Sport

2016.11.23. 17:30

A legismertebb magyar életéből nyílik „Puskás 10” címmel kiállítás pénteken

Puskás Ferenc mérhetetlenül gazdag pályafutásának tárgyi emlékeit tekinthetik meg Székesfehérváron november 25-étől december 18-áig az érdeklődők.

Káldor András

A Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. alatt található kiállítóhelyén megrendezésre kerülő kiállítás megnyitó dátuma irányt mutató, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás, 1953. november 25-én, Londonban lejátszott angol-magyar válogatott mérkőzés 62. évfordulóját, és a magyar labdarúgás napját. A kiállítást a nagyközönség előtt 15.30-kor nyitja meg Cser-Palkovics András polgármester és Balogh Balázs, a Puskás Intézet és a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója.

Szatmárnémeti és Madrid után hazánkban első alkalommal, páratlan ritkaságokkal telített kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, amelyben a legismertebb magyar jelzővel is illetett labdarúgó fenomén, Puskás Ferenc életútját lehet végigkísérni a relikviák és a fotók segítségével.

- Ez a kiállítás nemcsak különleges, hanem tartalmában nagyon rangos - mondta az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester. - Büszke vagyok arra, hogy a városban, és a Szent István Király Múzeumban fogadhattuk be Puskás Ferenc munkásságáról, életművéről szóló kiállítást. Elsősorban a pedagógusok figyelmét szeretném felhívni, mert a mai gyerekek, a diákok számára példaértékkel szolgál, hogyan lehet eljutni a rongylabdától a Real Madridig. Nem utolsósorban figyelemreméltó Puskás életútja, hogy, mennyi megpróbáltatáson ment keresztül 1956-ban, milyen érzés volt országot váltani, és hogyan lehet egy országváltás után is mély alázattal magyar embernek maradni. Ha valaki a magyar labdarúgás, ezen belül az Aranycsapat híve, akkor maradandó élményt okozhat számára a kiállítás.

- Minden korszakából van különleges tárgy, a Real Madriddal rengeteg kupát nyert, a Pichichi Kupák, amelyeket a spanyol gólkirályi címekért kapott, vagy a BEK serlegeket, de bemutatjuk az Aranycsapat szövetségi kapitányának azt a füzetét, amelyben kézzel írta le, hogyan is kell megverni az angolokat - tudtuk meg Balogh Balázstól.

A kiállításon, amely ingyenes „Puskás Ferenc 10" kvízt is kitölthetnek a látogatók, a hibátlan válaszokért Puskás Akadémia-ajándékok járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!