Sport

2017.06.28. 18:45

Amerikába is eljuthatnak legjobbjaink

2016 szeptemberében három légióstársával érkezett a koronázóvárosba Antonio Roane amerikai futballista, aki az elmúlt szezonban igazi húzóemberré és közönségkedvenccé vált.

Dévai Nándor Csaba

A szezon vége - na meg a július 15-i Pannon Bowl-döntő - felé közeledve kiemelkedően fontos, hogy milyen fizikai állapotban van az idei szezonban eddig hibátlan mérleggel álló, hat mérkőzésből hatot megnyerő Fehérvár Enthroners gárdája. A csapatról, a magyar játékosokról, valamint fehérvári ittlétéről Antonio Roane-t, az együttes futó játékosát kérdeztük.

- Rendkívül jó fizikai állapotban vagyunk, szerencsére mindig volt elég időnk kiheverni a mérkőzések fáradalmait, ahogy a Budapest Cowbells 2 elleni találkozó és a döntő között is lesz egy hetünk pihenni. Ami a jövőt illeti, az egész csapat nagyon egyben van, hétről hétre látható a fejlődés, ahogy jobban összecsiszolódunk, ami bizakodásra adhat okot - mondta Roane.

- Több éve már Európában játszol, miben látod a legnagyobb különbséget az Európában és az Amerikában játszott amerikai futball között?

- A legszembetűnőbb különbség a játék sebességében mutatkozik meg. Az Egyesült Államokban átlagosan nyolcéves korban kezdik el ezt a sportot űzni a fiatalok, míg ez Magyarországon tizennyolc éves korig is kitolódhat. Akik később kezdik el, azoknak többet kell gondolkozniuk bizonyos szituációkban, ami szemre lassítja a játékot, míg az amerikai játékosoknak a sok gyakorlat következtében sokszor zsigerből jönnek a megoldások. A magyarországi körülmények azonban rohamos tempóban fejlődnek, ami nagyban elősegíti a magyar játékosok fejlődését.

- Ahogy Te is, az Észak-Amerikából érkező játékosok szemmel láthatóan kiváló erőnléttel rendelkeznek, nem egyszer három-négy európai játékos tud csak megállítani egy amerikait. Mi lehet ennek az oka?

- Amerikában már középiskolától kezdve nagyon odafigyelnek a játékosok erőnlétére, különböző súlyemelő, testépítő programokon vettünk részt. Fontos továbbá, hogy egyetemen is a tanulmányok mellett mindig olyan körülményeket biztosítanak, amelyek segítik az atléták felkészülését, fejlődését. Európában még jobbára amatőr szinten mozog az amerikai futball, iskola, munka mellett űzik a játékosok, érthető, hogy kevesebb idejük van
a fizikumuk növelésére.

- A junior csapat edzőjeként mit gondolsz az ott játszó fiatal játékosokról, megvannak a kellő alapok ahhoz, hogy magas szinten űzhessék ezt a sportot?

- Egyértelműen igen. Két tehetséges fiatal is van a csapatban, akiknek biztosan van esélyük eljutni Amerikába. Tekintve, hogy még csak tinédzserek, nem tudni pontosan, hogy felnőttként milyen szintig juthatnak el ott, de az biztos, hogy középiskolai csapatba már beférnének, ami európaiak számára hatalmas teljesítmény. Ami a csapatot illeti, már izgatottan várom a következő szezont, hogy megmutathassák, mire képesek.

- Számos európai városban megfordultál már karriered során, mi a véleményed Székesfehérvárról?

- Nagyszerű hely, a szurkolók is fantasztikusak, ha meglátnak az utcán, odajönnek, fényképet készítenek velünk, nagyon barátságos mindenki. Fehérvár pedig egy nagyon biztonságos város, akár hajnali háromkor is nyugodtan kimehetek sétálgatni. Nagyon szeretek itt lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!