Sport

2009.06.04. 02:29

A siker reményében

Tata - Ismét együtt edzőtáborozik a magyar férfi- és a női kézilabda-válogatott. A fiúk az Európa-, míg a lányok a világbajnoki selejtezőre készülnek a továbbjutás reményében.

Matók János

Legutóbb tavaly nyáron, még a pekingi olimpia előtt fordult elő, hogy a férfi- és a női kézilabda-válogatott is egyaránt a tatai edzőtáborban készült a világjátékra. Így van ez napjainkban is, hiszen júniusban mindkét csapat fontos mérkőzések előtt áll.

A fiúk ebben a hónapban négy Európa-bajnoki selejtezőt vívnak a továbbjutás érdekében, ám miután jelenleg a 4. csoport élén állnak, két győzelem már elegendő, hogy biztosan bejussanak az Európa-bajnokság döntőjébe. Ezt a szlovákok és a görögök elleni hazai meccseken elérhetik.

- Kincstári optimizmussal várom a szlovákok elleni mérkőzést, amit hazai pályán be kell húznunk, ez az alapfeltétel, ezért dolgozunk. Amennyiben sikerül, óriási lépést teszünk az Eb-döntő felé. Az utolsó selejtezőn már úgy szeretnénk pályára lépni, hogy annak számunkra már ne legyen tétje - mondta Hajdu János, férfi szövetségi kapitány.

A keretben a Dunaferr SE-t Rosta Miklós, Mikler Roland és Nagy Kornél képviseli. Róluk kérdésemre az alábbiakat mondta Hajdu János:

- Mikler nagyon jól dolgozik, látszik, hogy Imre Vilmos visszatérése nagyon jót tett neki. Rolinak komoly esélye van a pályára lépésre. Rostát többször láttam bajnokin, s így felfigyeltem arra, hogy nagyon nagy morális erőt jelentett a csapatának. Most is látszik rajta, hogy a válogatottnak is segíteni akar. Nagy korábban már bizonyított, most is szépen dolgozik, de a posztjáért meg kell harcolnia, mert sokan vannak.

- Miután Csoknyai Pistának a 41-es, Perez Carlosnak pedig a 39-es a mezszáma, így nekem direkt a 40-es jutott, ez maradt - mondta mosolyogva a beálló Rosta Miklós, a nagy öreg , ezzel is a közelgő 40. születésnapjára utalva. - Számomra megtiszteltetés, hogy hosszú idő után ismét gondoltak rám. De egyúttal vissza-igazolja azt a szemléletemet, amit a sportról, a kézilabdázásról gondolok, ahogy azt a mai napig is csinálom, hiszen ennek ismét a válogatott kerettagság lett az eredménye. Most itt kell kiharcolnom a pályára lépést, mert itt mindenki egyenrangú, és csak a teljesítmény számít. Meg kell, de meg is harcolok érte.

A lányok számára ismét Kína a tét, hiszen az olimpia után a világbajnokságot is ott rendezik. Mindössze két selejtezőt kell játszani a szlovákok ellen, hogy a kitűzött cél teljesüljön.

- Nem vehetjük félvállról a szlovákokat, még akkor sem, ha a képességeik behatároltak, hiszen rutinos játékosok és fiatal tehetségek alkotják a csapatukat. Főleg a bal oldaluk veszélyes, a Stuparicova, Dubajova, Popluharova trió. Nem vagyok jós, így nem is tippelek, de mindkét mérkőzésünkön nyernünk kell. Hiszen szeretnénk kijutni Kínába, ahol a csapat több játékosa még nem járt - mondta Imre Vilmos, a dunaújvárosi női szövetségi kapitány, aki mellett a szintén újvárosi Bába Mihály a lányok masszőre.

De hogy teljes legyen a Fejér megyei kör, a válogatott tagja Vincze Melinda (Fehérép Alcoa FKC) és a frissen igazolt kapus, Pastrovics Melinda, aki már Fehérvárra költözött.

Imre Vilmos mindkettőjüknek kulcsszerepet szán a szlovákok ellen, s ezt a lányok is tudják, érzik. Mindketten a magabiztos továbbjutást hangoztatták. És persze a közös székesfehérvári jövőjükről is beszéltek, arról, hogy örülnek: egy klubcsapatban folytatják tovább.

A női és a férfiválogatott programja

A női válogatott a kínai vb-re való kijutásért Szlovákiával játszik selejtezőt. Az első találkozót szombaton 20 órától Simonyban (Partizanske) rendezik, a visszavágóra Nyír-egyházán június 14-én, vasárnap 18 órakor kerül sor. A férfiak Eb-selejtezői: június 10., 18 óra: Magyarország-Szlovákia (Szombathely); június 14., 20 óra: Horvátország-Magyarország (Zadar); június 18., 18 óra: Magyarország-Görögország (Békéscsaba);

június 21., 16 óra:

Szlovákia-Magyarország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!