A hatékonyság döntött

2019.04.05. 22:01

A tizenegyszeres világbajnok svédek győztek a Tüskében

A divízió I/A-s világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott Svédország ellen nyitotta meg a felkészülési mérkőzések sorát.

Dévai N. Csaba

Kemény küzdelmet és helyenként gyönyörű játékot hozott a Svédország elleni találkozó

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az A csoportos világbajnokságról jól ismert sztárcsapatok közül is az egyik legpatinásabbat, az elmúlt két világeseményen aranyérmesként záró svéd csapatot sikerült Budapestre csábítani, ami kiváló erőfelmérő volt a feljutást megcélzó magyar csapat számára – arról nem is beszélve, hogy ilyenkor egy-egy magyar játékos kiemelkedő teljesítményét külföldi játékosmegfigyelők is nagyobb eséllyel szúrhatják ki.

Az előzetes várakozásoknak rendkívül tempósan kezdett a svéd nemzeti együttes, rögtön az első percben akadt munkája Bálizs Bencének. A kezdeti svéd rohamok után az Erdély–Hári–Sofron Volános sor is veszélyeztetni tudott, majd hosszú percekig a látogatók kapuja előtt sikerült tartani a pakkot. Ted Brithén és Leon Bristedt összjátéka után ismét Bálizs ketrece előtt adódott lehetőség, amire Bodó és Sarauer kombinációja révén utóbbi válaszolt egy szép lövéssel. A játékrész közepénél járva ismét a Volán-sor okozott komoly fejtörést a svéd védők számára, majd Sárpátki passza után Vas János tesztelte a 19 éves – azonban az NHL-ben szereplő Philadelphia Flyers által már tavaly draftolt – skandináv hálóőr, Sa­muel Ersson reflexeit. Újabb magyar rohamot követően Simon Bertilsson kiütötte a korongot, amit a játék késleltetéséért két perc kiállítással díjazott a játékvezető. Az első magyar előny bár hozott szép akciókat, gólt a svédek lőttek: Zaar kapu mögötti passzát Leon Bridstedt vágta a hosszúba, 0-1. Fél perccel a vége előtt Hári lövését védte bravúrral Ersson, de maradt az 1-0-s svéd előny.

Kemény küzdelmet és helyenként gyönyörű játékot hozott a Svédország elleni találkozó
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A középső játékrész első nagy helyzete Bartalis előtt adódott, akinek a lövése végül a kapuvasról pattant kifele. Hiába kezdte nagyon jól a harmadot a magyar csapat, a tizedik percre már háromgólosra duzzadt a világbajnoki címvédő előnye: előbb Bengtsson bombája akadt be a jobb felsőbe, majd Andersson lőtte a bal szélről a jobb felsőt, 0-3. A játékrész felénél kapust cseréltek a magyarok, Bálizs Bencét Vay Ádám váltotta.

Kissé lassabb tempóban nyitották a csapatok a záró felvonást, öt perc után azonban egy gyors gólváltás következett: előbb Rasmussen avatta fel Vay Ádámot, míg Bartalis egy kapushibát kihasználva, Terbócs István pedig egy szép egyéni megmozdulást követően szerzett gólt, 2-4! Felpörögtek tehát az események, Vay Ádámnak is egyre többször kellett játékba avatkoznia, viszont a következő gólt is a magyarok szerezték: Szirányi bombájába Sárpátki Tamás tette bele ütőjét, ami így Ersson lábai között a svéd kapuban kötött ki, 3-4! A legvégén kapusát lehozva rohamozott az egyenlítésért a magyar csapat, ez nem jött össze, győzött a világbajnok!

JEGYZŐKÖNYV

Magyarország–Svédország 3-4 (0-1, 0-2, 3-1)

Tüskecsarnok, 2050 néző. V.: Kókai, Pálkövi, Soós, Németh M. Magyarország: Bálizs (Vay Á.) – Stipsicz, Szabó D., Erdély, Hári, Sofron – Macaulay, Pozsgai, Bartalis 1, Bodó, Sarauer – Szirányi (1), Varga A., Nagy K. (1), Sárpátki 1, Vas J. – Garát, Kiss D., Benk, Miskolczi, Terbócs 1. Vezetőedző: Jarmo Tolvanen

Svédország: Ersson – Bengtsson 1, Holm (2), Boqvist, Lander, Strömwall (1) – Bertilsson, Svedberg, Bristedt 1, Brithén, Zaar (1) – Andersson 1, Arnesson, Elvenes (1), Rasmussen 1, Sandin – Brodecki, Kellman, Mastomäki. Vezetőedző: Rikard Grönborg

Kiállítások: 4, ill. 4 perc

Kapura lövések: 24-33

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában