedig erős a Videoton támadója. Jelenleg jobb futballistának tartom Németh Krisztiánnál, erősebb, rutinosabb és rendkívül gólerős. Éppen ezért gondolom úgy, hogy szerepet kaphat péntek este.

A mieink utolsó előtt világbajnoki selejtezője 20.30-kor kezdődik.

A magyar csapat várható összeállítása Amszterdamban: Bogdán - Vanczák, Guzmics, Kádár, Laczkó Varga, Hajnal - Koman, Böde, Dzsudzsák Németh.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!