Sport

2009.01.05. 03:29

Albacomp: bravúr volt a javából

<b>Dombóvár</b> - A férfikosárlabda-bajnokság első és második helyezettje mérkőzött egymással. A házigazda Dombóvár, és a vendég Albacomp közül az egyik lépéselőnyre tehetett szert. Ez végül az Alba lett!

Silye Sándor

Bő másfél órával a kezdés előtt a vasút környékén autók sokasága állt, a csarnokban a vendégszektorban (amit az előzetes híresztelésekkel ellentétben mégis biztosítottak a rendezők) az érkező remek fehérvári szurkolók alig találtak helyet. A kezdéskor egy fűszálat sem lehetett leejteni az arénában.

Két, a gyors játékáról ismert együttes készült egymás ellen, vajon mi dönthet közöttük valamelyik fél javára?

- Elsősorban az, hogy fejben ki lesz erősebb, ki koncentrál végig jobban, és a szoros végjátékban ki hoz jobb döntéseket? Mi van, ha nem lesz szoros a végjáték? Ha nekünk kedvező az állás, az lenne a legjobb... - mondta a magáét Bálind József, a házigazdák mindenese, a vezetőedzői teendőket is ellátó szakember.

- A védekezés milyensége és a fegyelmezett játék lesz a legfontosabb kérdés, ezek dönthetnek - így a másik oldalon Peresztegi Nagy Ákos, az Albacomp szakvezetője.

A mérkőzésen az Alba szerezte az első találatot, majd a fehérváriak volt játékosa, Bódi Ferenc remeklése mellett átvette az irányítást és a vezetést a vendéglátó. Némi meglepetést jelentett (vagy mégsem...?), hogy a játékra kész Doyne, miként a felkészülési mérkőzésen, így most sem volt tagja a kezdő ötösnek, Hanga volt az egyik bedobó.

- Nem létkérdés a számomra, hogy a kezdőcsapatban legyek, szívesen beszállok a padról is. Mindegy ki, Doyne vagy én játszok, a lényeg az, hogy a csapat hasznára legyünk - jelentette ki 19 éves kora ellenére is kellő bölcsességgel Hanga.

A döntés, hogy Hanga kapott bizalmat, Peresztegi mestert igazolta, hiszen az ifjú játékos triplájával fordított a szakasz végén a látogató, és jutott előnyhöz a szünetre.

- Rádobtam a labdát, mert lejárt az idő, nem volt más választásom, e mozdulat esetében az volt a bónusz, hogy bement - kommentálta eme mozzantot a kosaras.

A második szakaszban aztán nagyon felpörgött a mérkőzés. Bell, aki az első 10 percben pontot sem szerzett, kezdte visszanyerni igazi énjét, de azt nehezen viselte, hogy kapott rendesen ellenfeleitől. Meg a reklamálás-sorozatáért technikait is kapott. Nem akarta, nem tudta abbahagyni, amikor már Földházi spori indult, hogy kiállítsa, Simon, a csapatkapitány állt az útjába, és jó diplomáciai kézségét bizonyítva beszélgetett a síp mesterével, miközben a csapat szakvezetője lehívta higgadni az erőcsatárt.

- Úgy láttam, hogy Földházi játékvezető még a játékosoknál is idegesebb volt, sok esetben ordibált velünk. Mondtam neki, elsősorban te higgadj le, Bell meg Bódi piszkálta egymást, Bell kapott egy technikait, majd ő is megnyugszik, nem kell kiállítani. Szerencsére sikerült meg-győzni... - így a játékos.

A nagyszünet kezdetére nemhogy megőrizte, de növelte előnyét az Albacomp.

- A játékvezetés gyenge, néha kifejezetten felháborító.Kiküzdötték maguknak a több pénzt, úgy gondolom ezért már joggal várhatja el mindenki, hogy jobban fújjanak - mérgelődött Minárovits János, a szakosztály elnöke.

Térfélcsere után folytatódott a ritkán látható nagy küzdelem, fehérvári lépéselőnnyel. Már volt, hogy ennek a távolsága elérte a 10 lépést is, de csak tovasuhanó öröm lehetett, hiszen két nagyon jó, felkészült csapat csatázott.

- Karácsony után kezdtük meg a felkészülést, meg sem fordult a fejünkben, hogy esetleg nem mi nyerünk. A negyedik negyedben ugyan volt egy kisebb megtorpanásunk, de azután ismét mi irányítottuk a végjátékot - jelentett ki Simon Balázs, a csapat kapitánya.

A dombóváriak abban bizakodtak, hogy Pakson a záró szakaszban 13 pontos hátrányból tudtak nyerni, és mi ehhez képest a mínusz kilenc, ráadásul otthon játszhatnak... Na ja, de most az Albacomp volt az ellenfél! Pedig nem jól, 6-0-ás hazai rohammal indult a negyed, majd Bódi találatával egyenlített a vendéglátó. De Peresztegi Nagy Ákos időt kért, és ez hatott, no meg Simon legjobbkor, valamivel több, mint egy perccel a vége előtt dobott triplája.

- Kijátszott figura végén kaptam a labdát Belltől, semmi extra nem volt, tettem a dolgom, bejött - így az albacomposok irányítója.

Végül magabiztos győzelem lett a vége. Mert ne feledjük, az első perceket és a záró szakaszbeli egyenlítést leszámítva végig a fehérváriaknál volt az előny. Többen is jó teljesítményt nyújtottak, de ezúttal az extrát az ifjú Hanga adta, övé volt a legtöbb IBM-pont (29, utána a sorrend: Simon 27, Radovics 24), hibátlanul dobott a mezőnyből és a büntetővonalról egyaránt.

- Pedig nem a pontjaimat éreztem igazán értékesnek, hanem a pattanókat, a szerzett labdákat. Hogy miért nem dobtam rá többször? Mert nem éreztem a szükségességét, miként azt sem, hogy az adott szituáció ezt megkövetelte volna - summázta a történteket az ifjú.

Említsük meg Morrisont, aki ugyan nem játszott a tőle megszokott látványos módon, de a védőmunkájával ő is kivette a részét a sikerből. Az Albacomp tehát megnyerte a fontos csatát, vezeti a tabellát, megalapozta a nehéz hetüket, hiszen szerdán jön a Falco, hétvégén pedig következhet a Közép-Európa Kosárlabda Liga négyes döntője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!