„Kitartás, fegyelem és rengeteg munka”

2018.08.26. 22:53

A szapporói hősökkel találkozhattak az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia növendékei

A megnyitón a magyar jégkorongsport legmeghatározóbb sikerének, a Japánban megrendezett divízió 1/B-s világbajnokságon győztes csapatnak a tagjai is részt vettek.

Keszi Gréta

Volt miből felidézniük a számtalan csodás emlék közül a szapporói hősöknek Fotó: ÖKK/ Simon Erika

– Az álmok valóra válhatnak – kezdte Pat Cortina az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia hagyományos évnyitóján, ahova meghívást kapott a 2008-as magyar jégkorong-válogatott néhány tagja. Az a 26 játékos, aki 10 évvel ezelőtt hazánkat képviselte a Cukiszamu Arénában megrendezett tornán, hatalmas sikert ért el: a történelem során először jutott fel a világ legjobb 16 alakulata közé. Ez a tett akkora meglepetésként érte a hokiszurkolókat, hogy a mai napig csak „szapporói csodaként” emlegetjük. – Mindig megtiszteltetés, amikor meghívnak Magyarországra, nagyon jó érzés itt lenni.

Meg kell tanulniuk jó döntéseket hozni a fiataloknak

Szapporo életem egyik legnagyobb álma volt. Ha visszagondolok rá, mindig emlékeztet, hogy ha hiszek valamiben és megdolgozom érte, akkor az megvalósulhat. Azt is mindig eszembe juttatja, hogy jó dolgok történnek a jó emberekkel, ha teszel érte, akkor minden lehetséges, ez a tanulsága a mi történetünknek – folytatta a tíz esztendővel ezelőtti nemzeti csapat szövetségi kapitánya, majd hozzátette, hogy folyamatosan követi a székesfehérvári és a magyar hoki nagyarányú fejlődését. Palkovics Krisztiánnak is az ázsiai világverseny a legmeghatározóbb emléke. A legendás 24-es azonban most a sportág hazai fejlődését tartja leginkább szem előtt. – A 2008-as siker után most a következő cél nemcsak a feljutás, hanem a bennmaradás az A csoportban. Mi akkoriban a töredékét tudtuk csak edzeni a mai tréningekhez képest. Még nem voltak fedett jégpályák, aztán egyre jobbá váltak a körülmények, és mi is egyre jobbak lettünk. Most már minden adott a fiatalabb generációnak, és reméljük, hogy több NHL-játékos kerül majd ki az akadémiáról – árulta el Palkovics.

Volt miből felidézniük a számtalan csodás emlék közül a szapporói hősöknek Fotó: ÖKK/ Simon Erika

Szuper Levente megjárta az észak-amerikai profi jégkorongligát is, ahol 10 NHL-meccsen szerepelt csereként. Az egykori kapus a csapatösszetartásra hívta fel az akadémia játékosainak figyelmét. – Mindannyian más szemüvegen keresztül nézünk viszsza. Abban az időszakban 25 testvért nyertem. A mai napig minden játékos olyan közel áll hozzám, mint a családom, és ez nem túlzás. Úgy érzem, hogy ezt a történetet, a tapasztalatunkat kötelességünk átadni a fiatalabb generáció számára – mondta a jelenleg a Vasas SC hokiszakosztály-igazgatójaként tevékenykedő Szuper. A fehérváriak szakmai munkájáért felelős Szélig Viktor pedig hozzátette, hogy amikor Dunaújvárosban havat lapátolt a jégpályán, akkor nem gondolta volna, hogy egyszer még Kanada ellen fog játszani egy világbajnokságon. Fekti István, az akadémia sportigazgatója azért döntött úgy, hogy meghívja a honi jégkorong hírességeit, hogy a gyerekek példaképeiktől hallhassák a siker kulcsát.

Amikor Pat Cortina beszél (jobbra), akkor mindenki hallgat Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Elsősorban kitartás, fegyelem és rengeteg munka az, amit el kell végezniük a fiataloknak, valamint meg kell tanulniuk jó döntéseket hozni a kritikus helyzetekben. Talán ezek azok az alaptézisek, amelyek most belekerültek a játékosok fejébe. A szapporói keret tagjai közül most sokan Fehérváron dolgoznak: Szélig Viktor a Fehérvár AV19 ügyvezető igazgatója, Palkovics Krisztián a vezetőség tagja, Vaszjunyin Artyom az akadémia edzői stábjához tartozik, és még többen ebben a sportágban dolgoznak mint sportvezetők, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy az üzenet eljutott a fiatalokhoz, és hasznosítani fognak a pályafutásuk során egy-egy mondatot vagy gondolatot az itt elhangzottakból – vélekedett Fekti István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában