Sport

2016.06.12. 17:40

A szervezettség a lényeg - A korábbi kapitány, Bozsik Péter szerint egységes a válogatottunk

Székesfehérvár - A ZTE együttesét bajnoki címre vezette, majd szövetségi kapitányként is tevékenykedett egy évtizeddel ezelőtt Bozsik Péter.

Horog László

A legendás Bozsik József fia, az 54 éves futballszakember a négy közé a németeket, a házigazdákat, a spanyolokat és az olaszokat várja a franciaországi viadalon.

- Mit vár a mieinktől?

- A szövetségi kapitány, Bernd Storck és segítője, Andy Möller jól megfogalmazta, legyünk fegyelmezettek, egységesek, szervezettek, mindenki adjon ki magából mindent. Ha ez megvalósul, már nem lehetünk elégedetlenek. Én már azt is komoly dolognak tartom, hogy negyvennégy év után ismét kijutottunk az Eb-re. Úgy kell hozzáállni ehhez a tornához, mint a hokis válogatottunk tette a világbajnokságon, minden jó passznak, gólnak, pontnak örülni kell, a pozitívumokat kell keresni.

Bozsik Péter képesnek tartja a magyar válogatottat a csoportból való továbbjutás kiharcolására (Fotó: A szerző)

- Mit tartott a selejtezők legnagyobb meglepetésének?

- Azt, hogy az első kalapból érkező, legerősebbnek vélt Görögország utolsó lett a csoportunkban, Feröer is megelőzte. Erre senki nem számított, mint arra sem, hogy a hollandok nem jutnak ki, ellenben az izlandiak ott lesznek az Európa-bajnokságon. Ahogy múltak a mérkőzések a selejtezők során, a csapatunk egyre koncentráltabb játékot mutatott, valamint jól sáfárkodtunk a sors adta eséllyel a norvégok elleni pótselejtezőn. Ugyanis mindkét meccset megnyertük, de valljuk be, azért az oslói mérkőzésen a szerencsével sem álltunk hadilábon. A lényeg, hogy ott vagyunk a kontinenstornán.

- A csoportban az osztrákokkal, az izlandiakkal és a portugálokkal találkozunk. A sorsolásunk akár jónak is mondható.

- Mivel 1972 óta nem voltunk jelen, számunkra könnyű csoport nem létezik, ám az tény, ez egy elfogadható erősségű kvartett, nehéznek nem mondható. A sorsolás után mondtam is, nem hiszem, hogy innen bármelyikbe átkérnénk magunkat, vannak kimondottan horrorisztikus négyesek. A miénk nem az. Van esély továbbjutásra, persze, ehhez a jó játékon túl szerencse is kell.

- Az osztrákokkal kezdünk, Bordeauxban.

- Az első meccs sok mindent eldönthet. A sógorok kimondottan kellemetlen ellenfelek. Keresik a párharcokat, ahogy labdát szereznek, azonnal támadásba lendülnek, indulnak a kapu irányába. Az izlandiakat nem láttam, de az feltétlenül tisztelet parancsol, hogy a hollandokat oda-vissza megverték a kvalifikáció során, egyenes ágon jutottak ki, a törökök előtt. A portugálok egyéni képességei elképesztőek, ha sztárjaik csúcsformában játszanak, dobogóra is esélyesek lehetnek. Úgy gondolom, ha az osztrákoktól nem kapunk ki, az izlandiakat pedig megverjük, négy ponttal akár a harmadik helyen tovább lehet jutni a kvartettből. A selejtezők során volt szerencsénk, talán lesz ezúttal is.

- A magyar csapat legnagyobb sztárja ki lehet?

- Nálunk kiugró képességű klasszisok nincsenek, a csapategységben bízhatunk. A fiatal Nagy Ádám meghatározó játékos a középpályán, a védelemben Guzmics Richárdtól várok sokat. Elöl Nikolics Nemanja dinamikus játéka, gólérzékenysége döntő lehet, remélem, kap elég bizalmat a kapitánytól. A kapuban Király Gábor élete formájában véd a válogatottban, nyugalmat ad a társaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!