Sport

2013.07.12. 07:24

A Videoton edzője szerint közös a felelősség

Az első mérkőzésen sem volt acélos a Videoton, ám akkor még legalább 2-1-re nyert, Podgoricán azonban 1-0-ra veszített, ezzel az Európa-liga első selejtezőkörét sem élte túl a tavaly még a csoportküzdelmekben érintett, piros-kék alakulat.

Horog László

Úgy zárult, ahogy kezdődött. Tizenegyessel. A Sóstói Stadionban az első percben jutott büntetőhöz a Mladost, a visszavágón a kilencvenedikben. A fehérváriak balszerencséjére mindegyiket belőtték, így José Gomes gárdája búcsúzott a nemzetközi porondtól. Száz fehérvári vágott a közel 800 km-es távnak, akadtak, akik horvát tengerpart érintésével, mások a hegyeken át érkeztek, Bosznián keresztül. A többség a kezdés előtt fél órával toppant be a Podgoricai Városi Stadionba, mások közvetlenül a kezdés előtt, de akadtak olyanok is, akik késtek. Utóbbiak nem sok mindenről maradtak le az első játékrészben, jobbára a hazaiak veszélyeztettek, egy kapufa jelezte, érdemes komolyan venni az amúgy nem kiugróan erős házigazdát. A második félidő derekán - amikor a Vidi a saját szurkolótábora felöli kapura támadott, illetve csak támadgatott, nem túl nagy lendülettel -, már akadt szurkoló, aki elégedetlenkedni kezdett, el is üvöltötte magát: „Mi a fene ez?" Nem sokkal később tőle pár méterre álldogáló társa jegyezte meg, amikor az egyik vendégjátékost felrúgták, s a szenvedő fél a füvön maradt: „Ne fetrengjél, hanem focizzál!" A kórus pedig azután szólalt meg, amikor az utolsó pillanatokban büntetőhöz jutott a hazai gárda, a megítélt tizenegyest Knezevic belőtte, a belga bíró, Jérome Efong Nzolo pedig lefújta a derbit. A góllal az esélytelenebbnek vélt, a Vidinél a futball minden szegmensében – játékosállomány, infrastruktúra, anyagi lehetőségek - gyengébb, döntően utánpótlás nevelésre szakosodó, a hazai bajnokságban középcsapatnak számító, a nemzetközi porondon csak beugróként szereplő egylet elbúcsúztatta a fehérváriakat. A Vidi szimpatizánsai egyenként kérték számon a lehorgasztott fejjel levonuló futballistákat, majd jött a közösen énekelt dallam: „Nagyon gyenge!" Illetve nem egészen így, mint ahogy a fentebb említett idézetek sem pontosan így hangzottak... Aztán érkeztek a boldog montenegrói labdarúgók, akiket a piros-kékbe öltözött, roppant csalódott focihívek tapsa kísért az öltözőfolyosóra.

Nincs ezen mit szépíteni, szégyenteljes játékkal búcsúzott az EL-től a Videoton.

A sajtótájékoztatón mennybe ment Nikola Rakojevic, a Mladost trénere. Közölte, a továbbjutás azon múlott, hogy tanítványai betartották a taktikai utasításokat. „Az első félidőben inkább a jobb, fordulás után a balon vezettük akcióinkat, sok helyzetet dolgoztunk ki, ám a győztes találatra a lefújásig kellett várni. Boldog vagyok, jelentős siker a továbbjutás. A meccset megelőző tréningeken nagyon jól dolgoztak a srácok, akkor már éreztem, lehet keresnivalónk. A piros lap után sem álltunk vissza, tíz emberrel is mentünk előre az utolsó tíz percben, aminek meglett az eredménye. Kicsit átalakítottam a csapatot, bejött a változtatás."

A fehérváriak trénere, José Gomes érthetően nem volt nagy hangulatban. Közölte, a vendéglátók megérdemelten léptek a következő körbe, rászolgáltak a továbbjutásra.

- Semmit sem valósítottunk meg az eltervezettekből, nem játszottuk a saját játékunkat, lassan futballoztunk, a hazaiak könnyedén lezárták a területeket.  Rossz döntéseket hoztunk. Úgy gondolom, mi vagyunk a jobb csapat, ám ezt a mostani párharcban nem tudtuk igazolni. Jól látható, hogy keretünket tovább kell erősíteni, s mivel messze még az átigazolási időszak vége, lehet, akad néhány játékos, akiktől a közeljövőben megválunk. A csütörtöki mérkőzésen akadtak olyanok, akik nem azt nyújtották, ami elvárható.

A vezetőedző neveket nem akart említeni, mint ahogy arra sem válaszolt, hogy a tavaszt a Vidiben töltő, az Anderlechttel szerződést bontó Juhász Roland visszatér-e a Sóstói Stadionba.

- Aki nem tesz meg mindent a klubért, attól elköszönünk. De neveket nem szeretnék mondani, az elkövetkező napokban kiértékeljük a kiesést.

José Gomes a korábbiakban - például a Ligakupa döntőjében, a Fraditól elszenvedett gólzáporos vereség után - magára vállalta a felelősséget. Ezúttal is elmondta, nyilván neki is van szerepe a kudarcban, de részletekbe nem kívánt belemenni, jelezte, a kiesés hosszabb elemzést igényel, amit meg fognak tenni az öltözőben. Hozzátette: a nemzetközi porondtól való búcsú után a magyar feladatokra koncentrálnak, mindent meg akarnak nyerni, az NB I-et, a kupát és a Ligakupát. „Most érthetően nagyon csalódott mindenki, azonban ha a bajnokságban az élen végzünk, s egy év múlva bejutunk a BL-csoportkörébe, mindenki elfelejti ezt a kiesést. Ezen fogunk dolgozni az elkövetkezőkben. Tanulnunk kell ebből a leckéből, fogunk is."

A labdarúgók nem óhajtottak nyilatkozni, a buszhoz tartva kerülték az idegen tekinteteket. A korábban mindig közlékeny csapatkapitány, Tóth Balázs fejcsóválással jelezte, nem szeretne megnyilvánulni. A sajtófőnök, Szabó Gergő elmondta, ezúttal senki sem akar beszélni, majd hozzátette: a csapat hangulata momentán olyan, amihez képes a siralomház kedélyes rendezvényközpont.

Amikor a fiúkat a reptérre szállító busz kigördült a városi stadion parkolójából, a hazai drukkerek és a fehérvári hívek is régen elhagyták a környéket. Utóbbiaknak alighanem többször eszükbe jutott a melódia, amire a lefújás előtti pillatokig gyakran rákezdtek: „Videoton, veled az úton, veled a jóban, veled a gondban, veled a bánatban."

Ezúttal az utóbbi jött be.

Címkék#videoton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!