Sport

2017.01.09. 22:10

A meggyengült keret ellenére is bíznak a sikerben

Székesfehérvár - Finoman szólva is eredménytelen őszi szezont hagyott maga mögött az Alba-MÁV-Előre SC csapata, az NBI/B Nyugati csoportjában vitézkedő fehérvári kézisek neve mellett mindössze három bajnoki pont szerepel a tabellán.

Krebsz András

A klubvezetés bizalmát továbbra is élvező Kurán István a borús helyzet ellenére bizakodó, a 13. pozícióban telelő alakulat trénere sikeresebb tavaszban reménykedik.

A nyáron alaposan kicserélődött gárda győzelemmel kezdte ugyan a bajnokságot, ám az ezt követő tizenkét fellépésen csupán egyetlen döntetlenre futotta az erejéből.

- A Győr elleni bravúros pontszerzést követően hoznunk kellett volna a kötelező győzelmeket, ám ez a csapat nem volt képes elviselni a teher súlyát. A sorozatos vereségek miatt aztán egyre görcsösebbé váltunk, ráadásul az újak sem tudták azt a teljesítményt nyújtani, amit elvártunk tőlük. A nehezebb beépülésünk miatt csak az utolsó fordulókra kezdett összeérni a csapat játéka, ekkor azonban éppen a legnehezebb ellenfelekkel találkoztunk a fordulók során.

- Mi lehetett az oka a tervezettnél lassabb beilleszkedésüknek?

- A probléma abban rejlett, hogy más játékrendszerben kézilabdázott az Alba, az érkezők, illetve az én elképzelésem is eltért az előbbiektől. Időre volt szükségünk, mire ez a három játékfelfogás összecsiszolódott.

Csóka Balázs (66) 22 gólt szerzett a bajnokság őszi idényében, a csapat a 13. helyen áll Fotó: Molnár Artúr

- A gyengébb eredmények tükrében felmerült a váltás lehetősége, akár a klub, akár az ön részéről?

- Halmai Csaba elnök és Madár Imre utánpótlás szakmai igazgató egyaránt a bizalmukról biztosítottak engem, és abban maradtunk, a szezon végéig folytathatom a megkezdett munkát.

- Ha minden igaz, többen is távoznak a télen. Sikerül őket megfelelően pótolni?

- Tolnai Péter külföldön vállal munkát, Soha Gergő másodedzőként folytatja Várpalotán. Székely Nikola Törökszentmiklósra, Vízler Balázs pedig Tatabányára igazol, míg Varga Balázs a kevés játéklehetőség miatt áll tovább. Természetesen körülnézünk a játékospiacon, de ilyenkor minőségi igazolást szinte lehetetlen találni, így főként juniorokkal töltjük fel a keretet.

Az együttes gerince megmarad, és azáltal, hogy kevesebben leszünk, még erősödünk is, hiszen a fiúk így még jobban össze fogják szorítani a fogukat.

- Változtat a nyáron kigondolt agresszív védekezésre, valamint gyors támadás befejezésekre épülő alaptaktikáján?

- A győzelem kulcsa a minél kevesebb kapott gól. Ebből kell építkeznünk, és ezt kell tökéletesre csiszolnunk. Székely és Soha személyében két védekező feladatot is ellátó embert veszítettünk, rengeteg munkánk lesz a stabil védelem kialakításában.

- Hol tart most a felkészülés, mi várható a februári rajtig?

- A múlt kedden kezdték el az alapozást a srácok. 20-án jön a Tata, egy héttel később utazunk Lajosmizsére. A harmadosztályú Várpalotához is ellátogatunk, valamint szeretnénk több tornán is részt venni, de ezek még szervezés alatt állnak. Megpróbáljuk a lehetetlent. Az első öt tavaszi forduló mindenképpen eldönti majd a sorsunkat. Nem adjuk fel, léteznek csodák.

Az ősszel a második legkevesebb dobott góllal rendelkező klub elnöke szerint még nem kell temetni a csapatot.

- A szakmai munkát csakúgy, mint a játékosok hozzáállását megfelelőnek ítéltük meg, ám sok mérkőzésen nem volt szerencsénk, és a sorozatos vereségek óhatatlanul kikészítették a csapatot. Több játékosunk most elhagyja a süllyedő hajót, de azokkal, akik képesek a klubért küzdeni, és maradnak, az utolsó csepp vérünkig fogunk harcolni.

Komoly erősítést jelentő kézilabdázót ilyenkor szinte lehetetlen vásárolni, egyébként sincs erre megfelelő anyagi forrásunk. Sajnos az is benne van a pakliban, hogy kiesünk az NBI/B-ből - értékelte a helyzetet Halmai Csaba. A bajnoki átszervezés miatt szerencsés helyzetben a 11. hely is a másodosztályú tagság megőrzését, ám rossz esetben még a 9. pozíció is a kiesést jelentheti a fehérváriak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!