Sport

2012.05.25. 06:25

A sakk csiszolatlan gyémántja a 11 éves Havasi Gergő

Székesfehérvár - Eddigi eredményei alapján igaz a megállapítás Havasi Gergőre: a 11 éves sakkozó most még egy igazi csiszolatlan gyémánt, aki az edzői szerint Lékó Péter szintjére emelkedhet.

Fejér Megyei Hírlap

Nem mindennapi sakk tehetség a 11 éves Havasi Gergő, a fehérvári Németh László Általános Iskola 4. osztályos tanulója, az idei korosztályos országos diákolimpia aranyérmese, a korcsoportos rapid bajnokság (a Lauder Kupa) száz százalékos teljesítménnyel első helyezettje,  az NB II-es csapatbajnokságban szereplő MÁV Előre SC sportolója. Pedig kortársaihoz képest viszonylag későn, 8 éves korában ismerkedett meg a sakkal. Iskolai nyári szünet lévén Gergő felvetette édesapjának, Havasi Tibornak, hogy a társasjátékokkal szeretne foglalkozni. Miután a sakk is annak tekinthető, édesapja megismertette a lépésekkel, majd egy szakkönyvet  vásárolt  Gergőnek, akinek azonnal  megtetszett a játék. Olyannyira, hogy két hét alatt kiolvasta a könyvet, s könnyedén megismerte az alap megnyitásokat, így azonnal mondta a partik kezdetén: ez a spanyol, ez a szicíliai...


Édesapja akkor vitte el Kovács Imre bácsihoz, aki a MÁV Előrében rengeteget foglalkozik a fiatalokkal, s egy évig tanította  az alapokra Gergőt, akit óriási tehetségnek, csiszolatlan gyémántnak tartott. A közös munka  sikeresnek bizonyult, hiszen a tehetség már az első évben korcsoportos magyar bajnoki ezüstérmes lett.  Aztán az egyik jelenlegi edzője, Mátrahalmi Tibor FIDE-mester vette át Gergőnek,  a már megnövelt óraszámú  oktatását. Miközben minimum napi két órát önállóan is gyakorol Gergő, Mátrahalmi és a közös munkába időközben bekapcsolódott Pintér József nemzetközi nagymester - volt szövetségi kapitány és olimpikon, felnőtt magyar bajnok - heti nyolc órában foglalkozik a tehetséggel.
Mert az: csillog a szeme, ha a sakkról van szó, ha játszik, s egyfajta jó  értelmű  fanatizmus jellemzi. Az edzéseken  könnyedén, s nem megizzadva  lép túl, láthatóan élvezi annak minden percét - jellemezte röviden Gergőt Mátrahalmi. 
  
Ami a szigorúan vett tényeket illeti: a 11 éves fiú jelenleg 2000 Élő-ponttal rendelkezik, de ha így folytatja, hamarosan eléri a mesterjelölti, majd a mester fokozatot, s erre minden adottsága megvan. Okos, eszes kisfiú, aki a Fejér  megye Jó tanuló, jó sportolója  kitüntetéssel is rendelkezik. Méltán lehetnek rá büszkék az iskolában, az ottani sakk szakkörben is. Logikusan gondolkodik, nem véletlen, hogy a nyelvtan mellett a matematika a kedvenc tantárgya. Igényli a koncentrációt fejlesztő dolgokat, s ezt a sakkban megtalálta. Példaképe Viktor Bologan, a Királyindiai védelem című könyv szerzője, és persze Lékó Péter. Gergő  2700-as sakkozó szeretne lenni, s biztos, hogy el is éri.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!