Sport

2013.01.03. 12:18

A sportolók rémálma a sajkacsont-törés

Még 2012 december 8-án, a veszprémi Mikulás-ralin történt az a versenybaleset, amely a 8-as kategória magyar bajnokát, a Matók Ádám, Szabó K. Tián (Honda Civic Type R) duót érte a pályán. Nem tűnt komolynak az a sérülés, amelyre ma, 2013. január 3-án derült fény.

Matók János

Antal Ignác (balra)  "gipsz-specialista" veszi kezelésbe a röntgen után Matók Ádámot

A szurkolók és a résztvevők által nagyon kedvelt Mikulás-ralin már egy Honda Civic Type R3-as autóval állt rajthoz a Matók Ádám, Szabó K. Tián duó, hogy teszteljen a 2013-as, az IRC-t felváltó Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében. A 2012-es magyar bajnokság 8-as kategóriájának a bajnokpárosa, sajnálatos módon egy versenybalesetet szenvedett a Mikulás-ralin, s annak következtében nem tudták befejezni a versenyt. Amelyben a gép komoly károkat szenvedett, de akkor úgy tűnt, hogy a pilóta és navigátora sérülés nélkül megúszták az esetet. Igaz, Ádámnak egy kissé fájt a jobb keze, de miután nem tűnt vészesnek a dolog, a konzervatív kezelés mellett döntöttek. Annak sem volt semmi akadálya, hogy az év végén elrajtoljanak a Hungaroringen az évzáró Szilveszter-ralin, ahol tovább tesztelték a gépet.  A probléma ezt követően jelentkezett, a verseny utáni napokban Ádám szinte már nem tudott fogni a jobb kezével. Így nem volt más választása az autóversenyzőnek, mint felkeresni a fehérvári Szent György Kórház sportsebészeti részlegén az európai hírű főorvost, Abkarovits Gézát. A vizsgálat során kiderült, hogy a pilóta jobb kezének a sajkacsontja elrepedt, s ezért a műtétet elkerülendő - amely a betokosodás miatt bekövetkezhet -, 8-12 hétre begipszelték. Ez viszont azt jelenti, hogy a Matók, Szabó K. Tián páros a tervekkel ellentétben az Európa-bajnokság februári, litvániai futamán nem tud elrajtolni, de az azt követő, a Kanári-szigeteki viadalon való részvételük is bizonytalan még jelenleg. Ádámnak 4 hét múlva kell jelentkeznie kontrollra, akkor ismét megröntgenezik a kezét.

Ádám nem keseredett el, mint mondta, egy versenybaleset ezzel jár (Fotók: Tobak Team Hungary)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!