Sport

2013.07.17. 11:05

A vadnyugat Fehérvárra költözik a hét végén

A Magyar Lovas Szövetség western szakága és a Kunos Lovarda első alkalommal rendez közös versenyt (és bemutatót) július 20-án és 21-én a Kisteleki-tanyán. Az attrakció egyben a western országos bajnokság 2. fordulója.

V. Varga József

A western sportlovaglás gyökere Amerika meghódításáig, a spanyol gyarmatosítókig vezethető vissza. Az Amerikában kialakult életforma elengedhetetlenné tette a lovak mindennapi használatát mind közlekedésre, mind a farmok körüli munkában. A cowboyok egész életüket lóháton töltötték, dolgoztak a marhacsordák körül, szórakozásképpen pedig versenyeket rendeztek egymás között. Ebből alakultak ki a mai modern versenyszámok, melyeket a hét végén élőben is láthatnak a Kisteleki tanyára kilátogatók.

- Szombaton és vasárnap a Kunos Lovardában a helyed! - Szalontai Virág versenyző, szervező lelkesen biztatja a „lóbarátokat”, a „cowboyokat”, az extrém sportok kedvelőit, az érdeklődőket. Ifjakat és felnőtteket.

Stílus, látvány és izgalom (Fotó: Camino)

A kétnapos program tizenhat különböző versenyszámot tartalmaz, összesen harminchárom szakaszban. A reggelek (már 8 órától) az idomítólovaglásról szólnak majd, szombaton trail-lel kezdenek, ami időkorlát nélküli akadályversenyt jelent, a feladatokat lassan és precízen végrehajtva. Az extreme cowboy race-ben hasonló akadályokat kell megoldani 11 órától, de itt már a sebességet is mérik.

A vasárnap reggeli kínálatban pleasure és horsemanship versenyszám is szerepel, melyben stílus és eleganciája alapján pontozzák a „párosokat”, előbbinél csak a lovat, utóbbinál csak a lovast értékelve - tudjuk meg Virágtól.

Mindkét nap előkerül a reining is, ami a western díjlovaglásnak felel meg. A hagyományos verzión kívül lesz még kosztümös-zenés és kantár nélküli változat is. Azután felpörögnek az események, szombat délután gyorsasági szlalomot, vasárnap 11 órakor pedig hordókerülést láthatnak az érdeklődők. Mindkét nap délutánján a marhaterelés kapja a főszerepet, a vasárnapi utolsó versenyszám pedig a lasszózás lesz.

- Olvastad a Winnetout, gyerekkorodban cowboy akartál lenni, kedvenc filmed Az ördög jobb és bal keze? - szegezi az érdeklődőknek kérdéseit Szalontai Virág. - Igen? Akkor miről beszélünk? A hét végén Fehérvárra jön a vadnyugat! Te hol leszel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!