Sport

2013.07.24. 19:28

A megnyitóval elkezdődött a junior öttusa világbajnokság Fehérváron

Székesfehérvár - A város és a szervező bizottság, az Alba Volán SC tagjai megadták a módját a junior öttusa világbajnokság megnyitójának, amelyet a Városház téren tartottak kedden.

Matók János

A rövid köszöntők – Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere, Réczei Géza, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, Tóth István, a szervezőbizottság elnöke üdvözölte a 30 nemzet résztvevőit – után Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke megnyitotta a vb-t, amely 2013 legrangosabb sporteseménye. Csütörtökön a lányok selejtezőjénél a döntőbe jutás a cél.

Rendezésben, szervezésben, barátságos vendéglátásban soha nem volt hiány Székesfehérváron, legyen szó bármilyen sportágról. Például az öttusáról, s erre a legjobb példa az Alba Volán SC, amely klub immár a 23. világversenyt rendezi a városban – a többi között erről is szó esett szerdán kora este, amikor Klaus Shormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke hivatalosan is megnyitotta az idei junior világbajnokságot. Amelynek az első versenynapján, csütörtökön a lányok selejtezőjére kerül sor.


A magyar válogatott színeiben az idei felnőtt Európa-bajnok Földházi Zsófia, Réti Anna, Földházi Anita, és a Volán Fehérvár büszkesége, Slett Emese áll rajthoz. – Én mindenképpen azt szeretném, azt remélem, hogy mind a négyen bejutnak a döntőbe – mondta Vörös Zsuzsanna, az athéni olimpia bajnoka, a Volán Fehérvár szakosztály-igazgatója. – Úgy vélem, hogy nekünk, magyaroknak vérmes reményeink lehetnek. Először jussanak be a döntőbe, aztán meglátjuk, hogy mit hoz a szombati finálé. Emesével kapcsolatban nagyon remélem, hogy egy kicsit tartalékolt a vb-re, s a döntőben a mezőny első felében végez. A junior Eb-n tanult, s itthon, hazai közönség előtt szárnyakat kap majd.

– Én is azt várom, amit Zsuzsa, hiszen alapvető követelmény a döntőbe jutásuk. A versenyzőknél a selejtező lelkileg nehezebbnek tűnik, még a felnőtteknél is, mint a döntő, de én nagyon bízom a sikeres szereplésükben – fejtette ki a véleményét Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, majd így folytatta:– Itt lesz Földházi Zsófika, akinek ez úgymond kötelező, de a többiektől is elvárható, hiszen ez az alapja a csapatteljesítménynek is. Ebben a mezőnyben Földházinak az aranyérem a pozíciója, de egy ilyen fiatal versenyzőnek ezzel a teherrel nem olyan egyszerű rövid idő múltán a felnőtt Eb-ről beszállni a világbajnokságba. Arról nem beszélve, hogy kötelező a nyerés, pedig ő még nagyon fiatal, hogy ilyen nehézséget felvállaljon. Arról nem beszélve, hogy a várható hőguta nem lesz kellemes, s abban az időben, délután lesz a lovaglás, majd a kombi, s mindegyikben meg lehet izzadni, de ez mindenkinek egyforma lesz, mindenkit megvisel majd.

A világbajnokság megnyitója egy különös találkozóval is bővült: a MÖSZ elnöke, Réczei Géza kezdeményezésére – aki a múltat nem becsüli, annak jövője sincs mottó jegyében – a magyar öttusa „legendái”, a seniorok adtak egymásnak randevút a Hiemer-házban. Így a teljesség igénye nélkül – az egy négyzetméterre jutó olimpia-, világ-, és Európa-bajnokok, érmesek száma meghaladta a 6 főt – Török Ferenc, Mizsér Attila, Martinek János, Fábián László, Maracskó Tibor, Kelemen Péter, Sárfalvy Péter, amíg fehérvári részről Vörös Zsuzsa, Máté Vivien, Horváth Viktor, Katona Ferenc, Demeter József örvendezett a hajdani játszótársaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!